Trobar altres relats en què les dones tinguin un paper actiu i en què els homes no carreguin el tòpic de ser els seus salvadors. Evitar la història de la princesa rescatada pel príncep i intentar anar més enllà. Aquest és l’objectiu de la col·lecció de contes infantils Antiprincesas, coeditat per la revista argetina Sudestada i l’editorial Chirimbote.

Foto: Sudestada / Chirimbote


La col·lecció –que en certs aspectes recorda les catalanes Antibarbis de Mercè Anguera, publicades per La Galera– està pensada per a infants d’entre sis i dotze anys i vol narrar la història de dones representatives, posant èmfasi en la cultura llatinoamericana, que no han estat homenatjades en la literatura infantil. Frida Kahlo, Violeta Parra i Juana Azurduy són algunes de les protagonistes del catàleg.

Foto: Sudestada / Chirimbote

Foto: Sudestada / Chirimbote

Els responsables del projecte expliquen que han triat “dones amb una personalitat forta que van ser capaces de transcendir el destí que l’època i el lloc de naixement els marcaven”. Reconeixen que els llibres eviten el dramatisme i volen transmetre una idea diversa de les dones. No existeix la dona en singular, sinó les dones en plural: n’hi ha que són mares i n’hi ha que no, n’hi ha que tenen parella i n’hi ha que no en volen, però cap d’elles viu en un castell esperant que algú les vingui a buscar. Són dones que avancen amb veu pròpia i avancen fermes, també en el món dels infants.

Foto: Sudestada / Chirimbote

Foto: Sudestada / Chirimbote

Foto: Sudestada / Chirimbote

De moment, els llibres es poden comprar a través d’Internet. A més del text i les il·lustracions, Antiprincesas proposa activitats per fer a casa i a l’escola.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a gener 27, 2016 | 20:07
  Anònim gener 27, 2016 | 20:07
  Creo que es una buenísima idea.
 2. Icona del comentari de: Maria Esquitx a gener 27, 2016 | 21:17
  Maria Esquitx gener 27, 2016 | 21:17
  Tot i que la majoria de les nenes passen la temporada de somniar en princeses i Sant Jordi,seria bo potenciar aquestes lectures per ajudar-les a superar aquest sarampió
 3. Icona del comentari de: Anna Agulló a octubre 23, 2016 | 20:30
  Anna Agulló octubre 23, 2016 | 20:30
  En la mateixa línia que aquesta col·lecció, estem intentant publicar un conte infantil anomenat "Ni no princesa, ni tu granota!" per desfer estereotips sobre com s'han de comportar les nenes i com s'han de comportar els nens. Si us interessa el tema, podeu contribuir en la publicació i endur-vos el llibre com a recompensa aquí: http://www.verkami.com/projects/15006-ni-jo-princesa-ni-tu-granota

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa