Un petit artista amb el llibre de la Marta Altés. Foto: Paula Jarrin


El lector neix o es fa? L’escriptor Albert Sánchez Piñol va declarar en una entrevista que ell, de petit, llegia còmics. La pregunta era d’aquelles tendencioses, perquè potser ens esperàvem que l’autor de Victus ens digués que amb sis anys llegia Madame Bovary i amb vuit, les obres completes de Josep Pla. Doncs, no. Llegia còmics.

Tinc la certesa que llegint còmics es fan lectors, perquè si volem que els petits de casa llegeixin i es converteixin en adults que adorin la literatura, hauran d’anar caminant per una escala formada per graons preparats a la seva mida, que no siguin molt difícils de saltar perquè no els facin tirar enrere, però que també tinguin la mida justa perquè, al proper pas, ja hagin avançat endavant.

Com que començo pels còmics, en recomano per als que llegeixen lletra de pal. En Pesquis i la Baliga, En Pere sense por o La Rata Pinyada , tots tres publicats a l’editorial La Galera després que apareguessin per primera vegada a Cavall Fort i al Tatano.

Encara un altre més: Jordi i… La resta del món, d’en Jordi Sierra i Fabra, publicat a Estrella Polar, amb un protagonista que vol ser escriptor i un pare que s’hi oposa. Fresc i divertit, potser amb la lletra massa petita, sobretot comparada amb els còmics anteriors.

Per als que encara els costa la lletra de pal (un graó més avall de l’escala) però les il·lustracions els atrapen, Sóc un artista (Blackiebooks), de la il·lustradora Marta Altés, és una opció encertada.

Un dia, una companya d’ofici de la Marta Altés, l’Anna Llenas, em va explicar que quan els petits dibuixen estimulen l’hemisferi dret del cervell, i, per tant, desenvolupen l’àrea creativa i emocional. I em deia: un infant que se sap tranquil·litzar és perquè té un hemisferi dret actiu. Penseu que l’escola i les mil i una activitats extraescolars ja s’hauran encarregat de potenciar-los l’hemisferi esquerre, que és el del càlcul i les matemàtiques.

Com que he esmentat l’Anna Llenas i estem centrats en les emocions, un llibre perquè les deixin anar, perquè les reflecteixin en paper: Diario de las emociones, publicat a Paidós. A cada una de les pàgines, l’Anna els proposa que dibuixin, però amb conceptes tan suggerents com que ho facin perquè bufin les seves pors, perquè dibuixin on senten les emocions o el primer que se’ls ocorri després d’un bany. Mil i una pàgines perquè l’hemisferi dret estigui en marxa.

Per acabar, un llibre que té tot el que sostinc que cal per fer lectors: vinyetes, lletra de pal (gegants), temàtica interessant: A la cuina, de nit, d’en Maurice Sendak, i publicat per Kalandraka. Et deixa el riure posat a la cara per l’originalitat i perquè als cuinetes de casa, els que ja deuen volen trencar un ou i començar a batre’l (exercici de psicomotricitat fina, tan important com cordar-se un botó, diuen) sabran que les coques són una massa que necessita la nit per créixer. Alquímia pura, com la literatura infantil i juvenil.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Jordi riera a abril 07, 2014 | 16:29
  Jordi riera abril 07, 2014 | 16:29
  Sugeiments per a un nen de 10 anys que no li agrada llegir ? Ni tan sols del temes que més l'interesen. Gràcies de un pare lector i desesperat
 2. Icona del comentari de: Gisel.la a abril 07, 2014 | 21:45
  Gisel.la abril 07, 2014 | 21:45
  M'encanta aquest escrit, i a part m'ha anirà molt bé per aquest Sant Jordi. Gràcies
 3. Icona del comentari de: Trinitat a abril 08, 2014 | 08:55
  Trinitat abril 08, 2014 | 08:55
  Jordi, moltes Gràcies pel teu comentari. En preparo el segon article amb les respostes. Espero ajudar-te!
 4. Icona del comentari de: Trinitat Gilbert a abril 08, 2014 | 10:09
  Trinitat Gilbert abril 08, 2014 | 10:09
  Moltes gràcies, Gisel•la!!
 5. Icona del comentari de: Trinitat Gilbert a abril 08, 2014 | 13:16
  Trinitat Gilbert abril 08, 2014 | 13:16
  Jordi Riera, em podries dir quins interessos té el teu fill, què li agrada i què ha intentat llegir sense èxit? Gràcies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa