Ser prou valents per mostrar allò que a dins duem trencat. Procurar que la fragilitat dels altres també sigui una mica nostra. No imposar un somriure, o un tot anirà bé, quan no cal dir res. Brené Brown en aquesta animació creada per Katy Davis reflexiona sobre la diferència entre l’empatia i la simpatia. Apostant per conjugar, en passat, present i futur, un verb: connectar.


1. L’empatia alimenta la connexió. La simpatia ens porta a la desconnexió.

2. Theresa Wiseman és una erudita en infermeria que va estudiar diverses professions en què és important l’empatia. I va proposar quatre atributs de l’empatia: tenir perspectiva, poder prendre la perspectiva de l’altra persona o reconèixer aquella perspectiva com a veritat d’aquella persona.

3. No emetre un judici (no és fàcil, sabent com arribem a gaudir fent-ho).

4. Reconèixer les emocions de les altres persones.

5. Comunicar-se-les.

6. L’empatia és ser sensible amb les altres persones.

7. Quan algú està atrapat en un forat profund i crida des del fons dient: “Estic atrapat, és fosc i estic aclaparat”. Baixem, mirem i diem: “Jo sé què vol dir estar aquí baix. No estàs sol.” La simpatia és: Oh, que malament, oi? Vols un sandwich?”

8. L’empatia és una elecció vulnerable. Perquè per poder-me connectar amb tu, he de connectar amb alguna cosa de dins meu que conegui aquest sentiment.

9. Gairebé mai, o mai, una resposta empàtica comença dient: “Almenys…” I ho fem sempre. Perquè quan algú comparteix alguna cosa molt dolorosa amb nosaltres provem de trobar-hi el cantó positiu.

10. “He tingut un avortament espontani”, “almenys saps que et pots quedar embarassada”. “Al John el faran fora de l’escola”,”almenys la Sara treu deus”.

11. A vegades davant les converses difícils provem de millorar la situació.

12. Si comparteixo alguna cosa molt difícil amb tu, preferiria que em diguessis: “No sé què dir, però gràcies per explicar-m’ho”.

13. Perquè la veritat és que gairebé mai una resposta pot millorar la situació.

14. El que millora la situació és la connexió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a febrer 02, 2019 | 07:48
    Anònim febrer 02, 2019 | 07:48
    Totalment d'acord amb la importància de l'empatia, és absolutament necessària en totes les relacions. D,'altra banda, alerta, però, que simpathy no significa "simpatia", sinó compassió, sentir llàstima,...
  2. Icona del comentari de: Laia a maig 09, 2023 | 01:29
    Laia maig 09, 2023 | 01:29
    M'agrada molt l'article i el missatge, però haurieu de corregir 'Comunicar-se-les', si us plau.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa