Propostes

La ciència és per a tothom

La UB dona a conèixer «Camins infinits», un projecte per a les escoles

| 11/02/2018 a les 13:37h
Arxivat a: Finestres, propostes

Foto: College of Ag & Environmental Sciences


Quan ets petit la teva imaginació vola i vola, però també hi ha mil i una coses que no saps. Què estudiaré? Quines carreres hi ha? Què és un doctor si no és un metge?

El projecte Camins infinits neix de la necessitat de la Universitat de Barcelona de divulgar la recerca i el coneixement. Aquelles persones que estiguin matriculades a la Universitat i estiguin fent el doctorat poden apuntar-se al projecte i anar a fer xerrades a escoles per estimular l'interès dels infants i, de retruc, millorar la seva habilitat comunicativa.

"Ets aire oxigenador, pels petits", diu Margarita Becerra, tècnica de la Unitat de Cultura Científica i Innovació de l'Àrea de Comunicació de la UB. Les persones que fan les xerrades es troben amb canalla d'entre sis o set anys fins a divuit. "Hem de saber adaptar el nostre contingut per a tots els públics i això també ens prepara com a divulgadors", diu Marc López, doctorand en biomedicina que ja ha fet dotze xerrades: "Perquè divulgar és una de les coses que sovint oblidem".

L'objectiu no és que aprenguin grans coses en una hora escassa, sinó que se'ls desperti l'interès. Que vulguin saber-ne més, que s'omplin de preguntes i les facin als mestres, o que ho busquin en arribar a casa. "No espero que tots vulguin ser científics, espero que, de la mateixa manera que molta gent sap coses sobre la Fórmula 1, també en poguéssim parlar més sovint, de ciència. Però amb criteri, això sí", diu López. Ell els parla de què vol dir investigar, què és el mètode científic i de la seva tesi: l'estudi de malalties neurodegeneratives a través de l'optofarmacologia. 

Aquestes xerrades també van bé per desmitificar: no totes les persones que es dediquen a la ciència van despentinades i porten ulleres. La ciència és per a tothom: "Sí, també pots tenir pírcings i estar fent recerca", diu Becerra. Que gent jove sigui la que dona a conèixer la Universitat i el coneixement és molt enriquidor, perquè trenca mites del típic home gran i amb cabells blancs: hi ha moltíssimes dones fent ciència.

De moment són quinze les persones que, amb el seu temps lliure i de manera gratuïta, col·laboren amb el projecte. Les escoles o centres educatius poden triar la xerrada que prefereixin i que més escaigui al temari del curs i així donar més eines als alumnes. "I, de debò, jo també n'aprenc moltíssim, d'ells –assegura Marc López–. Em fan preguntes que em deixen pensant una bona estona".

FES EL TEU COMENTARI

D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.
01/01/1970
La Institució de Lletres Catalanes crea una mostra itinerant de l'autor
01/01/1970
La Sala Bikini de Barcelona vibrarà amb les cançons catalanes dels noranta amb el grup Ruc'n'Rull
01/01/1970
El Teatre Alegria de Terrassa acull l'obra basada en la novel·la de Menéndez Salmón
01/01/1970
La Fundació Carulla parla sobre refugiats climàtics
01/01/1970
L'únic camí per fer una gran feina és estimar el que fas
01/01/1970
Un clip il·lustra amb música i dansa la dependència emocional
01/01/1970
L'actor diu que «en cada representació de teatre estem fent avançar el món»
01/01/1970
Les dones de la pel·lícula tenen força i coratge, i lluiten d’igual a igual contra homes enormes