La 34a edició de La Setmana del Llibre en Català, que es farà a l’avinguda de la Catedral de Barcelona del 2 a l’11 de setembre, promou aquest manifest en defensa de les persones refugiades. Des de Catorze ens hi afegim i us animem a signar-lo i a compartir-lo.


Foto: Sergi Cámara


La cultura escrita, amb els refugiats

«No estem gaire convençuts que la paraula salvi,
però sí que sabem que el silenci mata.»
Metges sense Fronteres, en rebre el Premi Nobel de la Pau.



El llibre, la literatura i el pensament han estat durant segles una eina útil de coneixement i de transmissió de valors. Els sotasignats, escriptors, editors, llibreters i tots aquells que des de diferents àmbits participem del món de les lletres i la cultura escrita, des de la nostra responsabilitat professional i ciutadana, i considerant que en la qüestió dels refugiats s’han ultrapassat tots els límits ètics i morals dels valors essencials de la declaració universal dels drets humans, volem fer públic:

Denunciem que en la crisi social dels refugiats hem trencat el marc legal ètic i polític que preserva els drets dels civils i que un valor tan essencial com la vida i la dignitat de les persones està essent trepitjat. També convé recordar que segons el dret internacional tothom qui fuig d’una guerra té dret d’asil.

Exigim als governs europeu, espanyol i català que assumeixin la seva responsabilitat legal, política i moral de donar protecció a la gent que fuig de la guerra, que no es desentenguin dels milers de morts que la seva manca d’acció provoca dia rere dia, que no mirin cap a una altra banda ni es comportin de manera arbitrària. En definitiva, exigim als polítics que lideren o formen part dels governs implicats que emprenguin actuacions efectives que facilitin vies legals d’accés als refugiats i, una vegada per totes, entomin el repte de ser realment terra d’acollida.

Així mateix volem alertar els ciutadans que en la qüestió dels refugiats els pilars bàsics ètics i morals de dret internacional sobre els quals hem bastit la nostra societat estan en risc, que per mantenir-los cal defensar-los, i que cal tenir ben present que per més que alguns polítics menteixin, quan hi ha voluntat política i s’hi dediquen recursos és possible acollir refugiats de manera ràpida, organitzada i segura.

Amb els nostres noms i les nostres veus, volem contribuir a fer d’altaveu dels milions de persones que, com també ha passat en la nostra història, a causa de la guerra i les injustícies han hagut de fugir dels seus països i es veuen obligades a desplaçar-se forçosament a altres terres.

La Setmana del Llibre en Català
Barcelona, 4 de setembre del 2016



Per adherir-te al manifest, tan sols has d’escriure un correu electrònic a l’adreça [email protected] amb el teu nom i cognoms, DNI, i la teva professió.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Dolors Tenas Solano a agost 25, 2016 | 23:12
    Dolors Tenas Solano agost 25, 2016 | 23:12
    La vella Europa acostumada sempre a mirar cap a l'altra banda tard o d'hora haurà de fer front a aital injustícia. Les persones refugiades no són de primera, segona o tercera classe. Són simplement persones que volen viure amb dignitat i recuperar l'esperança de poder tornar un dia a casa seva. Mentre això no sigui possible la obligació de tots els governs és ajudar, no pagar tributs a països com Turquia per tal que d'allí no passin, és aberrant i poc humà. Sóm conscients que estem patint encara una crisi econòmica que no ens ajuda gens, però malgrat tot, tenim més que aquells que només tenen lo posat. Per un moment seria bo que féssin ús de l'empatia i es posessin al lloc dels refugiats, les seves families... Potser un dia l'empatia serà un valor universal. De moment, Europa és uns vergonya a nivell mundial. Ja n'hi ha prou! A per feina!!
  2. Icona del comentari de: Anònim a agost 26, 2016 | 13:26
    Anònim agost 26, 2016 | 13:26
    Cada vegada que llegeixo quelcom sobre aquest assumpte se'm posen els ulls plorosos només d'imaginar-me la situació d'aquestes persones... No tinc paraules per descriure el que està passant al món, són persones!!!! Ningú es mereix el dolor que estan sentint aquestes pobres persones!
  3. Icona del comentari de: Periz Salvador a agost 26, 2016 | 16:24
    Periz Salvador agost 26, 2016 | 16:24
    Hi estic d'acord. Sí. Plenament, ademés. Se'ls ha d'ajudar a sortir dels inferns d'on estan immersos sense haver-ho demanat. Però també cal tindre en compte la gent del país acollidor, que no els hi faltin les seves necessitats bàsiques. Acollir, i tant que sí. Per descomptat. Però sense oblidar que les persones dels països acollidors, també tenen vida. Si es reparteix bé els recursos, no ha de faltar de res a ningú. Lo que passa, però, és que els recursos, estan mal repartits i sempre hi guanya qui més té.
  4. Icona del comentari de: Esther zoe ariel ariadna a setembre 04, 2016 | 17:08
    Esther zoe ariel ariadna setembre 04, 2016 | 17:08
    quin dret tenim per causar tan dolor als altres , a cambi de interessos malevolos petroli, armament , territori . No podem permetre aixo la vidad de un esser huma sigui d'on sigui i vingui d'on vingui no te preu .

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa