Al Mercat de Música Viva de Vic hi ha públic que hi busca concerts dels seus grups preferits, que sovint presenten nou disc. I públic que espera descobrir-hi propostes que més difícilment trobaran en altres escenaris. Tant uns com altres viuen el Mercat com un festival, no tan diferent d’altres que se celebren al nostre país. Però el MMVV és molt més i va força més enllà.

Com és ara que fa 30 anys? Sense perdre de vista que hi ha hagut la crisi pel mig i que cada vegada hi ha menys pressupost, Marc Lloret –que es va fer càrrec de la direcció artística del MMVV ara fa 8 anys– creu que s’està posant “molt d’èmfasi en l’eficiència de resultats en la vessant de mercat”, és a dir, en aquella part en què es troba l’oferta amb la demanda. I també que s’ha generat “una divisió molt clara de les dues línies de programació: la que té caràcter de festival i la professional”, tant que fins i tot es programen en dies diferents.

Aquesta 30a edició Marc Lloret i la seva mà dreta, Oriol Roca, han programat 80 propostes –una trentena són estrenes– molt diverses en tots els sentits: a nivell de gèneres musicals, de formats i pel seu origen. La intenció –diuen– és arribar a públics diversos i, per tant, n’hi ha que tenen vocació més comercial i altres que són més minoritàries perquè amb el temps han vist que “totes tenen el seu lloc al MMVV perquè totes tenen el seu circuit i els seus programadors que venen a buscar-les”. Lloret i Roca estan convençuts també que s’han d’assumir riscos i que, de vegades, hi ha propostes que no funcionen però que, passi el que passi, sempre és un aprenentatge per a ells mateixos i pels propis artistes.

Marc Lloret i Oriol Roca han fet una tria de 14 propostes perquè no us passin desapercebudes en la trentena edició de la cita. El festival té una àmplia presència internacional, amb una estratègia al darrere per generar intercanvis amb artistes catalans, i amb un important pes de noms femenins, artistes dones que “aquests últims anys són les que fan algunes de les propostes més interessants” i, per tant, no cal ni plantejar-se el tema de les quotes.


1. Marc Parrot
Dimecres 12 de setembre a les 17:45 a la Carpa Yurta.
Presentarà el seu nou espectacle, Refugi, amb la direcció escènica de Los Galindos a dins d’una Iurta, una carpa de 9 metres. Un muntatge en un espai íntim per a molt poqueta gent en què el sistema de so i la proximitat són molt importants per entendre el xou.



2. Xavi Lloses
Dimecres 12 de setembre a les 20:30, a l’Auditori Atlàntida.
Pianista que ha estat dirigint i arranjant projectes d’altres artistes i ha acompanyat a grans noms. Ara presenta Benaurats, un projecte molt seu que té vocació d’arribar al gran públic.



3. Ko Ko Mo
El dimecres 12 de setembre a les 22:45 a la Carpa Vermella.
Duet de guitarra i bateria francès que van poder veure a l’Eurosonic, la gran fira musical i festival que cada any aplega més de 4.000 professionals del sector i que té un programa de la Unió Europea, l’Europe Talent Exchange Programme (ETEP), per facilitar la mobilitat dels artistes europeus en el qual el MMVV també hi participa.



4. Perotá Chingó
Dimecres 12 de setembre a les 22:45, al Teatre Atlàntida.
Duet femení argentí amb milions de visites a Youtube. Es plantegen la seva proposta artística com un viatge i estan sorpreses de l’èxit que està tenint el seu projecte, amb un repertori molt obert i que va començar pràcticament com una aventura, tot estan treballant fort per donar-se a conèixer arreu del món. Presentaran el seu nou treball, Aguas.



5. The Pinker Tones & Quartet Brossa
El dijous 13 de setembre a les 18:30 al Teatre Atlàntida.
Una producció guanyadora del Premi Puig Porret 2017 que fa un homenatge a Leon Theremin, l’inventor de l’instrument tan fantasmagòric i precursor de la música electrònica, que porta el seu nom.



6. P.L.I.N.T. (Pablo Lapidusas International Trio)
Dijous 13 de setembre a les 19:15, a l’Auditori Atlàntida.
És un trio de jazz amb músics de diverses procedències que pot sortir dels festivals de jazz perquè té una posada en escena molt directa, perquè no improvisen fins a l’excés. No toquen per a ells sinó per al públic. Són d’aquesta nova fornada de músics de jazz que s’obren a altres influències i això fa que puguin a obrir-se a un públic més ampli.



7. Hey Elbow
Dijous 13 de setembre a les 20:00, a la Carpa Vermella.
És un trio suec que bascula entre el pop electrònic i el rock. Una banda, que forma part del programa ETEP de l’Eurosonics, que pot sorprendre molta gent i que pot actuar tant en sales petites com en grans festivals.



8. Clara Peya
El dijous 13 de setembre a les 22:15, a l’Auditori Atlàntida.
Acaba d’estrenar a Tàrrega i ara estrenarà una altra proposta a Vic. Té una gran capacitat de crear projectes interessants. Hi hauria d’haver més artistes com ella, que arrisquessin, que fossin valentes i tinguessin aquesta intenció de dir coses i d’anar aprenent. Té un gran talent.



9. Mercedes Peón
El dijous 13 de setembre a les 23:45, a la Carpa Negra.
Artista gallega amb un recorregut impecable que presenta una proposta, Deixaas, amb què vol allunyar-se una mica del seu univers folk. Reivindica la figura de la dona i la cultura gallega i en aquesta ocasió fa un gir més cap a l’electrònica amb la voluntat d’arribar al públic més ampli.



10. Peggy Sue
Divendres 14 de setembre a les 12:00, a l’Auditori Atlàntida.
Un duet de noies de Londres que es mou dins de la cançó, el folk i el pop britànic de la tradició més clàssica amb una conjunció de veus molt interessant i amb melodies que enganxen molt. És un projecte molt emergent i que tenen molt poca feina feta, però segurament d’aquí a uns anys ja seria molt més complicat que vinguessin a actuar al MMVV.



11. Sara Fontán
Divendres 14 de setembre a les 19:15, al Jazz Cava.
Representa una d’aquestes línies que des del MMVV es defensa, com és la improvisació, l’experimentació, tota aquesta música que no s’instal·la en gèneres i que té aquest component de llibertat molt present. És una violinista que ha tocat amb molts grups, com Manos de Topo, i a Vic porta la seva faceta més d’improvisació, amb loops, creant atmosferes…



12. Labaq
Divendres 14 de setembre a les 20:00, a la Carpa Vermella.
Cantautora brasilera, que l’any passat ja es va intentar però no va poder ser al MMVV, amb un discurs molt feminista i molt reivindicatiu i unes cançons precioses que canta amb una veu molt especial.



13. Joana Gomila
Divendres 14 de setembre a les 20:45, a l’Auditori Atlàntida.
Una de les propostes més interessants del món folk en els darrers anys. La cantant mallorquina fa un avançament del segon disc oen què tira de les cançons de camp de les Balears, amb una proposta musical molt arriscada que bascula entre el jazz, l’experimentació però també la música tradicional. Té una veu extraordinària i una presència escènica molt sòbria però molt espontània.



14. Mavica
El divendres 14 de setembre a les 21:45, al Jazz Cava.
Cantautora que canta en anglès i té vocació internacional, molt preciosista, amb unes cançons que tenen una part d’intimitat i proximitat molt interessants. És d’aquí i de tot arreu i arriba amb una proposta que defensa un segell molt petit barceloní, Hidden Track Records. Pot ser un dels grans concerts del Mercat, tot i ser molt petitet.

Oriol Roca i Marc Lloret

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa