Foto: Josep M. Gutiérrez

Per estar a prop de plomes de primer ordre per Sant Jordi, no cal fer-se camí a espentes a través de la Rambla. La segona edició del cicle Diàlegs de Sant Jordi reuneix escriptors locals i internacionals i ofereix al públic l’oportunitat de poder-los veure i escoltar atentament, amb calma, lluny de les cues, les aglomeracions i l’activitat frenètica del 23 d’abril.

Amélie Nothomb i Sergi Pàmies parlaran sobre la singularitat a l’hora d’observar la realitat, i Carme Riera i Najat El Hachmi, sobre els conflictes dins el nucli familiar. Philip Pullman i Albert Sánchez Piñol mantindran un diàleg sobre la fantasia com a eina per atansar-se a la realitat, i José Eduardo Agualusa i Xavier Aldekoa, un sobre l’Àfrica com a font inesgotable d’històries. Per cloure el cicle, Fernando Aramburu i Anna Guitart conversaran sobre la relació entre la biografia de cada escriptor i la seva obra. L’actor Fèlix Pons i la periodista Txell Bonet introduiran el diàleg llegint fragments de les obres dels autors entrevistats.

A la Nit del Drac s’homenatjaran alguns dels autors d’aquest any literari, com Manuel de Pedrolo, Maria-Mercè Marçal i Montserrat Abelló.


1. La mirada singular: Amélie Nothomb i Sergi Pàmies

Divendres, 20 d’abril, a les 18:00 al Disseny Hub Barcelona

Amélie Nothomb té una manera peculiar d’observar la realitat. Pot agafar la mirada dels infants, parlar de contrastos culturals, de la relectura dels clàssics, de la narrativa per a nens i nenes o fer explícites picades d’ullet a obres i autors indispensables per a ella. Nothomb conversarà amb un dels seus traductors al castellà, Sergi Pàmies, un escriptor que comparteix amb ella el gust pel que és singular i estrany.

2. Família i conflicte: Carme Riera i Najat El Hachmi

Divendres, 20 d’abril, a les 20:00 al Disseny Hub Barcelona

Dues escriptores de generacions diferents, Carme Riera i Najat El Hachmi, han disseccionat els problemes familiars des d’òptiques i gèneres molt diversos: la novel·la històrica, l’autoficció, el testimoni. Els personatges que pul·lulen entre la corrupció i la festa dels diners fàcils que
retrata Carme Riera són el contrapunt dels de Najat El Hachmi, que arriben a Catalunya a la recerca d’oportunitats.

3. La fantasia, la millor manera d’apropar-se a la realitat: Philip Pullman i Albert Sánchez Piñol

Dissabte, 21 d’abril, a les 17:30 al Disseny Hub Barcelona

El gènere fantàstic abasta la realitat com no ho fan altres gèneres. Mestres de l’al·legoria, Pullman i Sánchez Piñol han utilitzat les premisses del gènere fantàstic per apropar-se a la condició humana o a la història europea. Tots dos ens demostren que la literatura popular i la
qualitat literària poden anar del tot plegades.

4. Àfrica, bressol d’històries: José Eduardo Agualusa i Xavier Aldekoa

Dissabte, 21 d’abril, a les 18:30 al Disseny Hub Barcelona

L’escriptor angolès José Eduardo Agualusa ha bastit una obra narrativa de gran originalitat, deutora d’una cosmovisió africana i fruit de l’herència colonial de la llengua portuguesa. Agualusa i Xavier Aldekoa, corresponsal a l’Àfrica des de fa anys, conversaran sobre aquesta font inesgotable d’històries que és el continent africà.

5. Vida i literatura: Fernardo Aramburu i Anna Guitart

Dissabte, 21 d’abril, a les 20:00 al Disseny Hub Barcelona

Vida i literatura es fonen en les pàgines de molts autors. L’experiència pròpia, els passats familiars, els neguits i les il·lusions esdevenen sovint matèria primera de relats i ficcions. Després de l’èxit sostingut de Patria, la novel·la sobre el conflicte basc que ha triomfat a Espanya, Fernando Aramburu es capbussa en un autoretrat «sense ficció» que indaga en els seus orígens.

6. Nit del drac

Diumenge, 22 d’abril, a les 20:30 a la plaça del Rei

Nit d’homenatges que convida la ciutadania a commemorar efemèrides d’alguns grans noms de les lletres catalanes. Un espectacle creat per Marc Rosich que retrà tribut a Maria-Mercè Marçal, Joan Brossa, Manuel de Pedrolo, Montserrat Abelló, Vicent Andrés Estellés i Maria Aurèlia Capmany.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa