Escoltar els joves, però també donar-los veu. Impulsar-los. Perquè si el talent hi és, el que encara falta són més oportunitats. Més altaveus. Això és el que reivindica i aquest és el motiu de ser del Festival Fringe, que entre el 27 i el 30 de juliol celebra la seva quarta edició, sota el paraigua i el segell del Festival de Torroella de Montgrí i amb el suport de la Fundació Banc Sabadell.

L’educació i la cultura caminen de bracet pels racons de Torroella de Montgrí i de l’Estartit amb una direcció clara: impulsar l’ànima d’aquesta proposta. Com? Col·laborant amb els principals conservatoris europeus –des de l’ESMUC fins al Conservatori Nacional de París–, i projectant els guanyadors de premis com el Sona 9. Aquesta mirada oberta encara s’eixampla més gràcies a la varietat d’estils que hi sonen: des del flamenc i la música clàssica i l’antiga fins al jazz i el rock i l’electrònica. Trencant fronteres per unir creadors. Perquè més que un concert aquests més de cent músics, d’entre 20 i 30 anys, visquin una experiència. Tots ells dormen a la fonda del poble i esmorzen i dinen i sopen junts. I si a la tarda toquen, al matí fan debats i entrevistes. Perquè tenen molt per cantar i per tocar, però també per dir.

De les 27 actuacions programades (que són gratuïtes), en descobrim i n’escoltem 14, mentre Eduard Balaguer, productor i coordinador del Fringe, ens explica què els fa especials.


1. Trio Ramales.
El 27 de juliol a les 17:00, al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas.
Serà el concert amb què inaugurarem el festival. És el primer any que col·laborem amb l’escola Reina Sofia de Madrid, que és un dels conservatoris més importants d’Espanya. Ens han proposat aquests tres músics virtuosos. Un d’ells és l’autor d’una de les obres que hi sonaran: Trio per a piano Op. 3. I això ens agrada, perquè així també donem visibilitats als compositors joves.



2. Wataru Hisasue.
El 27 a les 18:00, al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas.
Va néixer a Japó i va ser allà on de petit va començar a estudiar música. És l’únic concert solista de piano que tenim. El destaquem per la seva qualitat: només té 23 anys i ja ha tocat a molts auditoris europeus i ha guanyat un bon grapat de concursos reconeguts.



3. Trio Athenea & Gabriel Torner.
El 27 a les 19:00, al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas.
Reivindiquen el paper igualitari de la dona en la música i l’art. I ho fan donant a conèixer obres de compositores com la britànica Rebecca Clarke (1886-1979), de la qual interpretaran el seu trio per a piano. Elles venen del conservatori del Liceu, que ha encarregat a un estudiant de composició que escrigui una obra per a aquesta ocasió. Intentem oferir reptes i oportunitats tant als intèrprets com als creadors.



4. Criatures.
El 27 a les 19:00 al Molinet (l’Estartit).
És un duet de gralla i acordió diatònic que va guanyar el concurs Sons de la Mediterrània 2016, que és el premi més important de música tradicional. Tenen una proposta amb molta personalitat amb què aconsegueixen renovar la música d’arrel.



5. Sospir Ensemble.
El 28 a les 19:00 a la Fundació Mascort.
El barroc és un dels períodes més llargs, productius, revolucionaris, importants i influents de la història de la música que va començar el 1600 amb el naixement de l’òpera i es va allargar fins a mitjan segle XVIII. Sospir Ensemble fa un recorregut per la música vocal del primer barroc. És l’únic concert de música antiga i és una proposta de l’ESMUC. Són molt molt joves, però fan un projecte molt interessant en què combinen instruments antics amb una part coral.



6. Lakaste.
El 28 de juliol a les 19:30, al Molinet de (l’Estartit).
Són els guanyadors del Sona 9 2016 i amb ells col·laborem amb el Grup Enderrock. Juntament amb Chet seran els dos concerts de pop-rock que farem.



7. Humanfields.
El 28 de juliol a les 23:30, a La Sala.
A través del que anomenen spoken world, conjuguen música i poesia. Amb ells inaugurem la col·laboració amb INJUVE (Instituto de la Juventud). És una institució que promou els joves i aquest grup és el que va rebre l’ajuda a la creació jove. És la primera vegada que tenim música electrònica a la nostra programació.



8. Ensemble Dai Contemporain.
El 29 de juliol a les 18:30, al Palau Solterra de la Fundació Vila Casas.
És un grup resident del Conservatori Nacional Superior de Música i Dansa de París i és de música contemporània. El grup, que sempre té el mateix nom però cada any ve amb alumnes diferents, el dirigeix una professora molt prestigiosa d’allà, la Hae-Sun Kang. El nivell d’aquests estudiants és espectacular. En aquest sentit, l’altra ajuda que dona la INJUVE està dirigida a Paulo Peula, el compositor d’una de les obres que hi interpretaran.



9. Raquel Lúa & Amaia Miranda.
El 29 de juliol a les 23:30, a La Sala.
Cabal Musical és un projecte social que treballa per la inclusió. Està basat en l’acompanyament artístic de joves músics i Raquel Lúa hi ha estat implicada. D’aquesta manera incloem un discurs imprescindible. El seu repertori va de la cançó d’autor mediterrània fins al flamenc i la música basilera.



10. Cobbett Ensemble.
El 30 de juliol a les 11:30, a la Capella de l’Hospital.
Juntament amb Ember Quartet venen de la Guildhall School of Music and Drama, que és l’escola més important d’Anglaterra. Aquest serà el tercer any que hi participen. És un quartet que fa l’ullet a l’empresari i músic aficionat Walter Willson Cobbett (1847-1937), que va crear un concurs de composició per a obres breus de cambra del gènere de la fantasia. Cobbett va aconseguir inspirar una generació de compositors per escriure’n, fet que ha quedat palès en moltes obres escrites al segle XX per a quartet d’oboè.



11. Ember Quartet.
El 30 de juliol a les 12:30, a la Capella de l’Hospital.
L’Ember Quartet està format per músics que han fet un postgrau a la Guidhall School of Music and Drama de Londres. Tocaran a la capella d’un hospital que és per a gent gran. De manera que serà un punt de trobada emotiu i generacional.



12. Entre Orillas.
El 30 de juliol a les 18:00, a la plaça de la Vila.
Venen de l’ESMUC. És l’únic concert d’agrupació flamenc, que també té influències de música cubana. Apostar per diversos estils també és una forma de reivindicar que hi ha menys diferències de les que pensem. Un pot anar a un concert d’electrònica, de clàssica, de flamenc i passar-s’ho molt bé.



13. Júlia Colom.
El 30 de juliol a les 19:00, a la plaça de la Vila.
Amb la mallorquina Júlia Colom incloem el jazz. Ve del Taller de Músics, és una promesa musical i entre les nostres propostes és de les més representatives.



14. Drop Collective.
El 30 de juliol a les 20:30, a la plaça de la Vila.
Venen del conservatori del Liceu, tenen un aire molt festiu, ja que és una mena de bing bang que barreja el funk i el reagge, amb una mica de jazz. Serà el concert amb què direm adeu, la festa final.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa