«Com que el món d’ahir té molt més suc si se’l connecta amb el món d’avui, vam pensar que dedicar un dossier a la història de l’homosexualitat i de totes les qüestions relatives a la identitat de gènere tindria un interès especial», escriu Toni Soler a l’editorial de la nova publicació d’El món d’ahir.

El que recull aquest dossier són històries de lluita i d’afirmació individual i col·lectiva d’una part de la humanitat que no ha acceptat negar-se ni invisibilitzar-se i que expliquen autors com Xavier Antich, Albert Figueras, Cloe Masotta i Carme Porta. Fem un tast de quatre dels seus articles.

Foto: Catorze / El món d’ahir


Fragment d’Històries trans, històries feministes, de Marta Roqueta-Fernàndez

Tant el feminisme transexcloent com l’ultraconservadorisme de Vox comparteixen una idea essencialitzada del que és ser home i dona, vinculada a la genitalitat i als rols socials que se’n deriven.

El 1975, la lluita feminista se centra en la recuperació dels drets perduts durant el franquisme. Com a resultat, es sacrifica la visibilització de l’opressió heterosexual que patien les lesbianes, entre altres.


Fragment de La subversió del gènere, de Xavier Antich

En la nostra època, gràcies a pensadores com Judith Butler, hem descobert els mecanismes de la construcció heteronormativa, que acaba considerant naturals distincions que, en realitat, són simplement culturals. És ella qui ens ha fet veure que «el gènere és l’aparell a través del qual té lloc la producció i la normalització del masculí i el femení», i també que «el gènere té una forma de desplaçar-se més enllà del binari naturalitzat». És ella qui ha teoritzat de quina manera i fins a quin punt la transgressió del binari heteronormatiu, lluny de ser una mostra d’anomalia desnaturalitzada, és, més aviat, una forma de subversió de les distincions binàries que imposen codis i formes als cossos i les identitats com un mecanisme per disciplinar-los, que diria Michel Foucault.


Fragment de La cultura lesbiana i el dret a existir, de Carme Porta

El qüestionament de valors i rols socials que fan el feminisme i el lesbianisme des de la creació cultural comporta la lluita contra la imposició, la resistència a la naturalització dels trets socials que s’imposen per gènere i per sexualitat. Però per al lesbianisme hi ha alguna cosa més en joc: la visibilitat.

Safo de Lesbos és una de les primeres poetes que va mostrar el seu desig per altres dones. Des d’aquests versos fins a l’eclosió creativa de l’actualitat, la història de la cultura lesbiana no és coherent ni lineal, però té dos eixos bàsics: la voluntat de visibilitat i de pedagogia social.


Fragment de Quan els guerrers s’estimaven, d’Antonio Baños

Les relacions carnals entre soldats del mateix sexe han estat prohibides i castigades en els temps moderns. Antigament, però, era una pràctica tolerada, i fins i tot recomanada: els amants són uns lluitadors molt difícils de batre.

Els hetairoi rodejaven la massa de llances i espases tebanes. A cada mort, un crit del dolor més profund del seu amant. A cada mort, el desig de l’amant de morir matant.

Entre els samurais japonesos, l’amant més gran era conegut com a nenja i el jove com a wakashu. Les relacions entre guerrers es designaven amb el terme Bi-do, ‘el camí bell’, ‘el camí del despertar’.


El món d’ahir

© 2020 Minoria Absoluta, SL.
© 2020 Som.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 24, 2020 | 19:20
    Anònim abril 24, 2020 | 19:20
    M'encanta! és una gran revista, l'únic però està en el preu, ara bé, no té publicitat, no es pot tenir tot.

Nou comentari

El piano

Comparteix

Bob Dylan, només ho sap el vent

Per quants camins l'home haurà de passar/ abans que arribi a ser algú?
Foto: Fundació Catalunya - La Pedrera
Comparteix

Els nous talents del jazz, a La Pedrera

El terrat de la Casa Milà acull un cicle de concerts a la fresca per als vespres de juny i juliol
Comparteix

Le temps de vivre

tout est possible, tout est permis
Comparteix

Hi ha una llum que mai no s’apaga

Morir al teu costat/ és una manera tan divina de morir

Passadís

Comparteix

Les mans del metro de Nova York

14 fotografies que retraten gestos, guants i dits durant un trajecte subterrani
Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement

Comparteix