Foto: Llibreria Vapor Vell Llibres


Va ser a principis dels 90 i de la mà d’una ressenya de la revista Ajoblanco que vaig descobrir El buda de los suburbios, de Hanif Kureishi. El vaig rellegir moltes vegades, amb aquella jove devoció, convençut que mai trobaria un llibre que m’identifiqués tant. Des d’aleshores no he deixat de recomanar-lo.

Fruit d’un home pakistanès i una dona anglesa neix en Karem, un noi despert que té la sort, així m’ho semblava llavors, de viure la seva adolescència a la Londres del final de l’època hippy i dels inicis del punk. Una societat londinenca, encara i, malgrat tot, molt conservadora i identitària, on a poc a poc es barregen cultures i persones.

És en aquest context que en Karem es descobreix a ell mateix. Gaudeix de la sexualitat lliure i el feminisme, de les drogues i de l’amistat d’aquella època. Però també pateix el racisme i el classisme. Som a finals dels 70 i el British National Party ha guanyat espai entre la joventut.

El buda de los suburbios és un llibre àgil, escrit en primera persona, que ens permet emocionar-nos amb els propis pensaments d’en Karem. En paral·lel, és un retrat molt acurat de l’Anglaterra d’aleshores. Puresa, sexe, drogues i rock’n’roll amb una prosa excel·lent.

Xavier Boronat


El llibre recomanat

Títol: El buda de los suburbios
Autor: Hanif Kureishi
Traductora: Mónica Martín Berdagué
Editorial: Anagrama Editorial
Any d’edició: 2015

Qui el recomana

Llibreria:
Llibreria Vapor Vell Llibres.
Adreça: carrer Doctor Fleming, 10 (Premià de Mar)
La cuida: Roger Ballabrera i Xavier Boronat.


L’ànima de la llibreria: A finals d’abril del 2015, la Llibreria Vapor Vell Llibres va obrir les portes a Premià de Mar. És una llibreria jove però de vida molt intensa que ha pogut confluir dues necessitats: la col·lectiva i la individual.

Amb el tancament, el 2009, de la llibreria Proa, Premià de Mar se’n va quedar sense. Personalment, necessitàvem canviar d’aires a la feina per fer el que més ens agrada: llegir històries i explicar-les a als altres.

Des d’aleshores, hem aixecat la persiana cada dia, xerrant amb lectors amb aquella bonica sensació de saber que fèiem falta. Som una llibreria generalista de poble, és a dir, intentem cobrir tots els segments possibles de lectores i lectors. Des del principi hem volgut convertir en forma de cultura allò que la ciutadania consumeix en llibres, organitzant actes literaris i presentacions de llibres.

També hem volgut teixir complicitats amb entitats socials i culturals i amb l’administració, convençuts que sumem per posar la cultura a l’abast de tothom. Tenim una convicció i és que tothom ha de tenir accés a la literatura, tothom ha de tenir dret de llegir el que vulgui, que la lectura democratitza la societat i la fa més igual, que llegir, al cap i a la fi, ens pot fer més lliures.

Foto: Llibreria Vapor Vell Llibres

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Elisenda Famadas a juny 08, 2017 | 12:59
    Elisenda Famadas juny 08, 2017 | 12:59
    Gràcies per ser aquí. Gràcies per ser com sou. Gràcies per fer el que feu i com ho feu. Gràcies per compartir-ho amb nosaltres. Orgullosa de formar part, com a lectora, d'aquest magnífic projecte. Una abraçada, Elisenda Nota: vaaaaaale, afegirem "El buda de los suburbios" a la llista....
  2. Icona del comentari de: Xànxels a juny 08, 2017 | 20:56
    Xànxels juny 08, 2017 | 20:56
    Magnífica recomenació.El vaig llegir fa vint anys i encara el recordo amb delit.En Hanif Kureishi és un escriptor transgressor,fresc,divertit.I com a guionista ....què me'n dieu de pelis com My beautiful laundrette o de Samy and Rosie get laid o The kiss?

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa