He escollit Les veus del Pamano perquè és una novel·la que explica molt bé com es va viure la postguerra aquí. A banda de la part històrica, també es veu molt clar qui manava i qui mana en aquest petit país.

El vaig llegir fa temps, però el recordo amb molta estima. Em va interessar el contrast entre el pas dels anys i la realitat d’ara. Que parlés dels maquis. El protagonista té unes idees però es veu atrapat per l’opressió. Això mostra tota la complexitat d’opinions i de vides que hi havia. I també la força implacable dels que exercien el poder.

Em va ensenyar que cadascú des del seu petit món, tant ahir com avui com demà, pot ajudar. Si ningú fa res, res canviarà.

Montsant Fonts Pallach


El llibre recomanat

Títol:
Les veus del Pamano
Autor: Jaume Cabré
Editorial: Proa
Any d’edició: 2009

Qui el recomana

Llibreria:
Gaudí
Adreça: carrer Galera, 12 (Reus)
La cuida: Isaura Fernández, Maria Moncusí, Aràntzazu Fonts i Montsant Fonts

Quatre pinzellades: La llibreria obre les portes el 13 de febrer de l’any 1965, el mateix any que jo vaig néixer, de la mà d’un grup de persones que volien que a Reus hi hagués el que en aquells moments se’n deia una llibreria catalana. El meu pare, l’Isidre Fonts i Masdéu, va ser la persona escollida per tirar endavant aquest projecte. En poc temps es va veure que el negoci no era massa viable, però ell, com que hi creia, es va quedar amb tots els deutes i amb l’ajuda de la meva mare, la Maria Pallach i Estela, van anar tirant endavant. La llibreria es va convertir en un referent de l’antifranquisme, un lloc de tertúlia i un punt de trobada de moltes persones. I va contribuir a fer de la diada de Sant Jordi, una festa ciutadana al Mercadal.

Avui som la meva germana Aràntzazu i jo qui la tirem endavant, amb l’ajuda de l’Isaura Fernández Suárez i la Maria Moncusí Pino. La meva filla Montsant Palomar Fonts també ens ajuda per Nadal i a l’estiu.

A la llibreria sempre ha tingut un component molt important el llibre en català. De fet, encara avui tant al nostre aparador com a la parada de Sant Jordi no hi trobareu cap llibre que no sigui en català. També ens agrada cuidar molt tant l’autor local com el llibre de proximitat, intentant tenir tot el que es publica al nostre entorn. Som molt amants dels bons àlbums i del llibre infantil i juvenil en general. Per tant, aquest gènere ocupa una part important de la llibreria. Ens adaptem als temps, som una llibreria petita però intentem que sigui acollidora i que hi hagi una mica de tot.

Som de les que procurem trobar tot el que ens demanen i ens és una satisfacció quan els clients diuen allò de “és que si no ho trobo aquí, és que no hi és”.

Col·laborem amb les escoles, les biblioteques i les entitats de la ciutat i la comarca. Aquí a Reus hi ha una gran tradició que les entitats organitzin activitats culturals, i quan es tracta de presentacions de llibres i ens demanen que hi anem, sempre ho fem.

Després de tants anys molts clients són grans amics. Ens agrada pensar que una llibreria és més que una botiga que ven llibres. Fem cultura, i estem compromesos amb la llibertat del país i les persones.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: anònim a març 10, 2017 | 22:50
    anònim març 10, 2017 | 22:50
    Gran feina, la de la llibreria Gaudí! dedicació i amor, ben cert. Endavant!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa