El món dels nens està ple de misteris. Són més purs: tenen la ment oberta a la capacitat de sorprendre’s, a viure i sentit allò que hi ha al seu voltant.

Bárbaro és un homenatge a la imaginació. Una proposta bonica, només cal veure’n el format: és allargat i prim. També és diferent: en un llibre, que la pàgina de la dreta –que és la que mirem primer– estigui en blanc és com un pecat. Renato Moriconi la deixa així, sense dibuixar-hi res.

El protagonista munta a cavall. A cada pàgina es troba un perill diferent: plantes carnívores, un cocodril gegant, el Déu del llamp, un drac. Hi ha tota mena d’adversitats, però ell es manté indiferent, amb els ulls tancats i amb una espasa que ho desafia tot. Al final, desapareixen els perills.

Com que el personatge es queda sol, podem focalitzar l’atenció en petits detalls que encara agafen més força, com per exemple quan de cop i volta obre els ulls. La sorpresa que trobem just abans d’acabar el llibre fa que tinguem moltíssimes ganes de tornar-lo a llegir des del principi amb uns ulls diferents.

Els petits sempre estan descobrint i fent-se preguntes, per això al costat del cavall, de l’espasa i dels obstacles, dins d’aquesta història poden trobar una petita resposta o una nova manera d’interpretar la realitat.

Ricardo Rendón

El llibre recomanat
Títol
: Bárbaro
Autor: Renato Moriconi
Editorial: Fondo de Cultura Económica de México
Any d’edició: 2015

Qui el recomana
Llibreria: Llibreria Abracadabra
Adreça: c/ General Álvarez de Castro, 5 (Barcelona)
La cuiden: Ricardo Rendón i Laura Santervás

Quatre pinzellades: Abracadabra és una llibreria infantil, però també és una paraula universal fàcil de recordar i que s’utilitza en molts idiomes. Els nostres llibres també miren cap enfora: n’oferim no només en català i castellà, sinó en anglès, alemany, francès, holandès, italià i portuguès. És una situació còmica i bonica, però hi ha vegades en què alguns clients entren, comencen a mirar, s’apropen a la porta, giren, i no acaben de sortir de la botiga. Ens diuen que hi ha un encanteri. Quan era petit i vivia a Colòmbia, la meva millor joguina era un llibre. El meu pare m’ho va estimular molt: era un costum anar els dissabtes a les llibreries. El que em transmetia ell ara ho volem fer arribar als nens. Volem que sigui un lloc on vinguis i t’hi entretinguis una bona estona. Que descobreixis i aprenguis. Però també que hi estiguis a gust: si tens un nadó, que tinguis un canviador. O que hi hagi un espai per als petits amb una catifa, una pissarra, i fins i tot una xarranca. Creiem que els bons llibres són els que parlen als nens en el mateix llenguatge, però no ens hem de confondre: això no vol dir que hagin de ser simples. S’ha d’anar amb compte a l’hora d’escollir-los, perquè en general es tendeix a la simplicitat, a pensar que com que els petits no tenen experiència se’ls ha de donar llibres de colors brillants, que no aporten res. Ells, iguals que nosaltres, necessiten estímuls. Si els grans busquem un llibre de qualitat, per què ells no se’l mereixen? És una qüestió de respecte i de sensibilitat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa