Foto: Llibreria Tram


El nom del vent és la primera novel·la del filòleg estatunidenc Patrick Rothfuss, publicada el 2007 als Estats Units i el 2011 a Catalunya. Es tracta de la primera part de la trilogia Crònica de l’assassí de reis, que continua amb El temor d’un home savi i que s’ha de completar amb una tercera entrega titulada, provisionalment, Les portes de pedra. Milers de lectors de tot el món l’esperen amb impaciència. Jo entre ells.

Si hem decidit recomanar el llibre de Rothfuss ha estat per dues raons fonamentals. En primer lloc, El nom del vent va ser l’últim llibre que vaig llegir abans de quedar-nos la Llibreria Tram i convertir-nos en llibreters; té, per tant, un significat molt especial per a mi. Però, en segon lloc, si us proposo aquesta lectura, és perquè es tracta d’una història destinada a convertir-se en un clàssic dins del gènere fantàstic, a l’altura d’El Senyor dels Anells de Tolkien. Us ho asseguro, no és cap exageració.

Encara que la història està ambientada en un món fantàstic on viuen tot tipus de criatures màgiques i fabuloses, els temes que realment es tracten són d’una gran profunditat humana: la soledat fruit de la tragèdia, la misèria i la injustícia social, l’amor i la venjança, el valor d’explicar i escoltar històries al voltant d’un foc… L’estil de Rothfuss és encisador i transmet imatges precioses i comparacions impossiblement belles. El nom del vent és, en definitiva, un autèntic homenatge a l’art d’explicar històries.

En Kvothe és un personatge llegendari a qui tothom dona per mort. Temut i admirat, és el protagonista de les grans històries que s’expliquen al món. Ara, però, viu amagat sota la màscara d’un vulgar taverner, esperant la mort. Fins que una nit un viatger anomenat el Cronista el reconeix i el convenç perquè li expliqui el relat de la seva vida. En Kvothe accedeix a fer-ho en tres nits i El nom del vent en representa la primera, en la qual ens explica la seva infància i joventut.

Fill del director d’una companyia d’artistes itinerant, en Kvothe és un nen prodigi per a qui la màgia no existeix fins que un dia veu com un vell arcanista crida el nom del vent. A partir de llavors, en Kvothe no desitjarà altra cosa que conèixer el nom vertader de totes les coses i aprendre a dominar-les a voluntat. Un coneixement perillós i que està restringit únicament als alumnes de la universitat. Músic, trobador, lladre, actor, arcanista i assassí, en Kvothe ens explica una de les històries més ben contades de l’última dècada.

Gerard Caballero


El llibre recomanat

Títol: El nom del vent
Autor: Patrick Rothfuss
Editorial: Rosa dels Vents
Any de l’edició: 2011

Qui el recomana

Llibreria: Tram
Adreça: carrer del Forn Nou, 28 (Valls)
La cuida: Gerard Caballero i Judit Besora

Quatre pinzellades: Fa un any, la Judit i jo passejàvem pel carrer quan vam aturar-nos al davant de l’aparador de la Llibreria Tram i vam veure-hi un cartell penjat a la porta: “ES TRASPASSA”, hi deia. Poc ens ho pensàvem, llavors, però ara som nosaltres els qui obrim aquelles portes cada matí. Després de trenta-set anys al capdavant de la llibreria, el Ramon i la Rosa Maria s’han jubilat, amb la satisfacció, però, de veure com el seu projecte continua a les nostres mans.

La Judit supera la trentena per poc i és llicenciada en filologia anglesa i també en antropologia social i cultural. Jo sóc el Gerard, graduat en història i aficionat a l’escriptura creativa. La nostra filla es diu Duna i el proper mes de març farà els dos anys. A tots tres ens encanten els llibres i els contes, les històries.

Vam obrir les portes de la nova Llibreria Tram el passat mes de setembre, després de reformar i ampliar el local. El nostre objectiu era oferir un espai més ampli i còmode als nostres clients i també un ambient agradable i familiar. D’altra banda, ens proposem convertir la nostra llibreria en un centre cultural actiu on es duguin a terme presentacions de llibres, conferències, grups de lectura (en català i anglès), contacontes i titelles per als més petits, i tot un munt de coses més que encara estem planificant.

Foto: Llibreria Tram

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa