Aquest Nadal, regala llibres barcelonins

Us proposem des dels retrats de Pilar Aymerich fins a un passeig per la nostàlgia dels cinemes antics

Ajuntament de Barcelona

Amb la col·laboració de l'Ajuntament de Barcelona.

"El nostre objectiu és donar a conèixer i entendre Barcelona", ens diuen des de Barcelona Llibres, l'editorial de l'Ajuntament de Barcelona. Amb més de quatre-cents títols publicats –alguns en paper i d'altres en format digital–, la voluntat és ferma: que la gent conegui la ciutat a fons, perquè, com ens diuen "conèixer és una forma d'estimar", i doncs, de refermar l'orgull de pertinença i d'identitat.

Els angles des dels quals es miren la ciutat són variats i rics, i es tradueixen en dotze col·leccions: des de Barcelona Beceroles, amb què els infants veuen la ciutat com una casa: la seva, fins a la col·lecció Barcelona Ecologia, que posa la lupa a l'entorn natural. Però si despleguem totes les col·leccions, el ventall és amplíssim com amplíssima és la ciutat: hi ha Barcelona Arquitectura i Urbanisme (per fixar-nos en l'entorn urbà que sovint ens passa desapercebut), Gent de Barcelona (per conèixer barcelonins i barcelonines, de naixement o d’adopció, famosos o desconeguts, que han estat cabdals), Barcelona Present i Futur (que ens parla de tot allò que des de les polítiques municipals o les iniciatives ciutadanes definiran cap a on va la ciutat), Barcelona Arquitectura i Urbanisme (on es mostren els projectes, moviments i tendències del passat, present i futur de l'urbanisme i l'arquitectura), Barcelona Literària (on trobem llibres dedicats als joguets dels escriptors, a la mirada dels llibreters o a figures com la de Juan Perucho), Barcelona Memòria en Vinyetes (on la vaga de lloguers del 1931 o les històries de la Model es converteixen en còmics), Barcelona Ciutat i Barris (que repassa la memòria de la ciutat per ajudar-nos a entendre'n el present), Darrere la Càmera (on fan homenatge a fotògrafs com Pilar Aymerich, Josep Maria Lari, Jordi Pol o Giacomo Alessandro), Arts a la Ciutat (que evidencia que Barcelona sempre ha estat una ciutat d’art i d’artistes), Carnet de Voyage (que recupera la història dels barris amb la mirada d’il·lustradors) i Biblioteca Secreta (que recull l’explosió de llibertat creativa que va viure Barcelona des de finals dels anys setanta fins a començaments dels noranta del segle XX).

Aquesta editorial, especialitzada en les múltiples capes i pells de la ciutat, també publica en coedició amb diferents editorials privades a través de dos processos de selecció anuals. És així com dona suport al sector editorial del país. Si entreu al seu catàleg, veureu que l’oferta de publicacions augmenta cada mes. A Barcelona Llibres us destaquem alguns dels darrers llibres que han publicat i que us poden servir d'idea per als regals nadalencs. Veureu que n'hi ha per a tots els gustos i curiositats:



Les commemoracions


Comencem amb dues grans figures de qui aquest 2023 se n'ha commemorat l'aniversari: Picasso (que va morir fa 50 anys) i Domènech i Montaner (que va morir fa 100 anys):

Picasso Barcelona. Una cartografia
De Claustre Rafart, i coeditat amb l'editorial Tenov i el Museu Picasso.
De la col·lecció Gent de Barcelona.

En part biografia del jove artista, en part guia de Barcelona, aquest llibre explica la història de la relació entre Picasso i la ciutat que el va veure evolucionar cap a un pintor modern. Claustre Rafart porta el seu lector a un viatge pel món primerenc de Picasso, seguint els passos de l'artista i descobrint-ne els llocs a través dels seus ulls. En el camí, fa una pausa per reflexionar sobre els molts amics de Picasso, les seves primeres obres i els llocs que va dibuixar, pintar i viure. En aquest retrat de la Barcelona del tombant de segle, Rafart evoca imatges inquietants d'una ciutat que ja no existeix, però que va servir d'inspiració formativa per a l’artista que va assaltar el mon de l’art. Publicat en col·laboració amb el Museu Picasso i l’Editorial Tenov, Picasso Barcelona commemora el 50è aniversari de la mort de Pablo Picasso el 1973 i el 60è aniversari de la creació del seu museu a Barcelona.



Lluís Domènech i Montaner Home de la Renaixença. Arquitecte del Modernisme
De Pere Vivas, amb la col·laboració de diversos autors.
Coeditat amb Triangle Books.
Col·lecció Barcelona Arquitectura i Urbanisme.

Els millors especialistes de Domènech i Montaner reunits en un sol llibre amb imatges magnífiques de tota la seva obra. Lluís Domènech i Montaner va ser una de les personalitats més influents del temps de la Renaixença i del Modernisme, destacant en molts àmbits de la vida cultural i social de Catalunya. En l’any del centenari de la mort de Lluís Domènech i Montaner, reunim en un sol llibre els millors especialistes sobre Domènech en general i sobre els seus edificis en particular per entendre la polifacètica personalitat i interpretar l’obra d’un arquitecte cabdal en la història de l’art europeu.El llibre comença amb uns articles introductoris que presenten l’arquitecte en el context de l’Art Nouveau europeu i expliquen les seves diferents facetes: cívica, política, acadèmica… i continua amb les monografies dels seus edificis, des de l’Editorial Montaner i Simon (1979-1881) fins a la Casa Fuster (1908-1911) passant, és clar, pel Palau de la Música o l’Hospital de Sant Pau, tots dos Patrimoni Mundial.



Fotografia


La Barcelona de Pilar Aymerich
De Pilar Aymerich.
Coedicitat amb l'editorial Comanegra.
Col·lecció Darrere la Càmera.

«Soc absolutament urbana, m’agraden les ciutats, i en canvi a la platja trobo que hi ha massa sorra i a la muntanya em perdo perquè no hi ha carrers. Tot el que està fet per éssers humans m’interessa. Barcelona ha estat per a mi una ciutat oberta, hi he fotografiat els esdeveniments que hi transcorrien, sobretot a partir dels anys setanta: la força de les mobilitzacions ciutadanes, els seus intel·lectuals, el teatre, etc. He intentat traslladar amb imatges la vida que tenia al meu davant perquè el que sempre m’ha interessat és explicar històries». L’obra de Pilar Aymerich (Barcelona,1943) ha impregnat com poques la memòria col·lectiva del país. Les seves fotografies, per si soles, ens han ajudat a explicar i recordar les lluites socials entre finals dels anys seixanta i els vuitanta, amb l’epicentre a Barcelona. Aquest llibre no només aporta la mostra més important mai editada de les seves fotografies (algunes d’icòniques, altres d’inèdites) sinó que ens obre la porta, gràcies als textos de la mateixa autora, a les emocions i motivacions que acostumen a quedar amagades darrere la càmera. En definitiva: pura memòria de la ciutat.



Lari. La popularització de la fotografia domèstica a Barcelona.
De Josep Maria Lari Mirambell, Josep Maria Lari Reig i Rafel Torrella.
Coeditat amb Pagès Editors.
Col·lecció Darrere la Càmera.

Barcelona i la seva gent van esdevenir protagonistes dels objectius de els càmeres durant la popularització de la fotografia domèstica a principis del segle xx. Josep Maria Lari Mirambell va capturar els canvis profunds de la ciutat i l’empremta dels seus veïns i veïnes tot bastint una obra fotogràfica d’incalculable valor artístic i documental. El llibre recull més de 200 fotografies inèdites de la vida quotidiana a Barcelona de principis del segle XX. Les instantànies ens apropen moments històrics com l’Exposició Universal de 1929 o les eleccions generals de 1936, racons de la ciutat en moments àlgids o retrats corprenedors. Josep Maria Lari, científic de professió, crea un univers visual únic i deixa constància dels canvis que viu Barcelona i del pas del temps en els seus éssers estimats.



Natura


Estimada Collserola. Barcelona Carnet de Voyage
De Raúl Deamo.
De la Col·lecció Carnet de Voyage.

Durant un any, l’il·lustrador Raúl Deamo ha recorregut aquest verd territori. Ha trepitjat els seus corriols i pistes i s’ha endinsat pels boscos fins a arribar a turons, pantans, horts, masies, ermites i paratges naturals de gran bellesa. Sempre amb la llibreta i els estris de dibuix a mà per intentar captar els llocs, els moments i les persones que habiten, treballen o venen a gaudir-ne. “Una serralada que cal redescobrir, perquè Collserola, almenys a mi, mai no em deixa de sorprendre.”


Guia de la fauna urbana de Barcelona
De Sergi García Rodríguez i Martí Franch.
Coeditat amb Cossetània Edicions.
De la col·lecció Barcelona Ecologia.

“Hom pensa que a la ciutat només hi viuen els animals que tothom coneix: gossos, gats, coloms, rates i, com a molt, pardals. En certa manera és lògic que es tingui aquest limitat i parcial coneixement, ja que des de sempre les ciutats han estat poc amigables amb la natura.” Aquesta guia recull, entre altres aspectes, la descripció, la biologia, l’estatus, el nom científic, el català i el castellà i una excel·lent representació gràfica d’una vuitantena d’espècies de la fauna vertebrada i una quarantena de la invertebrada que es poden observar a Barcelona.  Malgrat l’abundància, no hi són totes, però sí les més representatives d’una fauna, en general, desconeguda i sorprenent. Les espècies estan classificades segons si són pròpies d’ambients aquàtics, dels parcs i jardins o dels àmbits construïts i, en moltes d’elles, es dona alguna referència d’on és més probable veure-les. La intenció no és altra que, a través del coneixement, es transiti vers l’estima o, si més no, l’acceptació del nostre entorn natural més immediat.


Guia de la flora urbana de Barcelona
De Pere Barnola i Josep Maria Panareda.
Coeditat amb Cossetània.
De la Col·lecció Barcelona Ecologia.

En aquesta guia s’exposa una mostra significativa de les més de mil espècies de plantes que viuen a Barcelona. Inclou més de cent vint-i-cinc espècies vegetals ordenades pel nom científic, encara que també hi apareixen les denominacions en català i castellà de cadascuna. Acompanyada d’abundant material gràfic per observar i poder identificar els arbres, els arbusts i les herbes que trobem a la ciutat, es presenta una documentada descripció sistemàtica de cada espècie: la seva forma, l’ecologia, la distribució i els aprofitaments. A més, en format fitxa, es tracten diversos punts destacats: el nom de la família a la qual pertany, l’alçada, el període de floració en mesos, el tipus biològic (aspecte de la planta en el moment menys favorable) i algunes singularitats.



Infantils i juvenils



Barcelona. La meva ciutat
De Marina Luz García i Neus Caamaño.
Col·lecció Barcelona Beceroles.

Com de gran és la nostra ciutat? Quants nens i nenes hi vivim? De quins llocs venim? Quants habitatges, espais verds i llocs per jugar o practicar esport tenim? Qui s’encarrega de tenir-ne cura? Trobareu les respostes a aquestes i moltes altres preguntes de bracet amb la Laia, una nena d’11 anys, molt curiosa, que vol conèixer a fons Barcelona i els seus barris, i que no dubta a fer preguntes a la família, les amistats i la ciutadania. Aquest llibre àlbum recull les principals dades estadístiques de Barcelona d’una manera molt visual, a través d’il·lustracions i gràfics, i ho fa en un format atractiu, per posar-les a l’abast d’un públic infantil d’entre 10 i 12 anys. També convida les nenes i els nens a descobrir la ciutat i els seus barris, i a plantejar-se com millorar-la i participar-hi.


La ciutat del futur
D'Anna Miracle i Julio Antonio Blasco.
Coeditat amb Zahori books.
Col·lecció Barcelona Beceroles.

Descobreix les fascinants iniciatives que es duen a terme a diferents ciutats del món per fer front al canvi climàtic. La Teresa, una nena de Barcelona, ho té clar: els joves han d’impulsar l’acció climàtica. Ella també vol ajudar a construir la ciutat del futur. I farà un viatge per conèixer projectes innovadors d’arreu del món pensats per fer front al canvi climàtic. Així és com descobrirà els horts subterranis de Londres, la ciutat esponja de Shanghai, els corredors verds de Medellín, els purificadors d’aire de Varsòvia i altres iniciatives fascinants que ja estan en marxa i que obren camí per humanitzar les ciutats i fer-les més sostenibles. El llibre inclou un glossari final amb els termes que cal saber sobre el canvi climàtic i un àlbum desplegable de Barcelona on es recullen tots els projectes que s’expliquen al llarg del llibre.


Les aventures de l'Editorial Joventut 100 anys de llibres
De Julià Guillamon i Mònica Baró.
Col·lecció Barcelona Literària.
Editat amb la col·laboració de Biblioteques i Editorial Joventut.

Peter Pan, Heidi, Enid Blyton i, sobretot, Tintín són noms lligats a la història de l’Editorial Joventut, que el 2023 fa cent anys. Joventut és també l’editorial de viatges d’aventura per terra i per mar: de l’expedició de la Kon-Tiki, del Perú a la Polinèsia, i d’Aku Aku, el secret de l’illa de Pasqua. Pionera de les col·leccions populars de novel·la rosa, de novel·la de l’oest i de novel·la d’acció, la col·lecció “Z” va introduir el llibre de butxaca al nostre país. Les biografies d’Emile Ludwig i Stefan Zweig han estat best-sellers de llarga durada que arriben fins avui. En els darrers anys Joventut s’ha especialitzat en la literatura per a nens i nenes, amb els llibres de Helen Oxenbury per als més petits; la sèrie “Mia i Bruno”, de Mònica Peitx i Cristina Losantos, que tracten l’adolescència amb una mirada nova, i grans èxits com Narval. Els àlbums il·lustrats són un signe d’identitat. Els llibres de Joventut, amb autors i il·lustradors d’aquí, s’han traduït arreu del món. Aquest llibre desplega visualment el passat i el present de Joventut, amb un plantejament gràfic espectacular. A alguns lectors els despertarà la memòria. A d’altres els despertaran la curiositat i la sorpresa.


Patrimoni cultural


Barcelona esgrafiada
De Lluís Duran, amb la col·laboració de Daniel Pifarré i Joan Casadevall i Serra.
Col·lecció Arts a la Ciutat.

La fisonomia de Barcelona és diversa, com també ho és la seva gent. Els esgrafiats —tècnica decorativa aplicada als revestiments murals des del segle xvii fins a l’actualitat— són una característica específicament barcelonina que embelleix les construccions urbanes i atorga una personalitat única a cada edifici. Barcelona esgrafiada ens convida a fer una passejada per descobrir la pell de l’arquitectura i gaudir d’aquest ric patrimoni d’orles, figures, motius florals, garlandes, sanefes i, fins i tot, anuncis publicitaris que, tatuat a les façanes, evoca la singularitat i l’elegància de tots els edificis de la ciutat. El llibre inclou codis QR per localitzar els edificis esgrafiats.


Els cinemes de la meva vida
De Carlos Mir, Roman Gubern i Jordi Llavoré.
Coeditat amb l'editorial Comanegra.
Col·lecció Barcelona Ciutat i Barris.

«Havent-hi especialistes, jo em limito a ser, com Carles Mir, el cor del cinèfil. I ja se sap que aquest cor té unes raons pròpies que cap altra raó comprendrà mai». Terenci Moix de­finia així Carles Mir fa més de vint anys, i també així podria de­finir aquest llibre: un passeig per la Barcelona dels anys cinquanta, seixanta i setanta i pels seus cinemes, la majoria ja desapareguts. Amb un amplíssim arxiu grà­fic de les sales, els pòsters i les entrades de l’època, aquest llibre és un homenatge a tots aquells cinemes que, abans de les multisales, van crear comunitats i van portar a la ciutat, gràcies a la seva varietat, totes les pel·lícules que podien somiar-se.

"Barcelona Llibres" és una secció que fem en col·laboració amb l'Ajuntament de Barcelona.

Data de publicació: 11 de desembre de 2023
Subscriu-te al nostre butlletí
Subscriu-te al butlletí de Catorze i estigues al dia de les últimes novetats
Subscriu-t’hi
Subscriu-t’hi
Dona suport a Catorze
Catorze és una plataforma de creació i difusió cultural, en positiu i en català. Si t'agrada el que fem, ajuda'ns a continuar.
Dona suport a Catorze