Foto: Llibreria del Born Centre de Cultura i Memòria


A la nostra llibreria arriben molts llibres que relaten episodis de la història de Barcelona. Darrerament hem rebut La Criolla. La puerta dorada del Barrio Chino, de Paco Villar. L’ha editat Comanegra, que acaba de fer 10 anys.

Sentim una autèntica passió per aquells episodis de la ciutat que sovint han quedat amagats i són desconeguts per molts de nosaltres. En aquest cas, ens ha cridat l’atenció la història d’avantguarda, cosmopolitisme i disbauxa que hi ha darrere de la Criolla: el mític local que va ser insígnia de la vida nocturna i marginal a la Barcelona de la primera meitat del segle XX.

L’autor, especialista en la història del Raval, ens detalla amb molta documentació tot el que passava en aquest bar. Des del naixement fins a la desaparició. Constata la modernitat d’un local on es posava música enllaunada i la pista de ball s’il·luminava amb llums de colors, fet que seria l’antecedent dels clubs i les discoteques actuals. Ens descriu la disbauxa provocada per la reunió dels millors travestis de la ciutat, de la flor i nata de la intel·lectualitat catalana, i fins i tot d’alts càrrecs públics.

Ens sorprèn veure com La Criolla va ser un local que va posar Barcelona enmig del món ja que, amb una fama que transcendia la mateixa ciutat, va ser visitat per gent d’arreu, fins i tot per algun personatge il·lustre.

Una història amena, sorprenent, de baixos fons, de vides miserables però ansioses de llibertat, que mostra el nostre passat underground i que demostra que moltes de les coses que ara vivim són més velles que l’anar a peu.

El llibre recomanat

Títol: La Criolla. La puerta dorada del Barrio Chino.
Autor: Paco Villar.
Editorial: Editorial Comanegra.
Any d’edició: 2017.

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria del Born Centre de Cultura i Memòria.
Adreça: plaça Comercial, 12 (Barcelona).
La cuida: Jordi Sánchez Puigdomènech i Xavier Noya Díaz.

L’ànima de la llibreria: La nostra petita llibreria va néixer el setembre de 2013 amb l’obertura del Born Centre de Cultura i Memòria. Amb un fons inicial molt especialitzat en la història de Catalunya i, sobretot, en les publicacions relacionades amb la celebració del Tricentenari de la Guerra de Successió, la llibreria ha anat evolucionant cap a llibres de tota mena.

Amb un públic passavolant, i visitants d’arreu del planeta, intentem oferir una mostra de la cultura catalana al món. Els nostres best-sellers són clàssics de la literatura catalana traduïts a altres llengües. Som un establiment atípic, venem La catedral del mar, que tenim a tocar, com es venia el primer dia, així com les traduccions a diferents idiomes de Victus, La sombra del viento, La plaça del Diamant o les darreres obres de Jaume Cabré, per exemple.

Situats en un barri paladí de la modernitat, ens funcionen els llibres d’arquitectura, moda, disseny i tot allò que tinigui sentit de l’humor. Els nostres visitants són gent que passeja, i els agrada el bon rotllo.
I en general ens sentim criatures bicèfales, perquè a banda de llibreters, també som botiga de records i regals: la típica botiga que podeu trobar als museus d’arreu del món.

Però com que no volem oblidar la nostra essència llibretera, valorem el públic local, i volem estar vinculats al barri. És per això que durant l’any organtizem tota mena d’activitats literàries: berenars, presentacions, tallers, activitats lúdiques… tothom hi està convidat. Perquè a l’interior de l’antic mercat del Born, allò que va ser la Disneylandia del procés (com ens van dir una vegada) i on vam acollir polèmiques estàtues eqüestres, hi trobareu una llibreria!

Foto: Llibreria del Born Centre de Cultura i Memòria

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa