El periodista Ramon Barnils va néixer el 13 d’octubre del 1940 i va morir el 14 de març del 2001. El recordem amb fragments d’articles seus sobre el periodisme.

Ramon Barnils (1940-2001).


«Alguns periodistes considerem que ja fa anys que els mitjans de comunicació no diuen la veritat perquè en diuen massa, de veritats. Hem passat de no tenir notícies a tenir-ne massa, i tan mort és qui es mor de set com qui es mor ofegat.»

«Si la informació és fiable, amb poca n’hi ha prou; perquè si n’hi ha massa el que en realitat volen no és informar-te sinó precisament la contrària, que no vagis informat –l’excés de llum no hi fa veure, encega.»

«Gaziel és, al costat de Pla i de Guansé i potser d’algú més, el prosista de lectura obligatòria per a tothom que consideri que la prosa dels periodistes és un gènere literari.»

«I obligatori per a tot periodista és de conèixer la biografia professional de Gaziel per saber quines possibilitats té a l’hora d’abaixar-se els pantalons: fer de periodista en català, fer de periodista en espanyol, fer de periodista o renunciar a l’ofici.»

«Al periodista, el dilema que li presenta el país no és de fer periodisme en català o de fer-ne en espanyol, sinó de fer de periodista o de no poder-ne fer. Qualsevol altra possibilitat entra dins el camp de l’heroisme, i ni aquí ni enlloc, als periodistes, no se’ls ha d’exigir més heroisme del que el país exigeix a banquers, paletes o futbolistes.

«Efecte inesperat que ha produït l’aparició d’El Periódico en català: hi ha qui, amb aquest motiu, s’ha desfet del vici immemorial de llegir el diari cada dia. N’hem constatat mitja dotzena de casos: van passar sense trauma del diari “de sempre”, en la majoria escrit en espanyol, a El Periódico en català; un cop desenganxats del vici, prou conegut per propietaris de diaris i publicitaris, de la fidelitat canina al diari “de sempre”, el nou no els ha enganxats ni els ha viciats ni, molt menys, els ha inoculats cap fidelitat: el nou és traduït però no té llenguatge propi.»

«Potser no hi ha periodistes»: vídeo del desè aniversari del Grup Barnils:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa