«Quan entrem en una biblioteca, no només hi veiem llibres. A partir del llibre podem arribar a un món infinit de creació, de pensament, de construcció social. A la biblioteca hi cerquem coneixement, podem compartir-lo, podem crear-lo». Ho remarca Mercè Conesa, directora de la Diputació de Barcelona a la presentació del projecte BiblioLab, que impulsa la institució que dirigeix amb la Xarxa de Biblioteques Municipals.

Foto: Thomas Hawk


Com haurien de ser les biblioteques del futur? El model BiblioLab és un canvi de paradigma basat en la creació de coneixement i la innovació ciutadana. Inclou una programació de 350 activitats relacionades amb la creació i l’experimentació. Més de 55 biblioteques de la demarcació acolliran aquests projectes, en què es tractaran tots els camps del coneixement amb la tecnologia i l’era digital com a eixos centrals. Des de l’àmbit científicosocial (l’agricultura, l’astronomia, la nutrició, la natura) passant per les humanitats (la creació de llibres animats, la fotopoesia, la lectura i l’escriptura) i les arts (la música, les arts plàstiques, l’artesania o la robòtica).

Martí Pujol, vicepresident de la Diputació, ho diu així: «Les biblioteques són el cor dels barris i dels pobles. Des de la Diputació, volem apropar la ciència a la ciutadania. Ja ho vam fer fa 100 anys, vam demanar més infraestructures perquè la lectura arribés arreu del país. Ara demanem que la ciència arribi a tots els racons del territori.»

La comissió BiblioLab està formada per una trentena d’entitats, especialistes en les matèries que s’hi tractaran i personal de l’administració local, que s’encarregarà de l’assessorament. Entre les institucions que en formen part destaquen els ajuntaments de la demarcació, la Generalitat de Catalunya, la Universitat Autònoma de Barcelona, la Universitat Politècnica de Catalunya, la Universitat Oberta de Catalunya, la Fundació Obra Social “La Caixa”, l’Escola Nova 21, l’Ateneu Barcelonès, el Gremi de Llibreters de Catalunya i el Gremi d’Editors de Catalunya.

Fem un repàs per 14 reptes que es proposa la Diputació de Barcelona amb BiblioLab:


1. Adaptar-se als nous reptes que planteja la revolució digital, que afecta tots els àmbits socials i personals. Especialment pel que fa a la producció, la difusió i la transmissió del coneixement, matèria primera de les biblioteques.

2. Impulsar des de les biblioteques el desenvolupament individual i col·lectiu. Transformar-les en un espai no només restringit al coneixement i a l’aprenentatge, sinó també de dinamisme, de creació, d’innovació. Els usuaris han de ser receptors però també protagonistes.

3. Capacitar en l’ús de les noves tecnologies i oferir-ne l’accés als qui freqüenten els serveis de la biblioteca.

4. Fomentar el valor de l’experimentació, que se situa en el centre del model d’aprenentatge actual. És el cas del projecte Library Living Lab, de la Biblioteca Volpelleres-Miquel Batllori de Sant Cugat, on la tecnologia i la robòtica prenen vida a través de l’experiència dels usuaris.

5. Promoure la participació ciutadana per implicar la comunitat de forma activa en la concepció i el desenvolupament de les activitats.

6. Seguir potenciant les biblioteques com a instruments per a l’hàbit lector i la capacitat lectora dels ciutadans en l’era tecnològica.

7. Incrementar el valor d’inclusió social de les biblioteques, acompanyant els usuaris en els canvis que s’hi produeixen.

8. Fomentar la creativitat i la imaginació de la ciutadania, habilitats importants en el desenvolupament de les persones en l’educació, la cultura i l’emprenedoria.

9. Continuar sent el referent principal de l’accés al coneixement universal també en aquesta nova etapa digital. Les biblioteques també han de ser capaces de generar-lo.

10. Incorporar a les biblioteques elements que tinguin a veure amb els processos d’aprenentatge i amb les relacions humanes. Crear comunitats on es pugui compartir el coneixement bàsic, no només el científic, i ser capaços de difondre’l i compartir-lo a través de plataformes especialitzades.

11. Fer de les biblioteques una eina perquè els infants afrontin els reptes del futur. Un futur en què hi haurà professions que no existeixen encara, però que sabem que estaran relacionades amb el coneixement tecnològic i científic.

12. Proposar activitats que s’adeqüin i s’arrelin al territori i treballin amb el seu ecosistema. És el cas del projecte Cuines del món, al barri Fondo Santa Coloma de Gramenet. És un entorn multicultural, on a més hi ha l’Escola de Nutrició i el restaurant amb estrella Michelin, Lluerna. Aquests factors es tradueixen en una cuina enmig de la biblioteca, un espai per potenciar la gastronomia com a fet cultural, on compartir tipus de cuina de diferents indrets o bé aprendre els elements químics que hi intervenen. Un altre exemple és el projecte De l’hort a la biblioteca, que impulsen les biblioteques del Baix Llobregat, un lloc on predomina el conreu.

13. Fomentar l’esperit educatiu de manera crítica, creativa, no generador d’agents passius.

14. Connectar comunitats dels diferents àmbits del coneixement, socials, culturals i locals.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa