Vistes de l’exposició «Charlotte Posenenske: Work in Progress» Foto: Miquel Coll



«Faig sèries

perquè no vull fer peces úniques per a individus,
perquè vull fer elements combinables entre si dins d’un sistema.»

Manifest (fragment), Charlotte Posenenske




Aquest 2019, i fins al 8 de març de 2020, el Museu d’Art Contemporani de Barcelona ha acollit la primera gran mostra monogràfica a l’Estat espanyol dedicada a l’artista alemanya Charlotte Posenenske (Wiesbaden, 1930 – Frankfurt 1985). Posenenske va estudiar a l’Acadèmia Estatal de Belles Arts de Stuttgart amb Willi Baumeister, que la va introduir en el moviment modern i el constructivisme soviètic, i la seva obra s’emmarca dins el minimalisme i el conceptualisme, però també en la performance i l’art participatiu, i utilitza materials de construcció, la repetició seriada i la fabricació industrial. Convençuda que l’art s’havia de deslligar de l’artista i obrir-se als altres, Posenenske volia que les seves obres fossin replicables. És per això que no les restringia a una edició limitada i que les venia al preu de cost del material que havia utilitzat.

Foto: © Gemma Planell


Malgrat la intensa activitat expositiva que va mantenir fins que va abandonar el món de l’art decebuda i va centrar la seva dedicació en la sociologia, la influència de Charlotte Posenenske dins el minimalisme i el conceptualisme continua sent poc coneguda. Amb l’exposició monogràfica Charlotte Posenenske: Work in Progress, el Macba es proposa reconèixer l’aportació d’aquesta artista, cosa que s’inscriu en la seva voluntat d’oferir el contrarelat de diverses dones creadores actives durant les dècades dels 60 i 70.

A més d’acollir la seva obra, el Macba edita en castellà el catàleg de l’exposició, Work in Progress, una publicació que pretén recuperar l’important llegat de Posenenske per a les futures generacions d’artistes, historiadors i públic en general, i que inclou reproduccions i fotografies de les seves escultures modulars, murals i pintures, que serveixen per il·lustrar els textos assagístics que diversos experts, com la conservadora del Kunstsmmalung Nordrhein Westfalen Museum de Düsseldorf Isabelle Malz o l’historiador de l’art Daniel Spaulding, han dedicat a la seva obra.

Foto: © Gemma Planell


Foto: © Gemma Planell


Foto: © Gemma Planell


Vistes de l’exposició «Charlotte Posenenske: Work in Progress» Foto: Miquel Coll




Work in Progress

Assajos de Matilde Guidelli-Guidi i Liz Hirsch, Alexis Lowry, Isabelle Malz, Rita McBride, Jessica Morgan, Charlotte Posenenske, Daniel Spaulding i Catherine Wood.

Edició a càrrec de Jessica Morgan i Alexis Lowry.

Preu: 38€
Podeu consultar-ne la fitxa completa aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa