Foto: Fèlix Miró


Posats a triar entre la infinitud de llibres que ens agradaria recomanar, al final ens hem decantat per Stoner, de John Williams i publicat per Edicions 62. I ho fem perquè aquesta és una de les grans, d’aquelles que deixen petja en els lectors. I això que en aparença no sembla una història gaire estimulant ni addictiva. Tampoc no hi ajuda el fet que llueixi un títol tan insípid, tan poc suggerent com el cognom del seu protagonista. I per acabar d’adobar-ho, qui la firma no és un autor del qual en tinguéssim cap referència fins a la recuperació d’aquest títol. Però aquestes coses, per sort per als lectors, ja passen a vegades: agafes un llibre que d’entrada no et diu res especial i quan el comences a llegir te n’adones de seguida que estàs a punt d’iniciar un gran i plaent viatge emocional i intel·lectual, que durant les pròximes hores res no et podrà fer apartar els ulls de les seves pàgines.

Tal com se’ns explica a la contraportada, Stoner relata la història de William Stoner, fill d’uns camperols de Missouri que durant la primera dècada del segle XX, i amb gran esforç per part dels seus pares, és enviat a la universitat per tal que estudiï a la Facultat d’Agricultura. Aviat, però, s’adona que la seva vertadera vocació són les lletres i la literatura. Seduït per aquest descobriment, la literatura es torna en una autèntica obsessió que el porta a renunciar a la granja dels seus pares i a convertir-se en professor de la Universitat de Columbia, on exercirà fins a la seva mort el 1956. Casat amb una dona que el fa infeliç des de la mateixa nit de noces i pare d’una nena que adora i de la qual se n’ocupa fins que resulta completament abduïda per la mare i l’acaba decebent, Stoner s’abocarà a l’estudi i a l’ensenyament sense ni tan sols plantejar-se engegar-ho tot a dida quan s’enamora perdudament d’una jove professora o quan alguns professors i alumnes li fan la vida impossible.

En aparença, per tant, estem davant d’allò que podríem definir com el retrat d’una vida grisa, el retrat d’un personatge sense gaire tremp què l’únic moment digne de glòria i orgull que va viure fou quan va abraçar la literatura. Però el cert és que estem davant d’una història tan bellament i sàviament escrita com carregada d’humanitat. La saviesa i humanitat d’una criatura humil, discreta i mansa fins a l’exasperació, envers la qual més que identificar-nos-hi ens acaba commovent la seva dignitat i no podem fer més que solidaritzar-nos amb els seus errors, les seves renúncies i les seves agonies.




El llibre recomanat


Títol: Stoner.
Autor: John Williams.
Traducció: Albert Torrescasana.
Editorial: Edicions 62.


Qui el recomana

Llibreria: La Cultural.
Adreça: carrer de Sant Joan, 12, Vilafranca del Penedès.
Qui la cuida: Jordi Romeu i Quim Jubert.






L’ànima de la llibreria

La Cultural va néixer de la voluntat compartida de més d’una trentena d’amants dels llibres que el 2011 van decidir donar continuïtat a una llibreria històrica com ho era la Sant Joan, situada al rovell de l’ou de la vila, amb el propòsit de renovar-la i reactivar-la, però no només des del punt de vista comercial, sinó també per convertir-la en un espai d’intervenció cultural.

Des de la seva fundació, per tant, La Cultural actua guiada per aquella aspiració encara romàntica de treballar des del camp de la cultura a fi de subministrar eines capaces de millorar les persones i de fer-les més lliures i independents. En resum, d’afavorir que les persones puguin gaudir millor de la seva vida. I és que no deixem d’estar persuadits que les persones cultes viuen millor o que, com diria T.S. Eliot, són capaces de suportar millor la seva vida.

Aquesta aspiració es concreta, com és lògic, en l’organització d’activitats relacionades amb la literatura, però també intentem lligar-les amb manifestacions i entitats relacionades amb altres àmbits de la cultura o amb el territori. D’aquestes actuacions en són exemple el cicle Una nit amb els clàssics, que organitzem conjuntament amb el cinema Kubrick i que ens apropa a grans títols clàssics de la literatura que disposen d’adaptacions cinematogràfiques rellevants, o el cicle de Tertúlies a la terrassa de VINSEUM que organitzem conjuntament amb el VINSEUM (Museu de les cultures del vi de Catalunya).

I després de set anys de singladura, set anys marcats per la crisi econòmica, per les dificultats que suposa per a una petita llibreria independent haver d’enfrontar-se als canvis en el sistema de consum que ha propiciat internet o per la irrupció de les grans superfícies tipus Abacus, a La Cultural continuem treballant com pensem que s’ha de fer: privilegiant la feina d’intermediació entre lectors àvids de lectures i llibres que mereixen ser llegits, tot mantenint la fe en la literatura si és que el nostre món del futur no solament ha de sobreviure, sinó també reservar-se una certa dosi de salut espiritual.

Foto: Fèlix Miró

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a desembre 08, 2018 | 23:29
    Anònim desembre 08, 2018 | 23:29
    Així és, coincideixo en què Stoner és una gran novel·la, i els llibreters de La Cultural són d'aquells que val la pena saber escoltar, i sobretot fer-els-hi cas. Saben el què recomanen i a qui ho recomanen.
  2. Icona del comentari de: Cristina de la Cruz Piñol a gener 07, 2019 | 12:59
    Cristina de la Cruz Piñol gener 07, 2019 | 12:59
    Agraïr al Jordi i al Quim, i als seus companys de viatge, el relleu de la llibreria dels meus pares, la Sant Joan. Mantenen el seu esperit i ànim de ser una petita gran llibreria independent, amb molt bones lectures i molt bones recomanacions. Els meus pares, com a aprenents de llibreters que eren, deien sempre que hi un llibre esperant per a cada lector, només cal descobrir-lo. I en aquesta llibreria t'ajuden a trobar-lo.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa