“Hi havia una vegada una princesa… una princesa? No! Hi havia una vegada cent dones que van canviar el món.” Aquesta és la carta de presentació de Contes de bona nit per a nenes rebels (Estrella Polar), el llibre amb més patrocini de la història del micromecenatge.

Des de Malala Yousafzai fins a Virgina Woolf; des de científiques, astronautes i aixecadores de pes, fins a xefs, escriptores i jutgesses. Impulsat per Elena Favilli i Francesca Cavallo i amb il·lustracions de seixanta artistes d’arreu del món, cada història que hi trobem és un exemple de determinació, una empenta i una oportunitat per transformar i empoderar la mirada dels infants. La voluntat és clara: “Que totes les nenes haurien de créixer sabent que poden ser tot allò que vulguin ser”. Llegim una de les biografies que hi trobem.

Frida Kahlo

Hi havia una vegada, en una casa blava lluminosa de prop de Ciutat de Mèxic, una nena que es deia Frida. De gran seria una de les pintores més famoses del segle XX, però de fet amb prou feines va créixer.

Quan tenia sis anys, va estar a punt de morir de pòlio. La malaltia la va deixar amb una coixesa permanent, però no li va impedir jugar, nedar i barallar-se com qualsevol altra criatura.

Però quan tenia divuit anys va patir un accident terrible amb un autobús. Va tornar a estar a punt de morir i de nou es va passar molts mesos al llit. La seva mare li va fer un cavallet especial perquè pogués pintar estirada, perquè, per sobre de tot, a la Frida li agradava pintar.

De seguida que va poder caminar, va anar a veure l’artista més famós de Mèxic, Diego Rivera.

—El que pinto és bo? —va preguntar-li. Els seus quadres eren impressionants: atrevits, lluminosos i preciosos.

Rivera es va enamorar dels seus quadres i també es va enamorar de la Frida.

En diego i la Frida es van casar. Ell era un home gros que portava sempre un barret tou. Ella es veia petita al seu costat. La gent els anomenava «l’elefant i el colom».

La Frida va pintar centenars d’autoretrats bellíssims al llarg de la seva vida, sovint envoltada dels animals i ocells que tenia. La seva casa blava lluminosa s’ha conservat tal com la va deixar, plena de color, d’alegria i de flors.




Contes de bona nit per a nenes rebels

© Elena Favilli i Francesca Cavallo
© Estrella Polar, 2017


Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa