Del 13 d’octubre fins al 7 de novembre el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat celebra una nova edició, la vint-i-unena, amb els mateixos objectius pels quals va ser fundat, promocionar la poesia i la creació poètica, promoure la relació entre els creadors, donar a conèixer el panorama líric actual i consolidar el públic lector de poesia. Aquest 2021, a més, el mateix festival fa com els poetes, que cerquen, burxen, s’endinsen en les entranyes del llenguatge per trobar la paraula justa i precisa, i fa diana amb una nova identitat gràfica que l’apropa a la poesia visual i a l’essència mateixa del gènere.

El Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es presenta al públic amb un programa d’activitats presencials diverses. Després de les primeres jornades de festival, que es va inaugurar amb Amb tinta roja, un espectacle dedicat a les poetes en llengua catalana modernes i contemporànies, el festival ens convida, el dia 20 a les 19 h, a commemorar el 80è aniversari d’Antònia Vicens amb l’estrena del documental El paisatge sempre és interior, dirigit per Toni Moreno, i gaudir, el dia 21 a les 20 h, dels poemes de Gabriel Ferrater recitats per Pere Arquillué a l’estrena de Fil de memòria.

El dissabte 23, a les 19 h, Mar Casas i Clara Garcés portaran Fadwa al Teatre de Mira-Sol, una peça teatral sobre la vida i obra de la poeta palestina Fadwa Tuqan, mentre a la Casa de Cultura Míriam Cano conduïrà La Ciutat i el Cos, sobre noves poètiques del desig i la ciutat, amb la participació de Pep Sanz, Núria Contreras, Cecília Navarro, Irene Gómez, Raquel Pena, Noa Noguerol. L’endemà, dia 24, es podrà descobrir l’Itinerari poètic de Gabriel Ferrater, acompanyant a Maria Nunes en un passeig a peu per llocs significatius de la vida del poeta.

La setmana del 25 d’octubre ens convida, entre altres propostes, a descobrir la calidesa musical de Nunavut, un projecte del músic Jan Garrido i la poeta Silvie Rothkovic (divendres 29, a les 19 h, a La Unió), i gaudir l’estrena d’una antologia de peces audiovisuals basades en poemes de Gabriel Ferrater amb els directors de cinema Judith Colell, Cris Gambín, Santi Lapeira, Marc Carreté, Maria Garau, J. Frank Charansonnet, Esther Nubiola, Miquel Sitjar i Joan Ramon Armadàs. Serà als Cinemes Sant Cugat el dissabte 30, a les 20 h i, després de la projecció es farà un cinefòrum a càrrec dels directors i el poeta Esteve Plantada.

La darrera setmana de festival Marta Pessarrodona, Jordi Cornudella, Enric Sullà, Carme Junyent i Josep M. Fonalleras homenatjaran Xavier Folch (dimecres 3 a les 19 h, la Biblioteca de Mira-Sol Marta Pessarrodona) i, al recital Fam de paraula i terra, la lloança serà per l’obra dels poetes Damià Huguet i Miquel Àngel Riera (divendres 5 a les 19 h, a La Unió), a càrrec de Mar Grimalt, Salvador Miralles i Roger Pistola. El dissabte 6, a les 12 h i al pati del claustre del Monestir, la poesia de Laia Llobera i Marta Pessarrodona es maridarà amb vi de piment al recital Revelacions nostres. Diumenge 7, a les 19 h, el festival es clourà al Teatre-Auditori amb Trencadís, una nit de poesia amb concert de l’Orquestra de músiques d’arrel de Catalunya. Podeu consultar la programació completa i reservar entrades en aquest enllaç.

A més de les activitats programades, la poesia i la paraula s’instal·len a diversos espais en format expositiu o audiovisual, en alguns casos molt més enllà de les dates del Festival:

Joan Triadú a la ciutat dels llibres
A la Biblioteca Central Gabriel Ferrater, fins al 6 de novembre.

Espai de visionat càpsules poètiques
A la Casa Aymat, fins al 7 de novembre.
Dilluns, dimarts i divendres: de 10 a 14 h i de 16 a 20 h; dimecres: de 16 a 20 h i dijous: de 10 a 14 h.

Les paraules de la Marta
A la Biblioteca Central Gabriel Ferrater – La Vitrina, fins al 4 de desembre.
Homenatge a la poeta Marta Pessarrodona en el seu 80è aniversari, comissaria Carolina Camanyes.
A càrrec de FIRART.

A Esther, en conversa solitària.
A la Biblioteca de Mira-Sol Marta Pessarrodona, fins al 31 de desembre.
Interpretació del poema “A Esther, en conversa solitària” del llibre Homenatge a Walter Benjamin, 1989
A càrrec de FIRART.

La confidència
Al vestíbul de la Biblioteca de Mira-Sol Marta Pessarrodona, fins al 31 de desembre.
Interpretació del poema de Gabriel Ferrater.
A càrrec de FIRART.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa