Praga és és la nova cançó de Montañez, que forma part del seu nou disc Minsk · Praga · Budapest, que es publicarà en forma de trilogia, com a tres EP consecutius. Descobrim catorze curiositats del videoclip que acomanya aquesta cançó.


1. En Jordi Montañez, fa un cameo al videoclip: hi apareix com a cambrer, però de moment ningú no se n’ha adonat. Sabeu veure’l?

2. No és el primer cop que en Jordi fa de cambrer com a figura d’extra: també va aparèixer fent el mateix paper a la sèrie de TV3 Com si fos ahir.

3. La protagonista representa el paper d’una dona txeca que es dedica a la ceràmica artesanal. Les seves obres existeixen i són de la ceramista catalana Eli Moretó.

4. El perfil d’instagram de la protagonista del vídeo, que es veu al segon 59, també existeix i s’anomena Ptáček Atelier. Està majoritàriament escrit en txec i crear-lo va ser una feinada que només s’explica per la motivació extrema de la responsable de comunicació. L’equip ha decidit mantenir el perfil obert i actiu per promocionar el vídeo i perquè els sap molt de greu tancar-lo.

5. El videoclip a YouTube inclou subtítols en txec, a més de català, castellà i anglès. Tot l’equip tècnic del videoclip està format per gent molt jove. En destaca el fet que el director, Pau Mira, només té 18 anys i és estudiant de l’ESCAC.

6. La furgoneta que es veu al videoclip va ser el propi mitjà de transport per portar l’equip, els actors i buscar localitzacions. Com que en Pau Mira no té carnet de conduir, la seva tieta va ser una aliada imprescindible per arribar al lloc de gravació.

7. Durant la gravació, al seient de darrere hi anava un polissó: en Mikel, propietari de la furgoneta i també estudiant de l’ESCAC que, amagat, estava editant un vídeo urgent amb l’ordinador mentre els actors treballaven.

8. L’actriu, que és l’anglesa Liz Evans, i l’actor, el català Pau Llatjos, no es van conèixer fins el primer dia de rodatge. Això es va fer expressament per tal que algunes reaccions i la pèrdua de timidesa progressiva a mesura que avançava la jornada fossin reals.

9. En Jakub Svab, un estudiant de català de Praga i amic d’en Jordi, li va enviar un paquet amb productes de la República Txeca per tal de poder-los utilitzar al videoclip. En destaca la Kofola, una cola txeca que no es troba enlloc més, i que els protagonistes comparteixen al minut 2. En Jordi us recomana que, si aneu a Praga, la tasteu.

10. El paquet incloia moltes altres coses que finalment no es veuen al vídeo però que ajudaven que l’entorn fos més real: factures, extractes del banc o propaganda de supermercats txecs omplien el terra de la furgoneta.

11. El protagonista porta penjada una bossa que és original de l’exèrcit soviètic. Montañez és un autèntic boig de la història de l’època i aquesta bossa va ser un regal de la seva parella.

12. L’indret de gravació és el Penedès i el van triar perquè una gran part de la República Txeca (la Bohèmia) també és plena de vinyes i ofereix un paisatge similar al que es veu al vídeo. De nou, l’assessorament d’en Jakub va ser imprescindible per perfilar aquesta qüestió.

13. A Barcelona hi ha una cerveseria txeca que va voler aportar alguna cosa al videoclip. Les gerres de Pilsner són seves i, segons ens diuen, la cançó ja ha sonat allà un parell de vespres.

14. El vídeo acaba tal com comença: amb el mateix gest exacte del protagonista mirant cap enrere. Enmig, però, s’hi ha esdevingut una història.

Foto: Mikel Alors


Quedarà congelat aquest estiu
en la memòria d’aquests anys,
el mapa obert del nostre cos.

Quedarà el record d’aquest país
i enamorar-nos cada nit
perdent el bus de Terezín.

Hem encès el foc de les ciutats que hem caminat.
Hem sentit de cop l’eternitat als nostres llavis
i ara tot té gust de tu, tot fa olor de tu.

Quedaran les espurnes cap al tard
fent pampallugues sobre el riu
com testimonis de l’amor.

Quedaran gravats aquests instants,
fotografies d’un agost
al mapa obert del nostre cos.

Hem encès el foc de les ciutats que hem caminat.
Hem sentit de cop l’eternitat als nostres llavis
i ara tot té gust de tu, tot fa olor de tu.

Foto: Mikel Alors

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Anònim a abril 23, 2019 | 13:12
    Anònim abril 23, 2019 | 13:12
    Me gusta mucho el disco y el trabajo que lleva detrás ...en hora buena a todos . Y en especial a ti jordi
  2. Icona del comentari de: 24/4/2019 a las 20:50 a abril 24, 2019 | 20:58
    24/4/2019 a las 20:50 abril 24, 2019 | 20:58
    Me encanta el video clip, para mi esta echo con mucho gusto y esfuerzo de personas que con pocas cosa hacen grandes cosas. Felicidades Jordi.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa