A l’estiu, el coneixement no fa vacances. La Universitat de Barcelona obre les inscripcions de la vint-i-unena edició d’Els Juliols i acull els seus cursos majoritàriament a l’edifici històric. Però també a Alella, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Joan Despí, Viladecans, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès i Cornellà del Llobregat.

Els Juliols té la voluntat de transmetre i difondre el coneixement que es genera a la universitat amb professors universitaris i professionals del sector públic i privat. Hi ha temps per matricular-s’hi fins al dia que comencin i hi pot participar tothom sense cap requisit, només curiositat i ganes d’aprendre. A banda de les entitats vinculades a la UB, també hi col·laboren el Museu d’Art Nacional de Catalunya, El VINSEUM, Catalunya música, el Centre Cultural Metropolità Tecla Sala i altres universitats com la Universitat Autònoma de Barcelona o la Universitat Ramon Llull.

S’hi ofereixen més de 70 títols, de vint hores cadascun, en què s’aborden temes d’actualitat, d’interès social i de referència des d’una perspectiva multidisciplinària i crítica. Els cursos abracen totes les branques del coneixement i les relacionen entre elles per tractar d’analitzar-les amb rigor. Es divideixen en quatre seccions: Arts i humanitats, Ciències socials, Recursos i estratègies, i Ciències naturals i de la salut. Hem seleccionat 14 dels cursos disponibles en aquesta edició:

Foto: Facebook Els Juliols de la UB


1. Ancestres, esperits, zombis: representacions culturals de la mort i els difunts.
Estudi de la gestió del record dels difunts des d’una perspectiva multidisciplinària.

2. Barcelona 1917. Arte en guerra.
Recorregut per la Barcelona de la Primera Guerra Mundial i l’art d’avantguarda.

3. Deu llibres que van canviar el món contemporani.
Selecció de deu llibres de contingut polític que han estat estretament lligats als grans processos històrics de la contemporaneïtat.

4. El tiempo y sus metamorfosis. Arte, literatura, música y pensamiento.
Pensar el temps a partir de la filosofia, l’astrofísica, la literatura, la religió, l’art i la música.

5. Heterodoxos, singulars i estigmatitzats a la història de l’art.
Recorregut per la història a partir de diverses personalitats de l’art català i universal que han ocupat un espai singular.

6. La Revolució Russa i la cultura soviètica.
Recorregut històric sobre la revolució bolxevic i la cultura soviètica en el seu centenari.

7. L’inconscient: pensament, art i clínica.
Commemoració del centenari de la publicació de L’inconscient, de Carl-Gustav Jung.

8. Luter: 500 anys de Reforma.
Antecedents, desenvolupament i efectes de la reforma protestant fins als nostres dies.

9. Más allá de Cien años de soledad.
Estudi i anàlisi de l’obra de Gabriel García Márquez dins del seu context històric en el cinquantè aniversari de la seva publicació.

10.
Reconstruir l’edat mitjana. Bruixes, heretges, jueus i altres realitats medievals.
Estudi sobre els lligams entre la realitat històrica i cultural de determinats col·lectius medievals i la projecció i interpretació que se n’ha fet en l’imaginari actual.

11. El cielo arde. Los asedios a las grandes ciudades de la historia.
Amb motiu dels vint-i-cinc anys del setge a Sarajevo i els vuitanta anys del bombardeig sobre Guernica, es presenta un recorregut històric pels episodis bèl·lics protagonitzats per ciutats emblemàtiques al llarg de la història.

12. Controvèrsies actuals entorn de les relacions entre alimentació i salut.
Anàlisi crítica i visió contrastada de la realitat i la ficció que es desprèn dels missatges publicitaris i de les etiquetes dels aliments amb relació a la salut.

13. Els trastorns mentals i la seva prevenció.
Com es genera un problema de salut mental, els indicadors més freqüents en la infància i l’adolescència. I una prevenció que ajudi a mentalitzar la societat del que està passant i eviti conflictes.

14. Memòria històrica i cooperació internacional.
Reflexió entorn del concepte de memòria històrica i el seu desenvolupament a l’Estat espanyol i en el context internacional.

Foto: Facebook: Els Juliols de la UB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa