Recomanem L’integrista reticent de Mohsin Hamid, editat per Edicions del Periscopi i traduït per Carles Miró. Una petita joia d’entre totes les que edita Periscopi. Hem d’agrair la bona feina que fan i que ens donin una mica d’aire i plaer dins la voràgine editorial en què ens trobem immersos.

En Changez és un jove pakistanès que, assegut en una terrassa d’un cafè de Lahore al Pakistan, explica la seva vida a un nord-americà anònim. A partir d’un monòleg que comença a l’hora del te i acaba, amb un final inesperat, ben entrada la nit, en Changez explica la seva vida allunyada del país on va néixer i com aconsegueix triomfar al “país de les oportunitats”. Alumne brillant amb una beca per estudiar a Princeton, aconsegueix entrar a treballar en una de les assessories més importants dels Estats Units.

L’11 de setembre del 2001 el somni americà d’en Changez s’enfonsa juntament amb les torres bessones. Ja en el vol de tornada de Manila, país on es troba treballant en el moment dels atemptats, comença a notar les pors i els prejudicis cap a les persones de pell fosca i d’origen “sospitós”. Amb el pas dels dies, cada vegada més incòmode amb les desconfiances dels companys de feina i la psicosi col·lectiva promoguda pels mitjans i els polítics americans, decideix retornar al seu poble natal.

Al llarg de la narració, en Changez no s’està d’oferir al seu oient algunes crítiques a la falsa superioritat nord-americana i al consumisme embogit que potencien. Tot fent comparacions entre els costums pakistanesos i els americans ens ofereix una petita anàlisi de les diferències entre orient i occident a l’hora de relacionar-nos entre nosaltres. Aquestes pauses en la vida del protagonista per introduir descripcions sociològiques del Pakistan fan encara més interessant la seva narració.

Malauradament, les pors i el racisme basat en la nostra seguretat, la dels “ciutadans de primera”, no deixa de créixer potenciat per interessos econòmics i armamentístics. Amb aquest llibre ens posem a la pell d’un noi com qualsevol altre, amb unes il·lusions i uns somnis que es veuen destruïts per ser ciutadà d’un país de segona.


Enric Gimeno


El llibre recomanat

Títol: L’integrista reticent
Autor: Mohsin Hamid
Traductor: Carles Miró
Editorial: Edicions del Periscopi
Any d’edició: 2015

Qui el recomana

Llibreria: Llibreria Els 4 Gats
Adreça: carrer Sant Josep, 64-66 (Sant Celoni)
La cuida: Carme Anglès, Joan Gimeno, Emília Barrio i Enric Gimeno.
L’ànima de la llibreria: Fundada el 1974 a Sant Celoni. L’abril del 1983, l’Emília va agafar el traspàs del negoci pensant que tindria el seu fill de vuit mesos amb ella a la llibreria, que llegiria molt i que, de tant en tant, vendria algun llibre. Ben aviat va veure que la realitat seria una altra, també engrescadora però una mica diferent de la que s’havia plantejat. Va arribar el seu primer Sant Jordi! El primer de 35, la majoria remullats però superats amb bona nota, amb il·lusió i amb la impagable ajuda de familiars i amics.

Uns 25 anys més tard, l’Emília es plantejava traspassar el negoci a unes persones que s’hi havien interessat. Però el seu fill, l’Enric, que havia crescut envoltat de llibres, que havia ajudat a superar campanyes de llibres de text i Sant Jordis (quan no es podia escapar), tot i que mai havia tingut massa interès per la feina de llibreter, va dir que no ho volia, que la llibreria era de la família i que volia que continués sent-ho.

Ja han passat deu anys i la passió per la lectura i els llibres no ha fet més que créixer. S’ha incorporat a la llibreria en Joan, el fill petit de l’Emília i, juntament amb la Carme, formem l’equip de la Llibreria Els 4 Gats, una llibreria familiar on esperem que tothom s’hi senti com a casa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa