L’Eva, com totes les dones i homes de pagès, gairebé no aixeca la vista de terra. Treballa la terra amb el cap cot, dóna menjar a l’aviram, cus o cuina amb la mirada baixa. Si l’alça només és per vigilar el temps, per comprovar si la collita està segura. Està casada i té dos fills que, últimament, vesteixen amb l’uniforme de les joventuts hitlerianes i tenen un discurs polític que ella no entén.

Ella és la protagonista de La venedora d’ous, de l’escriptora americana Linda D. Cirino (1941-2007). L’obra, situada l’any 1936, ens explica com aquesta dona senzilla, humil, que mai no ha sortit de la seva granja del sud d’Alemanya, coneix en Nathanael, un estudiant jueu que s’amaga al seu galliner. Amb ell descobrirà la vida i es descobrirà a ella mateixa.

L’argument és tan senzill com important, l’estil de l’autora és directe, planer, la qual cosa fa que l’obra encara sigui més gran. Saber explicar petites històries sobre grans temes és, a parer nostre, la millor literatura.

Teresa Calabús, Magda Riera i Joan Riera

El llibre recomanat

Títol: La venedora d’ous
Autor: Linda D. Cirino
Editorial: La Magrana
Traductora: Rosa Maria Calonge i Fontcuberta
Any de l’edició: 2011

Qui el recomana

Llibreria: Cucut
Adreça: Carrer del Roser, 29, Torroella de Montgrí
La cuida: Teresa Calabús, Magda Riera i Joan Riera

Quatre pinzellades: L’any 2017 la llibreria El Cucut complirà 30 anys. Hi ha hagut molts canvis, en tants anys: de local, de personal, fins i tot de l’article que s’oferia, però el que no ha canviat mai ha estat la nostra intenció: oferir un bon servei. En aquests moments, la llibreria la gestionem la Maria Teresa Calabús fundadora, la Magda Riera i en Joan Riera, incorporats l’any 2006 i el 2011, respectivament. Es tracta d’una empresa familiar amb projecció de futur.

Estimem els llibres, respectem la creativitat i pensem que la llibreria i els llibreters tenim la responsabilitat d’unir l’obra amb el lector. Cada llibre, cada història, té el seu lector ideal. Els llibreters som prescriptors i hem d’escoltar les preferències del lector per trobar l’obra necessària.

El Cucut vol ser un lloc de trobada entre els escriptors i els lectors. És una llibreria generalista, sense compromís amb cap editorial. Això ens fa lliures per recomanar el més adient i per oferir el fons de les joves editorials emergents. Llegim, ens emocionem llegint i gaudim molt quan això ho podem transmetre i encomanar. Acabem de rebre el Sello de Calidad de Librerías que otorga el Ministerio de Cultura. En aquests moments som dues les llibreries catalanes que el tenim.

Fem moltes activitats culturals. Però com que ens sembla que encara en fem poques, ara estem fent obres per obrir un espai polivalent i acollir diferents actes. Estem molt orgullosos d’un acte nostre que és especialment conegut: el Berenar Literari. El celebrem sempre el Dijous Sant i es tracta de reunir els escriptors que acaben de publicar una novetat amb els lectors que voldrien tenir-hi una conversa. És una tarda màgica, entre tots compartim un berenar de bunyols empordanesos, vi local i bona literatura.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa