La Fundació Lluís Carulla concedeix des de 1983 els Premis d’Actuació Cívica, sis guardons dotats amb 5.000 euros cadascun. El dia 2 de març se celebrarà el lliurament d’aquesta XXXIV edició en un acte que conduirà la periodista Ariadna Oltra. La cita serà a les 19.00 a l’Ateneu Barcelonès. La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, presidirà l’entrega, i l’acompanyaran el president de la Fundació, Joaquim Coello, i la directora general, Marta Esteve.

La intenció dels premis és reconèixer la trajectòria modèlica i sovint anònima dels guardonats. Persones que actuen al servei de la identitat nacional dels països catalans en diversos àmbits de la vida i de les relacions humanes. Per exemple, en l’ensenyament, els mitjans de comunicació, les ciències, l’art, la cultura popular, la música, el teatre, l’economia, el dret o l’acció social i cívica. El jurat que ha emès el veredicte està format per Antoni Bassas, Jordi Carulla-Ruiz, Vicent Partal, Damià Pons, Joaquim Coello i Mariona Carulla. Els guanyadors d’aquest any són Mohamed El Amrani, Filo Farré, Ramon Faura, Felip Munar, Laia Serrano i Martí Teixidó. Els cedim la paraula.


1. Filo Farré, referent pedagògica al Camp de Tarragona. Ha esdevingut un puntal per a la comunitat educativa de la Conca de Barberà des de la seva tasca de directora del Centre de Recursos Pedagògics de la Conca.

Foto: GlitterandFrills


Reconeixement: És un honor com a persona i com a mestra, un compromís i una responsabilitat, amb un gran agraïment per a les persones que m’estimen i que han volgut que fos possible. El brindo i el comparteixo amb tots els docents, de manera especial amb els de la Conca de Barberà.

 
Propers reptes: Aniré participant en les propostes que pugui, més tranquil·lament, fent la meva aportació de voluntariat en el món cultural, tinc moltes coses pendents de fer, de llegir, d’ordenar, d’acabar… després de 48 anys de mestra.


2. Mohamed El Amrani, emprenedor i innovador social a l’Empordà. Creador de la Xarxa de Convivència, una plataforma social que vol revolucionar la manera d’entendre la convivència i la cohesió social.



Reconeixement: Representa energia renovada i un nou impuls per continuar construint i creant projectes socials i de cohesió en un context cada vegada més intens. És un motiu més per continuar preservant i enfortint la convivència a Catalunya. Un repte compartit amb moltes altres persones, difícil a vegades, però també il·lusionant.
 
Propers reptes: Crec que és molt necessari treballar en la línia de detectar líders socials sans que puguin ser referents tant per als joves com per a la ciutadania en general. El repte més gran ara mateix és el de crear projectes que ajudin a detectar aquest talent emergent i fer-lo visible. Hem d’empoderar i donar eines a nous referents de tots els àmbits: juvenil, religiós, cultural, científic… El país necessita aire fresc, noves cares que transmetin esperança.


3. Ramon Faura i Labat, impulsor de la música en català a Catalunya Nord. Creador del Col·lectiu Angelets de la Terra.

Maritè Toledo


Reconeixement: És un reconeixement de la feina feta en l’àmbit personal durant 20 anys (en tinc 38) de militància arreu dels Països Catalans. És sobretot donar un nou impuls al Col·lectiu Angelets de la Terra de músics de Catalunya Nord per la llengua que vaig crear en 2010. És un honor rebre aquest premi amb un jurat de renom i la presidenta Forcadell. Enforteix la meva sensació de formar part d’una mateixa nació i de treballar pel mateix objectiu que molts catalans: la independència de Catalunya.

Propers reptes: Que em facin una estàtua! De veritat, amb el Col·lectiu de músics volem trencar les maleïdes fronteres que ens van imposar i tornar a crear els lligams entre Catalunya Nord i la resta dels Països Catalans. Voldria que els programadors de la Catalunya del Sud de l’Albera pensin en els artistes del Nord quan fan servir la llengua comuna.


4. Felip Munar, recuperador reeixit de la glosa mallorquina. Gràcies a ell el cant improvisat ha renascut amb gran èxit de públic i amb la incorporació de nous glosadors de generacions joves.



Reconeixement

Vull dir que estic molt content, una alegria gran que es reconegui el món de la poesia oral improvisada en llengua catalana. Vàrem començar a Mallorca, però també vàrem treballar al Principat -a través del Servei d’Ensenyament del Català-, i vam agermanar projectes amb el País Valencià i la Franja d’Aragó, amb la finalitat de solcar junts el camí. L’oralitat és un patrimoni efímer, que es recrea en cada moment, per això és tan important, i no ens podem permetre perdre cap baula. Vull dir també que hi ha moltes persones que treballen i fan una gran tasca en l’àmbit cívic en el nostre país, i també són ben mereixedores de rebre aquesta distinció.

Propers reptes

Aquest mes que ve sortirà un treball molt estimat: La universalitat de la glosa. Les gloses de picat a Mallorca, un llibre que és el resultat de la investigació, al llarg d’una quinzena d’anys, dels combats de picat a Mallorca des del primer glosador de qui tenim notícia (Tià de sa Real, 1730), fins al darrer glosador de picat que pertany a la generació dels majors (Toni Teuler, 2011). Així mateix, consolidarem la nova empenta dels glosadors de Mallorca, a través de l’Associació Cultural Glosadors de Mallorca; són joves i enderiats i, segurament, els millors del món.


5. Laia Serrano Biosca, impulsora de la Fundació BarcelonActua. Pel seu activisme solidari a la ciutat de Barcelona, una comunitat que potencia l’ajuda mútua i la implicació de les persones en l’acció social del seu entorn més proper. 12.000 persones formen part de l’organització com a voluntaris.



Reconeixement: Per a mi, aquest premi suposa un reconeixement a la tasca solidària que duen a terme centenars de persones cada setmana a través de les diferents activitats d’acció social de BarcelonActua. És un reconeixement a la implicació, la generositat, el compromís i l’esforç de l’equip tècnic de BarcelonActua, de coordinadors i de voluntaris. Un reconeixement que em fa molt feliç, venint d’una entitat de reconegut prestigi com és la Fundació Lluís Carulla.

Propers reptes: El principal repte que tenim des de la Fundació BarcelonActua és seguir desenvolupant nous projectes solidaris, noves activitats d’acció social als diferents barris de la ciutat, per tal de seguir ajudant als que més pateixen, alhora que engresquem i mobilitzem la societat civil a actuar i a implicar-se en el seu entorn més proper. Actualment som una comunitat de quasi 12.000 persones, però n’hem de ser molts més. Perquè malauradament, les necessitats socials a casa nostra no paren de créixer.


6. Martí Teixidó i Planas, promotor del plurilingüisme. Per la seva trajectòria exemplar al servei de la difusió de la identitat i la llengua catalana en l’àmbit escolar i l’ensenyament no formal, la promoció del patrimoni cultural, la divulgació de la cultura tradicional i popular, l’associacionisme i el voluntariat.

Foto: tamaralvare


Reconeixement: No em sento guanyador. M’alegra que cada any s’actualitzi un reconeixement a ciutadans  que més enllà de la seva activitat professional actuen en benefici de tots. Amb el reconeixement a uns, es fa una crida a tothom. Actuem en benefici de tots!

Propers reptes: Ja no em correspon projectar reptes amb 66 anys. Ara haig de viure el present amb intensitat i contribuir amb l’experiència professional i vital al que més convingui als qui els correspon resoldre reptes. Estic a punt per compartir coneixement, escriure, parlar i respondre tot el que em demanin.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa