Catorze
«El zoo d’en Pitus», un fenomen sense volerSebastià Sorribas va néixer a Barcelona el 19 de novembre del 1928 i hi va morir el 7 de desembre del 2007. Escriptor de llibres infantils i juvenils, ha passat a la història íntima de diverses generacions gràcies a la novel·la El zoo d’en Pitus, guardonada amb el premi Folch i Torres 1965. El llibre ens presenta una colla d’amics que munten un zoo en un solar del barri del Raval per poder recollir diners per al viatge d’en Pitus, que està malalt i només el pot curar un metge de Suècia.

Ho va escriure Joaquim Carbó a la revista Cavall Fort l’any 2006: “El principi de l’aventura del llibre infantil en català després de molts anys de prohibicions va començar realment amb El zoo d’en Pitus. Sebastià Sorribas va tenir la traça d’escriure la història que ens feia falta; el jurat del Premi Folch i Torres se’n va adonar i el va premiar; Pilarín Bayés, que tot just s’iniciava, va dibuixar uns personatges tendres, inoblidables; La Galera es va honorar publicant-la, i bona part de les llars i de les escoles d’aquells anys, que ho esperaven amb candeletes, se la fan seva per llegir-la i rellegir-la. Gràcies a en Sebastià Sorribas, que hi va posar de tot, i molt, ara podem celebrar la sort que vam tenir fa quaranta anys i que encara continua”.

A mitjans dels anys seixanta, Sorribas va entrar a treballar a l’empresa Motor Ibérica, al Poblenou, on va guanyar dos anys seguits el concurs de contes que s’hi convocava, primer amb un conte per a adults i després amb un conte infantil. L’autor va voler conèixer l’opinió del seu amic Paco Candel sobre la qualitat dels relats que havia escrit. Candel va preferir el conte infantil i va animar Sorribas a escriure una novel·la per a nens i a presentar-la al premi Folch i Torres. “Em costa saber per què funciona tant El zoo d’en Pitus –va admetre Sebastià Sorribas a la festa de cloenda de l’Any Sorribas, que es va celebrar el 2006–. Tothom destaca els valors que transmet, però jo crec que hi ha alguna cosa més: l’aventura, el llenguatge planer però ric… Em va sortir així, sense voler”.

I així, sense voler, és com comença la història d’en Pitus:El zoo d’en PitusNo fa gaire temps, en un dels barris més antics de Barcelona, va passar una cosa que val la pena de ser contada.

En aquest barri, com en tots els barris, hi havia una colla. I el capdavanter d’aquesta colla era un noi de deu anys que es deia Jordi, però que, ningú no sap per què, tothom li deia Tanet.

En Tanet era un noi molt espavilat: a l’escola sempre era dels primers, i dirigia la colla amb mà ferma.

El segon de la colla es deia Quim, però perquè era molt saberut i totes se les empescava, li deien Fleming, el nom d’un savi molt conegut a tot el món.

Després hi havia en Juli. En Juli no tenia cap motiu: es deia Juli i Juli li deia tothom. Era un noi més aviat alt, amb ulleres, i li agradava molt d’escriure i d’estudiar.

Un altre es deia Manel, però com que a casa seva li deien Manelitus, tothom li deia Manelitus. En Manelitus era un argent viu i valent com ell sol, però… era un bon xic eixelebrat i tot ho esguerrava. I anava sempre vestit pengim-penjam.

I un altre es deia Josep, però perquè era tot grassonet i rodonet li deien Cigró. En Cigró no era massa valent, però era força espavilat, i quan en Fleming inventava coses, en Cigró era el seu millor ajudant.

El darrer de la colla també es deia Josep, però li deien Pitus. Era el petit de la colla, i perquè li va passar el que li va passar aquesta història pot ser contada.
El zoo d’en Pitus

© Edicions La Galera, 1966

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a novembre 19, 2018 | 08:27
  Anònim novembre 19, 2018 | 08:27
  Vaig llegir aquest llibre de petita, com tanta altre gent, i em va marcar. Crec que és gràcies al zoo d'en Pitus que m'ha fet creure tota la vida que si hi ha un grup de persones amb ganes de treballar per un canvi, aquest canvi s'esdevindrà. He viscut a força llocs diferents, i a la meva vida hi ha hagut moltes estapes i canvis, però sempre he estat lligada activament a una associació, i a aquesta idea de que amb poqueta cosa podem fer canvis, que encara que semblin petits, poden ser molt important per a les persones que en gaudiran. Potser un dia podrem estudiar quina influència ha tingut el zoo d'en Pitus al moviment associatiu d'aquest país.
 2. Icona del comentari de: Joaquim Carbó a novembre 20, 2018 | 11:28
  Joaquim Carbó novembre 20, 2018 | 11:28
  Estic molt content que ara, quan ja fa onze anys de la mort del meu amic Sebastià Sorribes, algú ens faci reviure la seva figura i la seva primera novel·la. Això em fa pensar que ell encara és viu perquè bona part dels seus milers de lectors puguin recordar el goig que van experimentar quan la van llegir. I, sobretot, perquè és un estímul a llegir-la de cara a les noves generacions infantils. A El zoo d'en Pitus no hi apareixen telèfons mòbils ni Internet perquè aquests instruments, encara que sembli impossible, encara no havien fet acte de presència en les vides d'aquells anys, però les ganes de jugar i l'esperit de solidaritat que hi descobriran emocionaran i divertiran. Mai no han de deixar de formar part de la nostra manera de viure.
 3. Icona del comentari de: Txon Vidal a maig 04, 2020 | 10:50
  Txon Vidal maig 04, 2020 | 10:50
  Tot i que tenia el llibre a casa, no el vaig llegir fins que ja era un amica gran. Em va encantar!! Vaig passar a ser fan d'el zoo d'en Pitus a l'instant! L'he llegit moltes vegades als infants de l'escola. Fem la lectura junts, en veu alta i sempre amb els mateixos reultats: els nens/es gaudeixen molt de la lectura, els hi encanta i per uns dies desperten el seu costat solidari, que en alguns perdura en el temps i en altres marxa, com una flor d'estiu. No deixaré mai de llegir-lo!
 4. Icona del comentari de: Montse a desembre 08, 2022 | 08:52
  Montse desembre 08, 2022 | 08:52
  L'hem llegit amb el meu fill de 9 anys i hem disfrutat molt. Tot llibre que transmet valors com l'amistat, solideritat, treball en equip han d'estar a totes les biblioteques de les escoles i han de ser convidats a que tots els infants els llegeixin. Puguin veure la naturalitat de l'amistat i companyerisme.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa