Foto: Jordi Mitjans


Estem pendents de Sant Jordi i ens arriben llibres a carretades: avui ens n’han dut 40 o 50 paquets i els estem entrant per preparar les previsions. De tant en tant en trobes un que t’atrapa i no el pots deixar fins que l’acabes. Els llibreters som tastadors de llibres: els tastem tots i el que ens agrada, l’acabem. Això ens permet que després puguem aconsellar els clients, quan per exemple en busquen un concret per regalar a l’àvia. A vegades en descobreixes un de lleuger, fàcil de llegir i interessant. El llibre que us recomano, August, ho és.

Ell era el nebot i hereu de Juli Cèsar. Quan va fer els 18 anys li van encomanar que succeís el seu oncle i dirigís el govern romà. És molt interessant, perquè a més a més de ser un guerrer, que és el que li corresponia, també va ser un gran pensador. Va aconseguir imposar lleis a Roma quan hi havia una anarquia total. Fins i tot va neutralitzar els consellers que li feien la traveta. Ell escoltava el que li convenia escoltar, i així esquivava les trampes.

John Williams ens descriu què és la responsabilitat. El poder. L’amistat. La traïció. Així, viatjant en una època molt interessant de la història de Roma, trobem un personatge, l’emperador August, que arribaria a ser contemporani de Marc Antoni i Ovidi. La biografia que ens descriu aquestes pàgines està escrita a través de les opinions dels seus adversaris, de les amants, dels amics poetes. Amb cartes, relats, diaris, cròniques. Però sobretot és a través dels ulls dels altres com construïm la identitat d’un personatge que ha passat a la història.

Josep Mitjans


El llibre recomanat
Títol: August
Autor: John Williams
Traductor: Albert Torrescasana
Editorial: Grup 62
Any d’edició: 2013

La llibreria que el recomana
Nom: Llibreria Mitjans
Adreça: c/ Dr. Robert, 28 (El Vendrell)
Qui la cuida: Josep Mitjans i Jordi Mitjans
Llibreria Mitjans: És una llibreria de referència a la comarca. Els nostres clients vénen de pobles veïns com Llorenç del Penedès, Calafell o Santa Oliva. El 2019 celebrarem els 50 anys. Durant tot aquest temps hem vist com la gent cada vegada llegeix més. Encara que ara hi hagi l’e-book o l’iPad, el llibre amb format paper té vida per a molts anys perquè té un encant especial. Quan diuen: tinc 500 llibres a l’iPad, els responc: però quan els llegiràs? Nosaltres no reneguem de la informàtica perquè ens facilita la feina. El meu fill, que s’encarrega de la part tècnica, gairebé va aprendre a llegir a la llibreria. Estic prejubilat, m’agrada ser-hi i no tinc pressa per deixar-ho, a més, un llibreter va guanyant experiència i intuïció. Ara ajudo a fer la selecció de llibres i les recomanacions. En totes les professions s’aprenen coses, però en una llibreria generalista tens la sort que toques molts temes. Vas tafanejant i sempre descobreixes coses noves.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: M. Concepció Saurí a abril 03, 2016 | 14:39
    M. Concepció Saurí abril 03, 2016 | 14:39
    És un dels millors llibres que he llegit
  2. Icona del comentari de: Gertri Adserà a novembre 11, 2016 | 22:26
    Gertri Adserà novembre 11, 2016 | 22:26
    M'encanta la frase que els llibreters som tastadors de llibres...és exactament el que som.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa