“Els jocs i les joguines tenen un paper important en la personalitat dels nens i les nenes, faciliten el procés de socialització i afavoreixen el desenvolupament afectiu, motor i intel·lectual, i la seva integració social”. Ho assegura Sònia Gimeno, cap de l’àrea de joguines d’Abacus Cooperativa, des d’on estimulen el projecte informatiu i formatiu Joguina Segura. I també des d’on ens proposen un decàleg per treure un profit lúdic, responsable i educatiu a les joguines. Perquè aquestes eines ajudin els infants a conèixer el món que duen a dins i el que descobreixen a fora.

Foto: Mats Eriksson


1. Jugar és un dret. És l’activitat principal dels infants que els porta a descobrir, interpretar, observar i relacionar-se. Poder jugar els possibilita situacions òptimes que contribueixen a un creixement ric i sa, els desperta la curiositat, la capacitat de riure, d’imaginar, de gestionar els recursos i les pors. Dit d’una altra manera, el joc educa. En el cas de nens i nenes amb discapacitats és important fer especial èmfasi en les seves capacitats més que no en les seves limitacions i cal, per tant, avaluar les possibilitats d’adaptació de la joguina.

2. Les tres Q’s: què tenen? Què volen? Què els cal? Donant resposta a aquestes tres preguntes es pot establir un ordre de prioritats a l’hora de fer la compra de joguines, el que contribuirà a escollir les joguines més adequades i també a un consum responsable. Cal que tinguem en compte de quins jocs disposen per contribuir a la varietat amb les noves adquisicions, sempre valorant els seus gustos i pensant en quines capacitats volem potenciar.

3. Compartir decisions i ajudar-los a escollir. Cal dialogar i buscar la seva complicitat a l’hora de triar. A més, se’ls ha d’ajudar a l’hora d’escollir i preguntar-se plegats per què ho volen. Per això es pot anar a botigues de confiança o comentar junts els catàlegs i els anuncis per tal d’educar-los com a consumidors crítics i responsables. Molta quantitat de joguines, lluny d’enriquir el joc, pot arribar a dificultar-lo ja que l’excés deixa poc marge per a la invenció.

4. Garantir un joc enriquidor. Cal tenir en compte les joguines que responguin als seus interessos, necessitats i gustos. Evitarem els jocs que incitin a la violència o que contribueixin a l’ús d’un llenguatge groller. És imprescindible avaluar el valor pedagògic del joc: el joc educa i els infants aprenen jugant. En aquest sentit també és interessant valorar les joguines senzilles, ja que poden ser més enriquidores i ajudar a desenvolupar la seva imaginació.

5. Trencar estereotips. Les necessitats d’aprenentatge no difereixen segons el sexe. No oblidem que nens i nenes necessiten desenvolupar les mateixes capacitats i actituds: sensibilitat, valentia, tendresa, cura pel detall, esforç, entre altres.

6. Gaudir plegats. El joc a casa ha guanyat la partida al joc al carrer, així doncs, deixem jugar als infants a diferents espais de la casa, establint pautes de temps, de recollida i de convivència. A més, als nens els agrada convidar amics i amigues per jugar i ensenyar el lloc on viuen, de manera que és positiu facilitar les trobades amb els amics i també fomentar el joc a casa amb tota la família. La joguina sola no substitueix el plaer de jugar amb els seus familiars: això transmet valors i pautes, alhora que reforça els vincles.

7. Oferir seguretat. Una joguina és segura quan compleix la normativa i informa de manera eficaç sobre el seu ús adequat i els riscos d’un mal ús. S’han de tenir en compte tres aspectes: les propietats mecàniques i físiques, que siguin materials no inflamables i que no tinguin cap material tòxic.

8. Ensenyar a utilitzar bé la joguina. Cada joguina té una edat recomanada, una informació que sempre trobarem a l’embolcall. És important proporcionar als infants indicacions i consells per a l’ús de la joguina, així com explicar les precaucions que han de tenir o els riscos que pot comportar el seu ús o un ús inadequat.

9. Practicar un consum sostenible. A l’hora d’adquirir una joguina o joc és positiu tenir presents els criteris de reducció de residus, la reutilització de les joguines i el reciclatge de les peces que s’hagin de llençar. El comerç just és una alternativa responsable, ètica i sostenible per comprar joguines.

10. Exercir els nostres drets com a consumidors. Les joguines tenen una garantia mínima de sis mesos que ha de constar per escrit. En cas de deficiències, el consumidor pot reclamar durant el termini establert.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa