Foto: Martí Urgell


La meva setmana ha estat marcada, inevitablement pels fets de Gràcia. Fa dies que dono voltes a la idea de violència, d’impunitat

Fa just dos anys, a Sants, amb el desatllojament de Can Vies i les mobilitzacions posteriors, vaig poder viure de molt a prop les accions desmesurades dels cossos de seguretat contra els manifestants. Contra gent gran que es manifestava de manera pacífica. Contra gent que no estava fent res de res. La mateixa desmesura que he pogut observar a Gràcia durant aquesta setmana.

És inevitable preguntar-se quina és la metxa que encén aquesta violència. Veient les imatges de la Brimo carregant contra la primera línia de manifestants, sembla que no hi hagi cap mena de dubte. És aquesta la manera lícita de dissoldre una mobilització? A cops de porra? I per què és lícita aquesta violència i no la que pot arribar a exercir, en correspondència, la societat civil?

Malauradament, en pocs mesos, han coincidit tres fets que em fan reflexionar sobre la impunitat existent entre els membres dels anomenats cossos de seguretat: fa només tres setmanes, els implicats en el cas del Raval, en què Juan Andrés Benítez va morir després d’una brutal pallissa dels Mossos, que tot seguit van netejar l’escenari per ocultar les proves, van ser condemnats a una pena mínima i a indemnitzar la família de Benítez amb diners públics. Aquest divendres, els responsables del cas Ester Quintana eren absolts. Durant tota la setmana, les fotos i els vídeos dels aldarulls de Gràcia mostraven la brutalitat dels agents.

Naturalment, la violència vingui de la part que vingui no és la manera de solucionar qualsevol conflicte, però ja fa massa que estic veient una desmesura preocupant en la violència que exerceix la policia, emparada en la seva condició de força de l’ordre.

No va haver-hi represàlies ni destitucions pel cas de la Patricia Heras, malgrat la contundència de les proves exposades al documental Ciutat Morta, de Xavier Artigas i Xapo Ortega. No hi ha represàlies pel cas de Juan Andrés. Ningú assumeix responsabilitats pel que li ha passat a Ester Quintana.

Jo no vull viure en un país on aquestes accions quedin impunes. On l’autoritat s’exerceixi amb violència i on aquesta violència no sigui castigada. On gent que mata i mutila pugui tornar a exercir la mateixa feina amb què va matar i mutilar.

Això no vol dir que estigui a favor de solucionar les coses amb cap manifestació que no sigui pacífica, però crec que ha quedat demostrat que la violència només genera més violència. I potser, d’una manera ingènua, encara crec que es pot arribar a solucions satisfactòries mitjançant el diàleg. Especialment si aquest diàleg és coherent i no afavoreix en excés cap de les dues parts.

No sé qui s’amaga rere els cascs protectors dels agents de la Brimo. Intueixo que deuen ser persones normals, amb vides normals. I com que estic convençuda que és així, se’m fa difícil assumir la idea que aquesta gent que fa anar les porres com vol pugui dormir tranquil·la cada nit o inculcar segons quins valors als seus fills.

És clar que és aquesta mateixa impunitat la que els deu fer pensar que estan actuant sota els paràmetres de la normalitat. Quina por.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Neret a maig 29, 2016 | 23:03
  Neret maig 29, 2016 | 23:03
  Soc totalment contraria a l'ús desmesurat o no de la violència però et preguntaria, que han de fer els mossos quan la gent que tenen a davant els hi tiren objectes, aigua o qualsevol cosa, els insulten i els provoquen, aplaudir-los ? endreçar les seves proteccions i deixar que se'ls hi pixin a sobre ? Crec que mentre hi hagi gent disposada a provocar, a actuar contra els altres emparats en consignes polítiques, a no respectar ni persones ni bens públics o privats, ho tenen magre tots els que vulguin posar sobre la taula una reflexió assenyada de la feina dels Mossos. Aquests dies, al menys els que ho vivim des de fora de Barcelona, ens preguntem on estan les bones intencions dels joves que suposadament feien una bona tasca en el local desallotjat, mentre no admeten cap diàleg per trobar una sortida i prenen el seu lloc uns impresentables violents provocadors que no respecten, d'entrada ni aquests joves, ni ningú.
 2. Icona del comentari de: Anònim a maig 30, 2016 | 00:56
  Anònim maig 30, 2016 | 00:56
  Només parla l'article dels mossos, no parles en cap moment de la violència d'aquesta colla de cafres encaputxats per tal de no ser identificats, ni de les destrosses que fan, no parles de que aquesta gentuza es fan seus uns espais que no els pertanyen, no parles que en la majoria dels llocs ocupats per aquests brètols només es generen molèsties pels veïns, no parles que ha de fer la societat amb aquests delinqüents. No entenc res, et fa por la "violencia" policial, ordenada per un jutjat que només pretent torna al seu propietari el que es seu. A mi em fa por viure en un país a on comentaristes com tú facin aquests escrits, defensant l'anarquia i l'impunitat d'una colla de dropos impresentables, que no aporten res, o ben poc a la societat.
 3. Icona del comentari de: Anònim a maig 30, 2016 | 07:55
  Anònim maig 30, 2016 | 07:55
  També hi ha violència i provocacions en la part contrària. Com a veí he patit els desperfectes en mobiliari urbà i he vist provocacions innecessàries a la policia. També he vist policies pegant per pegar. Perquè s'ha de dir tot. Ara bé, la impunitat judicial és molt preocupant. Tot plegat alimenta la tensió.
 4. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2016 | 01:07
  Anònim maig 31, 2016 | 01:07
  I com expliqueu que en tots aquests dies d'aldarulls només hi hagin hagut 2 detencions? La seva principal tasca no hauria de ser mantindre l'ordre? Em direu que a la senyora que li foten una empenta no podrien haver-l detingut? Igual que a molts d'altres? Ells son, es suposa, els profesionals... i haurien de potser, abans de fer servir les porres intentar contindre als manifestans d'altres.maneres. Igual que a un mestre, quan un alumne es agressiu o violent no li donem permís per atonyinar-lo amb una porra i li demanem que treballi amb altres eines... perque a la policia li donem impunitat absoluta?
 5. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2016 | 11:20
  Anònim maig 31, 2016 | 11:20
  Jo crec que el que haurien de fer els de la BRIMO és, després d'adonar-se que ningú els vol allà, marxar a casa seva a plorar, i quan es recuperin de la depressió, fer-se prostitutes o qualsevol altre feina igualment més digna que atonyinar la gent que et paga el sou. Respecte al respecte a la propietat, crec que hauries de tenir en compte que l'únic que van rebentar deliberadament van ser vidres d'oficines bancàries, per cert, bastant responsables de l'actual crisi econòmica. Si ets dels que plores pels contenidors i les motos i cotxes, suposo que no has tingut en consideració que sovint els fan servir de protecció quan furgonetes cuirassades els embesteixen, doncs és una manera de mantenir un espai de seguretat als carrers durant un estat d'excepció policial. Perquè a part de que els mossos tracten el mobiliari urbà amb la mateixa indiferència que els joves violents (pots veure les imatges de com aquests dies s'obren camí entre propietats públiques i privades a cop de furgoneta) I com que veig que us heu menjat la història dels joves violents, m'agradaria que us preguntéssiu a qui han fet mal aquests joves violents... jo estava allà mirant i no em van pegar ni em van robar res. No oblidis que les pedres no anaven cap a la ciutadania, sinó cap a gent armada que havia aparegut al barri amb intenció de fotre'ls una pallissa i que per cert, cobren un plus de perillositat en la seva feina. Els joves que construeixen un futur millor solen ser els mateixos que tiren pedres a la policia, i és que no es pot construir res nou sense enderrocar. Però ni els mitjans ni els que se'ls empassen no poden entendre això mentre que no entenguin que violència no és cremar contenidors, és cobrar un sou de l'Estat després de rebre formació específica per rebentar caps de dissidents polítics i fer-ho amb impunitat per protegir els interessos de l'oligarquia que ens ha ficat en aquest merder. Salut i Poder Popular!
 6. Icona del comentari de: Anònim a maig 31, 2016 | 13:44
  Anònim maig 31, 2016 | 13:44
  I tots aquells que s'han entretingut trencant vidres d'aparadors i han cremat motocicletes i mobiliari urbà no se'ls ha de denunciar? Aquests no són violents? Quan la violència l'exerceixen aquells en que ideològicament hi tenim afinitat ignorem la notícia i mirem cap una altra banda.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa