La darrera novel·la de Mia Couto, un dels escriptors en llengua portuguesa més importants de l’actualitat, ens narra la persecució i cacera d’una lleona que ha començat a matar les dones que viuen en un poble aïllat de Moçambic, que està dominat per les creences i tradicions arcaiques. És una història a dues veus, la del caçador enviat pel govern per acabar amb la lleona, i la de Mariamar, una de les dones del poble tancada per la seva família.

La confessió de la lleona és una faula que combina realitat i superstició, en què es barreja el possible i l’impossible per fer una denúncia de la situació de la dona, de l’opressió a la qual és sotmesa per l’home i de la seva lluita per ser lliure. L’autor fusiona la forma narrativa occidental amb l’africana, molt més basada en el relat oral. I ho fa creant un relat fascinant que ens introdueix en una cultura desconeguda per a nosaltres però sense caure en la temptació antropològica.

Couto ens obliga a llegir entre línies, a intuir, sense donar-nos-ho tot mastegat. L’escriptor moçambiquès aconsegueix que l’anècdota transcendeixi i que esdevingui universal sense deixar de ser rabiosament local. En només dues-centes pàgines ens transporta a un altre món i ens obliga a veure el nostre amb uns altres ulls.


Ramon Inglada


El llibre recomanat

Títol:
La confessió de la lleona.
Autor: Mia Couto.
Editorial: Edicions Periscopi.
Any d’edició: 2016.
Traducció: Pere Comellas Casanova.

Qui el recomana

Llibreria:
Llibreria La Ploma.
Adreça: c/ Sicília, 332.
La cuida: Ramon Inglada.


Quatre pinzellades: La Ploma és una llibreria de barri, ben a prop de la Sagrada Família, que aquest abril farà 30 anys que la van obrir el matrimoni format per l’Ester i el Josep Maria. El 2015 es van jubilar i me la van traspassar, que feia tres anys que hi treballava com a llibreter.

Som una llibreria petita que intenta tenir molts llibres de tot tipus. Creiem que és important que la gent trobi de tot sense haver de sortir del barri ni estar obligat a llegir només el més comercial. Com a llibreria de proximitat el contacte amb el lector és molt important, ens agrada recomanar les lectures més adients als gustos dels nostres clients, que aquests confiïn en nosaltres i fer-los conèixer llibres que d’una altra manera no descobririen. Per això ens agrada cuidar les editorials petites que estan fent una feina molt interessant i tenir també llibres de fons, no només les novetats que es poden trobar a tot arreu. També disposem d’una bona secció de llibre infantil per fer possible que els més petits descobreixin el plaer de la lectura.

A més a més, som l’única llibreria especialitzada en Àfrica Negra de tot Catalunya. Des de fa molts anys ho cuidem intentant donar a conèixer el continent tant a través de l’assaig com de la narrativa, poca, traduïda al castellà i, encara menys, al català. Dins d’aquesta tasca de difusió no només intentem tenir bona part dels llibres publicats sobre el continent sinó que també organitzem conferències amb autors africans, anem a fires i tenim un club de lectura de literatura africana conduït per l’anterior propietària, l’Ester Riera.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa