Ciutat de la Literatura. Era el 2015 i Barcelona rebia aquest títol per part de la UNESCO. Era un reconeixement, però també un repte: per seguir apostant encara més per les lletres. És per això que aquest any, al voltant de Sant Jordi, l’Ajuntament i les Biblioteques de Barcelona han inclòs propostes com La Nit del Drac, Nit d’homenatges, un acte –presentat per l’Institut de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona– que pretén commemorar anualment els aniversaris relacionats amb els grans noms de les lletres catalanes.

Aquest acte, dirigit pel director teatral Joan Ollé, se celebrarà el dissabte 22 d’abril a les 21.00 la plaça Comercial del Born. En formaran part Txe Arana, Paula Blanco, Hermann Bonnín, Montserrat Carulla, Javier Cercas, Isabel Clara Simó, Carles Dénia, Els Nens Eutròfics, Joan Garriga, Mario Gas, Meritxell Gené, Glòria Granell, Gemma Humet, Txema Martínez Inglés, Rafel Nadal, Victoria Pagès, Tortell Poltrona, Marc Serrats, Jaume Sisa, Toti Soler i Ricard Ustrell. Qui ho presentarà serà el periodista Ricard Ustrell i l’actriu Txe Arana.

Aquests són els set escriptors dels quals aquest 2017 celebrem l’any del naixement o de la mort.

Foto: Andressa Nowasyk

1. Josep Palau i Fabre (Barcelona, 21 d’abril de 1917 – Barcelona, 23 de febrer de 2008).
Es commemora el centenari del naixement d’aquest autor, que va escriure poesia, narrativa, teatre i assajos com els que va dedicar al seu amic Pablo Picasso.

2. Joan Fuster (Sueca, 23 de novembre de 1922 – Sueca, 21 de juny de 1992).

Ara fa 25 anys de la seva mort. Va escriure poesia, però se’l coneix sobretot per la seva tasca com a assagista i el seu llibre Nosaltres, els valencians.

3. Prudenci Bertrana
 (Tordera, 17 de gener de 1867 – Barcelona, 21 de novembre de 1941).
Se celebren els 150 anys del naixement d’aquest periodista i escriptor modernista, que va ser autor de la novel·la Josafat i del recull Proses bàrbares.

4. Aurora Bertrana
 (Girona, 29 d’octubre de 1892 – Berga, 3 de setembre de 1974).
Es commemoren els 125 anys de la filla de Prudenci Bertrana. Una dona viatgera, cosmopolita i avançada al seu temps. Va escriure novel·les, llibres de viatges i també narrativa infantil i juvenil.

5. Màrius Torres
 (Lleida, 30 d’agost de 1910 – Sant Quirze Safaja, 29 de desembre de 1942).
El poeta simbolista va morir fa 75 anys. És l’autor dels versos que recorden els republicans afusellats al Camp de la Bota de Barcelona en una làpida col·locada en aquest lloc. 


6. Carles Soldevila (Barcelona, 26 de març de 1892 – Barcelona, 10 de gener de 1967).
Se celebren els 50 anys de la seva mort. Periodista, poeta, dramaturg i també novel·lista, va ser director de la revista D’Ací i d’Allà i la seva obra més coneguda és la novel·la Fanny.

7. Josep Vicenç Foix (Sarrià, 28 de gener de 1893 – Barcelona, 29 de gener de 1987).

El poeta de Sarrià, com encara se’l coneix, va morir fa 30 anys. És un dels grans poetes de les avantguardes literàries catalanes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa