“Una oportunitat per conèixer la vida i trajectòria d’un gran artista que va enfrontar-se a la seva pitjor adversitat: la sordesa”. Així es presenta el llibre Big Bang Beethoven que, acompanyat d’un disc amb arranjaments d’Eduard Iniesta, forma part de la línia editorial amb què el Palau de la Música i la discogràfica Satélite K volen obrir el món de la música als infants. Fem un recorregut sonor per la vida del compositor.

1. La Tempesta, Sonata per a piano núm. 17 op. 31 (Allegretto).


Hola, soc Beethoven, més ben dit, Ludwig van Beethoven. Com sabeu, des de ben petit vaig ser un músic destacat. A Viena tothom m’admirava per les meves improvisacions al piano, però desgraciadament, quan encara era molt jove, vaig començar a perdre l’oïda fins a quedar-me sord de més gran. Mentre lluitava perquè aquest destí no es fes realitat, la música m’ajudava a expressar els meus sentiments i preocupacions.

Sentiu com s’apropa la tempesta?

* Agafa un mocador i intenta seguir la direcció de la melodia.



2. Sonatina per a mandolina i piano en do menor núm. 1, WoO 43.


Sentiu el bonic so de la mandolina? No vaig ser l’únic a compondre obres per a aquest instrument. Mozart i Vivaldi ja ho havien fet uns anys abans. Aquesta sonatina la vaig escriure per a piano i mandolina. Qui hi ha afegit els altres instruments?

* La mandolina és un instrument de corda pinçada que normalment es toca amb pua (una mena d’accessori de forma triangular). Fixa’t en la curiosa sonoritat d’aquest instrument i en els petits trèmolos que sentim en les notes més llargues.

* Et proposem un nou repte: busca una peça de Mozart o Vivaldi que també tingui com a protagonista una mandolina.



3. Quartet de corda núm. 4, op.18 (Allegro).


Per fi havia après a escriure quartets! Aquest concretament va entusiasmar a tothom, encara que potser no n’hi havia per tant. I a vosaltres què us en sembla aquesta versió gypsy? A mi m’encanta! El meu Quartet s’ha transformat en una banda de música gitana.

*Fixa’t en el so rascat que acompanya la primera i tercera part d’aquesta música. A més a més de la guitarra acústica, hi ha un altre element sonor. El percussionista està fregant entre si dues esponges dures de rentar plats. Uiiii com rasca!

* Agafa dues esponges dures de rentar plats i rasca-les entre si de forma energètica i constant mentre escoltes aquesta versió de gypsy. Alerta! Només hi has de fer per acompanyar la primera i la tercera part.



4. Setena Simfonia op. 92 (Allegretto).


Quan el públic escoltava aquest fragment s’emocionava tant que al final del concert sempre havíem de tornar-lo a tocar.

* Un obstinat és un fragment musical que es va repetint de forma insistent. Fixa’t en l’obstinat rítmic que Beethoven va fer servir per compondre aquesta peça:





* Escolta la música i fixa’t com al final l’obstinat rítmic varia una mica [al lloc de l’última negra hi ha un silenci] sembla que Beethoven demani un petit silenci:



5. Novena Simfonia op. 125 (Presto).


Segur que coneixeu la meva gran Simfonia Coral, és una de les obres més interpretades a tot el món i des de fa uns anys és l’himne de la Unió Europea.

*Identifica els instruments solistes que a l’inici interpreten un trosset de l’Oda a l’alegria. Fixa’t també en l’acompanyament del violoncel i el contrabaix.

* Mentre escoltes la música canta el text d’aquesta nova versió.


Oda a l’alegria

Canta a la joia que es desperta amb el nou dia,
fes fora la son i obre els teus ulls: la llum et crida.

Sí, canta, balla i estima,
junts construirem un món millor,
en el qual tothom abraci allò que ens fa ser diferents.

Sí, canta, balla i estima,
junts construirem un món millor,
en el qual tothom abraci allò que ens fa ser diferents.




Big Bang Beethoven

© del text i continguts: Gemma Canadell, Direcció del Servei Educatiu del Palau de la Música Catalana. I de les il·lustracions: Joan García

© Arranjaments i adaptacions musicals: Eduard Iniesta

© Palau de la Música Orfeó Català i Satélite K

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa