Foto: Gemma VenturaL’he llegit tres cops. La primera vegada no me’l vaig acabar, perquè era una lectura obligatòria de l’escola. En aquell moment no em va entrar bé. Però si que em va quedar el cuquet. Perquè sabia que encara que no me l’hagués llegit per rebel·lia, estava bé. Llavors tenia 16 anys. I als 25 hi vaig tornar. Aquest matí, d’una tirada, l’he rellegit i m’ha enganxat de nou. Cada vegada trobo altres maneres d’entendre’n petits detalls.

El protagonista és un nen que, fugint dels problemes que té, ja que pateix bullying, s’amaga en una llibreria. A dins hi troba La història interminable. Sent una necessitat, una atracció molt forta. El roba, se l’endú impulsivament, sense saber-ne el perquè. Mentre l’està llegint arriba un moment en què veu el seu propi nom. Hi interactua, entra dins la història i és capaç de salvar un món.

Parla molt de la imaginació i de com la fantasia ens pot ajudar a viure. Com un llibre t’apropa a vivències noves. Ell va buscar una història per fugir de la realitat. S’amaga a les golfes de l’escola, perquè no el vegin ni el peguin, i allà va llegint. Té aventura, moments de drama, d’amor. I sobretot, de superació.

Francesc Llopis Surralles


El llibre recomanat

Títol
: La historia interminable
Autor: Michael Ende
Traductor: Miguel Saenz
Editorial: Editorial Alfaguara
Any d’edició: 2015

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Bookman
Adreça: carrer Sant Llàtzer, 17 (Figueres)
La cuida: Judit Frigola Fontacaba (il·lustradora de conte infantil) i Francesc Llopis Surralles (humorista gràfic).

Quatre pinzellades: Té quatre mesos i mig de vida. Ens agrada que quan algú hi entra se senti com si estigués al menjador de casa seva. Amb les butaques, el terra de fusta. La tranquil·litat, el temps.

Totes les llibreries s’obren per una passió: la lectura. I volíem que la nostra fos de ficció, ja que per portar bé un negoci t’ha d’agradar el que vens. Hi pots trobar des de còmic fins a novel·la. No cal anar sempre a buscar el best-seller, sinó cuidar la qualitat de llibres que oferim. També ens agrada que la gent pugui participar en conferències, tallers, presentacions, xerrades.

A vegades sembla que la vida t’hagi de donar una empenta per fer el que vols fer, i atrevir-t’hi. Quan vam obrir just havien tancat tres llibreries importants de Figueres. Ens havíem de plantejar: per què ho han fet? Era arriscat i, tot i això, ens hi vam llançar. Ara, la gran lluita de les llibreries mitjanes i petites és oferir el que la indústria d’internet no pot donar: el tracte. Aconsellar. Compartir mirades. Tornar a l’origen: al tracte personal. Que sigui un lloc on puguis trobar aliats.

El millor d’una llibreria és el tracte amb la gent. La sensació de poder vendre històries. Quan algú et diu: gràcies per ser-hi, és el més maco de tot. Llavors veus que tot l’esforç i totes les hores han valgut la pena.


Foto: Gemma Ventura

Nou comentari

El piano

Comparteix

Bob Dylan, només ho sap el vent

Per quants camins l'home haurà de passar/ abans que arribi a ser algú?
Foto: Fundació Catalunya - La Pedrera
Comparteix

Els nous talents del jazz, a La Pedrera

El terrat de la Casa Milà acull un cicle de concerts a la fresca per als vespres de juny i juliol
Comparteix

Le temps de vivre

tout est possible, tout est permis
Comparteix

Hi ha una llum que mai no s’apaga

Morir al teu costat/ és una manera tan divina de morir

Passadís

Comparteix

Les mans del metro de Nova York

14 fotografies que retraten gestos, guants i dits durant un trajecte subterrani
Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement

Comparteix