Una ciutat és un lloc d’intercanvi comercial, sí, però també un vaivé de persones, idees i pensaments. Una ciutat és un lloc on la cultura bull, i Manresa enllaça la cultura popular i la música d’arrel per fer-les dansar.

La Fira Mediterrània, del 5 al 8 d’octubre, celebra enguany la seva vintena edició per promoure els circuits de la gestió cultural. “Tot i créixer i consolidar-se, té el mateix objectiu dels inicis: trencar barreres mentals i demostrar que la cultura popular i la tradició són elements creatius molt potents i vehicles de la modernitat”, diu David Ibáñez, el director artístic. “La cultura popular és participativa i comunitària i es parla molt d’ampliar la base social de la cultura. La Fira ha estat comptant amb aquests dos conceptes des del primer dia i ho continuem fent amb projectes comunitaris que vinculen la tradició.”

És, també, una porta d’entrada i sortida a la cultura catalana, un element d’exportació que s’ha anat potenciant i treballant. Aquest projecte, que col·labora amb el Sismògraf d’Olot, amb el Mercat de Música Viva de Vic, el Teatre familiar d’Igualada, el Teatre al carrer de Tàrrega i el Circ de Reus, tot i potenciar l’arrelament a Manresa, és una eina més del sector cultural del país.

1. Joana Gomila, des del Cant de la Sibil·la
7 d’octubre al Teatre Kursaal.

Per estrenar la Fira, la manacorina explicarà el seu procés artístic i el naixement del seu projecte a partir del Cant de la Sibil·la. A través de tallers, xerrades i assajos es podrà viure una jornada sencera de la creació artística de Joana Gomila.



2. Cirque Rouages, les onades dels cossos
El 5, 6 i 7 d’ocutbre a la Plaça Major.

Circ, fonambulisme, música, poesia i teatre mecànic parlen d’un home vell i exiliat que s’endinsa als records. Aquesta companyia de circ fa un homenatge a la vida a partir del moviment de quatre cossos.



3. Cants i danses del Llibre Vermell de Montserrat, entre manuscrits i descobriments
6 d’octubre a l’Abadia de Montserrat.

Una adaptació al manuscrit del 1399 per parlar dels descobriments del Pare Gregori Estrada: la connexió del Llibre Vermell amb la cultura popular.
[xiptv]http://lleidatelevisio.xiptv.cat/embed/314933[/xiptv]


4. Criatures, al ritme de retorns
8 d’octubre a la Taverna Estrella Damm

Ivó Jordà i Marçal Ramon toquen la gralla i l’acordió diatònic per retornar a la música i la cultura d’arrel. El seu so cambrístic i amb sonoritats mediterrànies els ha fet guanyar el concurs Sons de la Mediterrània del 2016.



5. Enric Casasses i Josep Pedrals, l’essència de Ramon Llull
6 d’octubre al Museu Comarcal de Manresa.

Dos poetes contemporanis homenatjaran Ramon Llull en un espectacle poètic. Revisaran la seva obra poètica per versionar-lo, entendre’l i valorar-lo.



6. Slow Olou, el món a càmera lenta
6 i 7 d’octubre, al carrer del Balç

Toti Toronell i Pere Hosta ofereixen un espectacle lent però segur. Els pallassos, lentíssims, observaran el món ràpid i vertiginós en què s’ha convertit la nostra societat.



7. Juan Mari Beltrán, a l’arrel d’Euskal Erria
7 d’octubre, al Vermell.

El músic tradicional basc visita Manresa per compartir el seu coneixement sobre la música d’Euskal Herria. Acompanyat per Ixiar Jauregi a la txalaparta i Errege Bela a l’acordió, faran un recital íntim amb les músiques tradicionals.



8. Halka, a cavall de les contradiccions
7 d’octubre al Teatre Kursaal.

El Groupe Acrobatique de Tanger, un col·lectiu de joves acròbates tradicionals que busquen la creació contemporània, ensenyaran el seu nou projecte, Halka, que vol dir festa en forma de cercle. Busca la relació entre les contradiccions, entre allò sagrat i allò profà, entre l’ànima i l’espectacle, entre l’autenticitat i el préstec.



9. Mar de foc, crisi i resposta
8 d’octubre a la Plaça Major.

Txema Rico i Sergi Ots no s’obliden de la crisi humanitària a la Mediterrània. Amb l’ajuda de més de 200 infants han creat una falla que cremarà a la plaça Major, mentre Sergi Ots ho acompanya amb la seva música.

Foto: Sebastien Wiertz

10. Muchacho & Los Sobrinos, els despentinats:
7 i 8 d’octubre a la Llotja Professional i la Taverna Estrella Damm.

Germans, amics i gitanos catalans porten la rumba més catalana a Manresa. Amb el Carabutsí Tour entonaran cançons gestades a casaments i convencions.



11. A vore, mirant el món des de l’Ebre:
6 d’octubre al Teatre Kursaal.

Sònia Gómez, Ramon Balagué, Astrio i Pau Puig van iniciar un laboratori el 2015. D’allà n’ha sortit un espectacle de dansa amb arrels tradicionals de les terres de l’Ebre.

Foto: Web Sònia Gómez



12. Mû Mbana, amb un sol instrument:
7 d’octubre al Vermell.

El poeta africà, compositor i multiinstrumentalista visita la Fira acompanyat del seu simbi, un instrument típic de Guinea Bissau. La seva música reflecteix maduresa artística i l’ànima de la tradició.


13. Silenci… Dansa, entre la dansa tradicional i la contemporània:
5 d’octubre al Teatre Kursaal.

La Factoria Mascaró, després de 20 anys d’experiència en dansa tradicional i contemporània, mostren un espectacle per a tots els públics. Entre el silenci i el moviment arriben a la Fira Mediterrània.



14. Cocanha, ballant amb la llengua occitana:
6 d’octubre a la Plaça Europa.

Un trio de percussions i cants populars occitans, pirinencs i gascons. A través de la llengua occitana, les Cocanha oferiran un concert, ple d’humor i caràcter, per ballar.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa