El món dels nens està ple de misteris. Són més purs: tenen la ment oberta a la capacitat de sorprendre’s, a viure i sentit allò que hi ha al seu voltant.

Bárbaro és un homenatge a la imaginació. Una proposta bonica, només cal veure’n el format: és allargat i prim. També és diferent: en un llibre, que la pàgina de la dreta –que és la que mirem primer– estigui en blanc és com un pecat. Renato Moriconi la deixa així, sense dibuixar-hi res.

El protagonista munta a cavall. A cada pàgina es troba un perill diferent: plantes carnívores, un cocodril gegant, el Déu del llamp, un drac. Hi ha tota mena d’adversitats, però ell es manté indiferent, amb els ulls tancats i amb una espasa que ho desafia tot. Al final, desapareixen els perills.

Com que el personatge es queda sol, podem focalitzar l’atenció en petits detalls que encara agafen més força, com per exemple quan de cop i volta obre els ulls. La sorpresa que trobem just abans d’acabar el llibre fa que tinguem moltíssimes ganes de tornar-lo a llegir des del principi amb uns ulls diferents.

Els petits sempre estan descobrint i fent-se preguntes, per això al costat del cavall, de l’espasa i dels obstacles, dins d’aquesta història poden trobar una petita resposta o una nova manera d’interpretar la realitat.

Ricardo Rendón

El llibre recomanat
Títol
: Bárbaro
Autor: Renato Moriconi
Editorial: Fondo de Cultura Económica de México
Any d’edició: 2015

Qui el recomana
Llibreria: Llibreria Abracadabra
Adreça: c/ General Álvarez de Castro, 5 (Barcelona)
La cuiden: Ricardo Rendón i Laura Santervás

Quatre pinzellades: Abracadabra és una llibreria infantil, però també és una paraula universal fàcil de recordar i que s’utilitza en molts idiomes. Els nostres llibres també miren cap enfora: n’oferim no només en català i castellà, sinó en anglès, alemany, francès, holandès, italià i portuguès. És una situació còmica i bonica, però hi ha vegades en què alguns clients entren, comencen a mirar, s’apropen a la porta, giren, i no acaben de sortir de la botiga. Ens diuen que hi ha un encanteri. Quan era petit i vivia a Colòmbia, la meva millor joguina era un llibre. El meu pare m’ho va estimular molt: era un costum anar els dissabtes a les llibreries. El que em transmetia ell ara ho volem fer arribar als nens. Volem que sigui un lloc on vinguis i t’hi entretinguis una bona estona. Que descobreixis i aprenguis. Però també que hi estiguis a gust: si tens un nadó, que tinguis un canviador. O que hi hagi un espai per als petits amb una catifa, una pissarra, i fins i tot una xarranca. Creiem que els bons llibres són els que parlen als nens en el mateix llenguatge, però no ens hem de confondre: això no vol dir que hagin de ser simples. S’ha d’anar amb compte a l’hora d’escollir-los, perquè en general es tendeix a la simplicitat, a pensar que com que els petits no tenen experiència se’ls ha de donar llibres de colors brillants, que no aporten res. Ells, iguals que nosaltres, necessiten estímuls. Si els grans busquem un llibre de qualitat, per què ells no se’l mereixen? És una qüestió de respecte i de sensibilitat.

Nou comentari

El piano

Comparteix

Delirio de grandeza

Espero con el tiempo justiciero / que retornes buscando una ilusión de amor
Comparteix

Raindrops Keep Fallin’ on My Head

I'm never gonna stop the rain by complaining
Comparteix

Could You Be Loved

We've got a mind of our own/ So go to hell if what you're thinking is not right
Comparteix

La fe de Messiaen i Puccini, al Palau de la Música

Sortegem una entrada doble per veure tres grans obres dels dos compositors

Passadís

Comparteix

Glups!

14 dibuixos d'Andrea Zayas que mostren el món sense embuts dels infants
Comparteix

La llum dibuixada

14 il·lustracions on la vida s'imagina a través de finestres il·luminades
Giorgio Morandi. Natura morta, 1953-1954 © Giorgio Morandi, VEGAP, Madrid, 2021
Comparteix

Giorgio Morandi, la ressonància infinita

La Pedrera fa un recorregut retrospectiu per l'obra del pintor i gravador italià
Vista de l'exposició que el MACBA dedica a l'obra de Teres Lanceta. Foto: Miquel Coll
Comparteix

La Nit i el Dia del MACBA

El museu obre les portes amb activitats especials durant dues jornades

Comparteix