Primera fotografia feta a Palma el 1966 ©FTC


“Un dia va venir a casa, a Palma, i em va fer una foto. Jo duia una trena i tenia un gatet. Vam començar a parlar i li vaig dir que volia anar a estudiar ceràmica a Barcelona, i ell ja hi era perquè hi estava estudiant un peritatge. Ho feia per acontentar la família, no li agradava gens, mentre començava a fer fotos a poc a poc, donant forma a la seva vocació. Em va proposar que quan arribés a Barcelona m’hi posés en contacte i així ho vaig fer. Quan vaig començar a cantar, el vaig anar arrossegant cap al món de la cançó”. Així és com relata l’artista al seu llibre autobiogràfic Maria del Mar Bonet, intensament (Ara Llibres) que va conèixer el fotògraf mallorquí Toni Catany, qui esdevindria amic i també constructor de la seva icònica imatge pública posterior.

1968, contraportada del disc ©FTC


El 2017 va fer cinquanta anys que Maria del Mar Bonet inicià la seva carrera, motiu pel qual el Palau Robert se suma a aquesta celebració amb una exposició que aplega les millors fotos que li va fer Toni Catany, Premi Nacional d’Arts Plàstiques i Premio Nacional de Fotografía, i dona a conèixer alhora la complicitat i l’evolució dels dos creadors, que van esdevenir referents culturals de la identitat catalana.

1968, de l’arxiu pesonal del fotògraf ©FTC


A partir del vincle emocional que tots dos van crear, va aparèixer també una Maria del Mar Bonet creada pels ulls de Toni Catany. A partir de les seves fotografies, l’exposició explica la lluita d’aquestes dues persones compromeses, d’una creativitat extraordinària i defensors de la identitat, la llengua i la mediterrània. La literatura, especialment la poesia, la música i l’art van unir encara més els dos amics, que intercanviaven suggeriments, preferències i lectures.

1971, fotografia del disc Sempre ©FTC

La mostra Maria del Mar Bonet als ulls de Toni Catany, mitjançant 180 obres, entre discos, cartells i fotografies, presenta aquella estreta relació professional i fraternal que va començar als anys 60 i que va ser testimoni de molts esdeveniments culturals i històrics. La discografia de Maria del Mart Bonet és el fil conductor de l’exposició, que està estructurada en els àmbits següents: Una mirada enamorada, Als ulls de l’amic, Salmaia i Retrats.

1981, fotografia del disc “Jardí tancat” ©FTC


Comissionada per Antoni Garau i Pep Dengra, la mostra ha estat organitzada per la Direcció General de Difusió de la Generalitat i per la Fundació Toni Catany, que la va produir amb el suport de l’Ajuntament de Llucmajor, i es podrà veure al Palau Robert fins al 17 de novembre.

1985, contraportada del disc “Anells d’aigua” ©FTC

Toni Catany, 2007 ©Juan Miguel Morales

Nou comentari

El piano

Comparteix

Bob Dylan, només ho sap el vent

Per quants camins l'home haurà de passar/ abans que arribi a ser algú?
Foto: Fundació Catalunya - La Pedrera
Comparteix

Els nous talents del jazz, a La Pedrera

El terrat de la Casa Milà acull un cicle de concerts a la fresca per als vespres de juny i juliol
Comparteix

Le temps de vivre

tout est possible, tout est permis
Comparteix

Hi ha una llum que mai no s’apaga

Morir al teu costat/ és una manera tan divina de morir

Passadís

Comparteix

Les mans del metro de Nova York

14 fotografies que retraten gestos, guants i dits durant un trajecte subterrani
Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement

Comparteix