Martí Gironell. Foto: ACN


El lector Claudi M. Cuchillo Foix, de Palau-solità i Plegamans, ha guanyat el II Premi Borni als Lectors per haver localitzat fins a set anacronismes o incoherències a la novel·la L’arqueòleg, de Martí Gironell.

1) L’acció se situa el 1910. Hi llegim: “No tenien res per aixoplugar-se, ni un trist plàstic per improvisar una tenda”. Cuchillo diu que no li estranya i documenta les dates d’aparició dels diversos plàstics.

2) El pare Ubach cau en una torrentada contra el terra de pedres i sorra, li practiquen la respiració artificial i només escup “una glopada d’aigua”. El lector considera que “els seus pulmons haurien de contenir aigua, fang, sorra i pedres (cosa que faria difícil la seva recuperació) i no només aigua”.

3) La novel·la descriu la tècnica de respiració artificial que li apliquen (l’any 1910). El lector aporta l’article “Cardiopulmonary resuscitation” de la Wikipedia per dir que aquesta tècnica no es va utilitzar per primer cop fins a mitjans del segle XX.

4) Apareix un Ford T venut per un agregat britànic, descrit com “una vella carraca comprada en una botiga de desferres” i “una relíquia” que “semblava que l’haguessin salvat del desballestament”. El Ford T es va començar a fabricar l’octubre de 1908 als Estats Units.

5) Un personatge inspecciona sota el seient del cotxe i hi troba el dipòsit de gasolina. Els dipòsits sempre estaven per sobre del motor perquè el carburador es nodria de la gasolina per gravetat.

6) Un personatge prem l’accelerador del Ford T. En el Ford T l’accelerador no es trepitjava, era una palanqueta situada al volant, no pas un pedal.

7) El Ford T pateix pana i la roda queda torta en canviar el terreny. Els primers Ford T tenien rodes de fusta com les de les peces d’artilleria. Es podien trencar però no es podien quedar tortes com les metàl·liques amb radis, que no es van incorporar fins al 1926.

Amb el Premi Borni, el Born Centre Cultural es proposa, amb sentit de l’humor, una via d’accés al coneixement del nostre passat a través de la literatura. Els anacronismes detectats en obra narrativa històrica (original i traduïda, en català i en castellà) conformaran un Observatori del Born CC, un arxiu consultable que té la voluntat de fomentar el rigor històric tot fent èmfasi en la participació del lector com a subjecte actiu en la transmissió del coneixement.

El premi per al guanyador consisteix en una lupa –el Premi Borni–, tots els volums de la col·lecció “Barcelona 1700” editada pel Born CC i un passi gratuït per a totes les activitats organitzades pel Born Centre Cultural durant el 2015. El jurat ha estat constituït per Enric Calpena, Carme Fenoll, Esther Lucea (guanyadora de la primera edició del Premi Borni), Màrius Serra i Quim Torra, que ha actuat com a president.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa