El Museu Marítim de Barcelona (MMB), creat l’any 1936 i amb una col·lecció que inclou més de 426.500 registres, promou la divulgació de la cultura marítima i, en especial, la conservació, preservació i difusió del patrimoni cultural marítim de Catalunya. L’acull el conjunt monumental de les Drassanes Reials de Barcelona, que té més de set segles d’història, i hi ofereix exposicions, un programa educatiu i activitats dedicades a tots els públics.

Museu Marítim de Barcelona. Fotografia: Arxiu de l’MMB.


Fascinats pels cants de sirena

El Museu Marítim de Barcelona presenta, del 20 de novembre de 2019 al 16 de maig de 2020, l’exposició temporal Cants de sirena, abisme i fascinació, a les Naus Drassanes, una exposició comissariada per l’antropòleg Eliseu Carbonell sobre la por i la fascinació provocada pel mar en les persones que l’han navegat. Creences, mites, contes, éssers fantàstics, tabús, fórmules màgiques i manifestacions de religiositat popular, una fascinació que s’ha transmès al llarg de la història a través de la tradició oral i que ha quedat reflectida en la literatura universal. Por i fascinació com a les dues cares de la mateixa moneda: la humilitat de la humanitat envers la grandiositat i la incertesa de la mar.

Museu Marítim de Barcelona. Fotografia: Arxiu de l’MMB. Exposició: “Cants de sirena”


L’exposició, que es divideix en tres àmbits, transporta els visitants a través de les pors davant l’accés a la mar i la possibilitat de topar amb els éssers fantàstics que, segons la imaginació humana, poblen les seves profunditats; els ritus i mites al voltant de la protecció del vaixell que salpa a la mar, i la transmissió entre generacions de les creences marítimes, arreu del planeta, fins a esdevenir un vertader patrimoni immaterial de la humanitat.

Museu Marítim de Barcelona. Fotografia: Arxiu de l’MMB. Exposició: “Cants de sirena”

Al llarg de la mostra, que inclou obres de grans artistes com Chagall, Picasso i Opisso, es fa referència a com la literatura ha reflectit les llums i les ombres del món de la navegació: Les Metamorfosis d’Ovidi, l’Odissea d’Homer, L’Antic testament, Mitologia del mar de Joan Amades o El rem de trenta-quatre de Joaquim Ruyra, entre d’altres. L’exposició compta amb recursos sonors –com ara converses reals entre gent de la mar i narracions d’històries i llegendes d’arreu del món– i audiovisuals.

Museu Marítim de Barcelona. Fotografia: Arxiu de l’MMB. Exposició: “Cants de sirena”


A més de Cants de sirena, abisme i fascinació, actualment també s’hi poden visitar les exposicions temporals Arquitectures arran d’aigua i Josep Coté, fotògraf a bord i quatre exposicions permanents que recorren la història de la navegació des del segle XIII fins al segle XX: Drassanes i Galeres, Catalunya mar enllà. La marina catalana, dels segles XVIII al XX, Les Sorres X. Un vaixell medieval i 7 vaixells, 7 històries. I fora del recinte de les Drassanes Reials de Barcelona, es pot gaudir d’itineraris de ciutat i navegacions a bord dels vaixells de la col·lecció del Museu.

Museu Marítim de Barcelona. Fotografia: Arxiu de l’MMB

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa