No sabria dir quin és el llibre que més m’ha agradat, però sí que puc identificar la lectura, quan encara era adolescent, d‘El llop estepari, de Hermann Hesse. Aquest llibre em van obrir les portes del que podríem anomenar la gran literatura, ja que fins llavors només havia llegit llibres d’aventures i juvenils. Ho recordo com una mena de revelació.

Ara alguns consideren aquesta novel·la com a juvenil, però tinc entès que l’autor no la va concebre pas orientada als adolescents, perquè la manera com tracta l’enfrontament entre l’individu i la societat (o si es vol, entre els joves i el món dels adults) va en la mateixa línia d’obres d’autors com Kafka, per exemple.

A mi em va transformar, em va fer pensar per primera vegada -conscientment, almenys- en quin havia de ser el meu paper a la vida i respecte al meu entorn (la gent, la societat). I fins i tot com havia d’encarar la meua relació amb els altres.


Rosa Cubeles Gil


El llibre recomanat

Títol:
El llop estepari
Autora: Hermann Hesse
Editorial: Proa
Any d’edició: 2010
Traducció: Margarida Sugranyes

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Viladrich
Adreça: c/ del Pintor Francesc Gimeno, 11 (Tortosa).
La cuida: si mirem la foto, de peu dret i d’esquerra a dreta, veurem en primer lloc la incorporació més recent, Marta Trullén Martorell. Ella és qui gestiona el web, vendes en línia i la botiga de material d’oficina i empresa Caylun, a més de les xarxes socials i el manteniment informàtic.

La segona és Imma Casademunt Fosch, persona amb una gran experiència en la gestió de llibreria i encarregada del magatzem. Després ve Rafel Rovira Valls, l’encarregat de l’organització interna, l’administració i la gestió comptable i financera.

Seguim amb l’Imma Gas Mir, venedora de l’àrea de papereria i regal, i el Marc Deosdad Mulet, que és el nostre especialista en productes de belles arts i manualitats a la llibreria Art i Papers.

A la primera línia, repenjades a la taula i també d’esquerra a dreta, primer tenim la Vanessa Bargalló Gonzalvo, especialista en llibre infantil i ànima de la llibreria Ebrebooks, una noia amb molta empenta i capaç, que està assumint moltes responsabilitats des que hem obert una llibreria-cafeteria a Amposta, tot just fa unes setmanes.

Al centre jo, la Rosa Cubeles Gil i finalment hi ha l’Ester Galindo Gómez, que treballa a l’àrea de llibres de la La 2 de Viladrich, la seu central.

Quatre pinzellades: He treballat a una llibreria des que vaig acabar primària, ara fa més de quaranta anys. Llavors les coses anaven així, i si les condicions econòmiques de casa no et permetien estudiar, havies de treballar tot i ser encara una xiqueta. Vaig entrar d’aprenenta a la llibreria Viladrich, on vaig aprendre quasi tot el que avui sé de llibres, va ser on em vaig formar professionalment. Vaig fer la resta de la formació acadèmica, la secundària i el contacte que vaig tenir amb la universitat a les hores fora de la feina.

La llibreria La 2 de Viladrich, successora de la històrica Llibreria Viladrich, està situada actualment al carrer Despuig, 22 de Tortosa. És una llibreria generalista amb un gran fons de llibre ebrenc, llibre de les Terres de l’Ebre. Si alguna característica ens pot diferenciar és la nostra capacitat d’adaptació: tenim per una banda molta experiència acumulada (des de 1760) però també una mirada oberta als canvis i novetats. Probablement, la llibreria Viladrich ha interioritzat a la seua forma de fer tots els canvis del món del llibre dels darrers dos segles i mig, que no és poca cosa.

Quan a finals del 2005 la llibreria es va veure abocada al tancament, una companya de feina i jo no ens vam resignar a veure-la desaparèixer (a més de quedar-nos sense feina). Vam decidir continuar amb un projecte renovat, la llibreria La 2 de Viladrich. Després van venir ampliacions, Art i Papers -especialitzada en Belles Arts, manualitats, disseny, fotografia- i fa un parell d’anys vam incorporar Ebrebooks, una llibreria amb orientació infantil i juvenil. Ara fa molt pocs dies hem obert l’Espai cultural Guaix, a Amposta, una llibreria-cafeteria amb espectacles literaris i activitats culturals molt diverses.

És un paradigma de llibreria independent que ha sobreviscut a tots els canvis socials, polítics i culturals esdevinguts durant aquest llarg període històric. És també una llibreria de fons, especialment de llibres relacionats amb la nostra zona geogràfica. I és, sobretot, fruit de la complicitat i de l’esforç personal immens de les persones que han format i formem part avui d’aquesta aventura.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Marcel Albet Guinart a març 02, 2017 | 17:28
    Marcel Albet Guinart març 02, 2017 | 17:28
    http://bd.ub.edu/edl/ca/la-2-de-viladrich-llibreria-fundada-tortosa-el-1760

Nou comentari

El piano

Comparteix

The Look of Love

Nina Simone, Dionne Warwick i Diana Krall canten la cançó popularitzada per Dusty Springfield
Comparteix

Bob Dylan, només ho sap el vent

Per quants camins l'home haurà de passar/ abans que arribi a ser algú?
Foto: Fundació Catalunya - La Pedrera
Comparteix

Els nous talents del jazz, a La Pedrera

El terrat de la Casa Milà acull un cicle de concerts a la fresca per als vespres de juny i juliol
Comparteix

Le temps de vivre

tout est possible, tout est permis

Passadís

Comparteix

Les mans del metro de Nova York

14 fotografies que retraten gestos, guants i dits durant un trajecte subterrani
Comparteix

Paraules (úniques) d’amor

14 dibuixos descriuen mots singulars d'arreu del món relacionats amb l'art d'estimar
Comparteix

El naïf del Duaner Rousseau

14 quadres mostren l'evolució del pintor francès
Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor

Comparteix