Foto: Thomas Hawk


Quan eres petita no hi havia bolquers d’un sol ús ni assecadores ni microones ni tovalloletes humides. Vas créixer sense anar a l’escola bressol ni al casal d’estiu ni a deu activitats extraescolars per setmana. La teva mare no tenia excusa per aparcar-te enlloc, pobra dona: per imperatius de l’època, exercia de mestressa de casa, i es feia càrrec ella sola de la criança dels fills (el teu pare treballava de sol a sol i arribava que vosaltres ja dormíeu).

Semblaria que pujar un fill era més difícil, més esgotador o més absorbent fa quaranta anys que ara, amb tantes comoditats a l’abast i amb parelles que eduquen els adults del futur a quatre mans i dues veus i dos cervells. O això diuen. Però la teva mare tenia un avantatge de pes: ella no se sentia tan culpable.

D’una banda, estava amb tu tot el sant dia, sense abandonar-te per anar a guanyar-se les pessetes qui sap on. De l’altra, en aquella època els fills es tenien perquè tocava i s’educaven sense tants manuals ni models de criança (ara: molts pediatres dels setanta donaven consells erronis que les mares seguien al peu de la lletra per respecte a les bates blanques).

Els teus pares es van equivocar com tots, però no tenien la sensació d’estar fent les coses malament. Avui en dia costaria trobar un pare o mare convençut que fa les coses bé. Si un despistat es considera bon pare dels seus fills, de seguida topa amb algú disposat a minar-li l’autoestima.

Tant si deixes plorar els fills com si els agafes a coll perquè no plorin, avui la culpa dels plors infantils és de les mares que els han parit, i no dels nens que ploren perquè sí. Uns et culpabilitzen si els deixes plorar i els altres et culpabilitzen si els mimes massa. Només li faltava això a la tendència a sentir-te culpable que tu (i tantes dones com tu) ja portes incorporada de sèrie. Ets atea en cos i ànima, però carregues la culpa cristiana amb una força capaç de moure més muntanyes que la fe.

En un moment de debilitat, penses que tornaries als bolquers de roba i a les pinces d’estendre i a la cuina de foc lent, i que fins i tot renunciaries (que ja és molt renunciar) a les tovalloletes humides, si a canvi et desempalleguessis d’aquesta culpa tan malparida que t’impedeix anar pel món amb seguretat i alegria. Aquesta culpa tan malparida que sovint et fa venir ganes de plorar. I a tu ningú t’agafa a coll per consolar-te.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2016 | 10:06
  Anònim abril 14, 2016 | 10:06
  Abans feies les coses que et recomanava el pediatra o la mare i au... El problema d'avui en dia és que tens tanta informació que et satures, però no per aquest motiu has de dubtar. Jo sóc pare d'un nen d'any i mig i faig les coses que considero millor per al meu fill sense dubtar. Crec que ja tinc una ferma educació per a poder saber per quin camí duur el meu fill i si tinc dubtes sempre hi ha on consultar. Però mai sentir-me malament o culpabilitzar-me encara menys. La paternitat o la maternitat és un camí en el qual dia rere dia aprens coses del teu fill i el teu fill de tu i si et pares a pensar o a dubtar estàs perdent un moment increïble de la vida del teu fill que ja no tornarà. No hi ha bons o mals pares (o mares). Hi ha pares (o mares) que intenten fer el millor per als seus fills
 2. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2016 | 11:36
  Anònim abril 14, 2016 | 11:36
  Crec que se t'oblida dir que ta mare potser no sentia aquesta culpa de dedicar poc temps als fills però que, a canvi, sentia una grandíssima frustració per no poder valdre's per ella mateixa. Quantes mares han hagut d'aguantar marits que no les feien felices perquè necessitaven el seu sou per tirar endavant i havien quedat atrapades, juntament amb els fills, en una casa on no eren felices i havent d'estirar un sou que no arribava. No crec que sigui bo pintar de color de rosa això que les dones es quedin a casa a cuidar els fills. Els fills no triguen tant a fer-se gran i a no necessitar-te tant. I una dona que abandona la seva feina perd la possibilitat de ser independent i, moltes vegades, la seva dignitat.
 3. Icona del comentari de: Anònim a abril 14, 2016 | 21:36
  Anònim abril 14, 2016 | 21:36
  Ara resulta que deixar de treballar temporalment per cuidar els fills és perdre la independència i fins i tot la dignitat. L'article no t'ha quedat gaire clar. Suposo que això és el que et dius a tú mateix/a per no sentir-te culpable amb la teva opció...que imagino perfectament quina és: guarderia de 8 a 19h, com a mínim. Enhorabona sí senyor/a: jo potser perdo la dignitat però tú t'ho hauries d'haver pensat abans de tenir fills per passar així d'ells.
 4. Icona del comentari de: Anònim a abril 15, 2016 | 08:33
  Anònim abril 15, 2016 | 08:33
  Avui dia és complicat compaginar feina i familia. És curiós veure com unes no ens entenem a les altres. Unes es senten culpables per no poder estar amb els fills tot el temps que voldrien, d'altres es senten culpables de perdre la seva independència personal. Tal i com crec que vol donar entendre l'article, la mateixa societat, facis el que facis, et jutjarà. Les mares que tenen la sort de compartir més temps amb els seus fills criticaran aquelles que surten fora de casa per guanyar cèntims i poder donar el millor a la seva familia. D'altres pensaran que la qualitat de vida es millora amb experiències i no amb cèntims, tot són punts de vista. Cada familia és diferent, cada nen és diferent i cadascú fa el que creu més convenient segons les condicions personals. Personalment crec que, com tot en aquesta vida, vol un equilibri. Els nens ens necessiten per nutrir-se d'estimació, de vivències i de companyia, però és cert que viure experiències fora de casa també els fa créixer, els ensenya a compartir i a conviure amb la societat. Els nens no necessiten 10 hores de guarderia diàries, però tampoc necessiten "no surtir mai de l'ou". A vegades però, és ben dificil que les coses surtin com a un li agradaria.
 5. Icona del comentari de: Anònim vbj a abril 17, 2016 | 18:54
  Anònim vbj abril 17, 2016 | 18:54
  Jo tinc 13 anys i cada dia veig l'esforç que fan els meus pares ler tirar la familia endevant i m'han de deixar sol a casa des dels 8 anys però mai de la vida els hi retreure res de res perquè sé que tot ho fan pel meu bé. Els vostres fills, tinguin l'edat que tinguin no són burros, i encara que potser no ho sembli o no ho demostrin, saven apreciar molt més del que us penseu el vostre esforç, tan si us quedeu a casa cudant-los, com si aneu a treballar 8 hores o com si aneu a fer una copa per esbergirvos. EL QUE FA FALTA ÉS MÉS AMOR I NO TANTA CRÍTICA!!!!!! Per cert, Eva Piquer, la claves eh, la claves
 6. Icona del comentari de: Mamipunky a agost 17, 2019 | 11:12
  Mamipunky agost 17, 2019 | 11:12
  Qualsevol reflexió sobre la maternitat que vagi acompañada d'humilitat i de dubte serà benvinguda. Aquelles reflexions, consells o més aviat ordres de persones que es creuen amb la veritat les llenço directament a la paperera de reciclatge. Mares i pares, no hi ha receptes màgiques, cadascú ho fa com sap, vol i pot. I tant important és estar feliç amb els teus fills com poder ser feliç també fent allò pel que has lluitat amb passió tota la vida, o sopant amb amigues, o xerrant i donant petons tranquil·lament amb la teva parella... Tot el que fas amb amor donarà bons fruits. Visca les dones que s'ajuden i prou a les que es dediquen a jutjar, això parla malament d'elles, potser no estan tan bé com diuen! Jo, mare de bessones d'un any estic esgotada i plena de dubtes, amor, alegria i bogeria a parts iguals :)
 7. Icona del comentari de: Anna Torrentà a agost 17, 2019 | 11:57
  Anna Torrentà agost 17, 2019 | 11:57
  la famosa "culpa" s'incrementa més en pobles petits, grans matriarcats, encara. Si faig reducció de jornada (reducció de sou i reajustes econòmics) per no carregar d'una responsabilitat que no pertoca als avis sóc una "tu rai que t'ho pots permetre!". Si no ho faig veig els fills a les hores de bany i dormir i em sento la pitjor mare del món ... mal si fas mal si no fas. Cadascú hem de pensar el valor que li donem als fills, a la parella, a la familia, al treball i als hobbies i actuar segons aquesta escala ... la nostra escala de valors. I la resta, que tothom ho faci com pugui, vulgui i el millor que sàpiga. Salut!
 8. Icona del comentari de: Anònim a agost 17, 2019 | 12:56
  Anònim agost 17, 2019 | 12:56
  Els fills no arriben amb un manual d' instruccions sota el braç. Aprenem a ser mares/ pares fent- ho i a vegades ens equivoquem. El que cal, és sentit comú ( fer alló que es creu més convenient en cada cas) i molta paciència i amor. Tothom ho fa com pot i el que és vàlid per uns no ho és pels altres. Deixem de jutjar i de moure' ns per modes.
 9. Icona del comentari de: Montse Duo a agost 17, 2019 | 13:23
  Montse Duo agost 17, 2019 | 13:23
  Jo crec q moltes dones d'abans també patien x si ho feien bé o malament. I sí q es "podien" dedicar als fills xò no pas totes. La meva mare sempre ha treballat. Moltes anaven als telers de la Fàbrica i els portaven el nen alguna estona x mamar. La meva iaia treballava a la botiga cada dia de la seva vida i va pujar 2 nenes sense guarderia fins als 6 anys. I x anar mes enllà la meva rebesàvia segava el retalló de cereal q tenien a casa ella sola (xq el seu home s'havia llogat de segador i marxava a la Segarra) amb criatures de bolquers incloses q deixava com un paquet a sota una ombra. Tot això rentant bolquers i sense tovalloletes. I amb tota la resta de feina. No era de color de rosa. I jo, que soc mare treballadora i dubto i em preocupo cada dos x tres, penso en elles i penso en com seria tot plegat i em fa feredat. No hi tornaria ni x tot l'hort del món i sense treballar tampoc. I això no treuq el q tenim avui x conegut em sembli menys dolent. És tot una mica mes recargolat encara. Per què estem tan soles les dones?
 10. Icona del comentari de: Roser2019 a agost 17, 2019 | 22:57
  Roser2019 agost 17, 2019 | 22:57
  Aquesta famosa culpabilitat parteix de pensar que els infants son fràgils i els nostres actes els traumatitzaran, quan afortunadament no es aixi. Els nens son resistents a la majoria de parides dels pares normals i aixi ho pensaven les nostres mares. En aquest sentit no veig diferencia entre fills de mares que no treballen fora de casa i de mares treballadores. A mes antigament els pares no jugaven amb nosaltres com fem ara, en general ens aburriem moltissim. Els meus fills son molt mes afortunats de fer activitats que els interessen.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa