Vincenzo Bellini, retrat anònim, ca. 1830 – Viquipèdia


El Gran Teatre del Liceu aquest octubre acull les representacions de la gran òpera de Vincenzo Bellini, I Puritani. Descobrim 14 detalls de la vida del compositor i d’aquesta obra, mentre escoltem com Maria Callas n’interpretava un fragment.


1. Vincenzo Bellini va néixer a Catània, Sicília, el 3 de novembre de 1801, i va morir a Puteaux, França, el 23 de setembre de 1835.

2. Va començar a estudiar música quan tenia només dos anys, de la mà del seu pare, que era organista, i del seu avi. Nen precoç, la seva primera composició data del 1807, quan amb prou feines tenia sis anys.

3. Gran part del que sabem sobre la vida de Bellini és gràcies a la correspondència que mantenia amb Francesco Florimo, gran amic del compositor, amb qui es va conèixer durant els anys de formació al Real Collegio di Musica di San Sebastiano, a Nàpols.

4. No pertanyia a una família adinerada, va poder accedir al conservatori gràcies a una beca que li va proporcionar Stefano Notabartolo, Duc de San Martino i Montalbo.

5. Altres compositors com Liszt i Chopin van alabar la feina de Bellini. Inclús Wagner, a qui rarament li agradava ningú que no fos ell mateix, es va confessar fascinat per l’habilitat de Bellini per relacionar la música amb el text.

6. La seva obra comprèn un ampli ventall de composicions, però són les seves òperes, com la darrera que va escriure, I Puritani, el que li va proporcionar el renom.

7. En una carta que Bellini va escriure a Carlo Pepoli, el llibretista d’I Puritani, el requeria així: “Grava-t’ho al cap amb lletres adamantines: l’òpera ha de fer vessar llàgrimes, terroritzar la gent i fer-los sentir la mort a través del cant”.

8. L’estrena absoluta d’I Puritani va ser el 24 de gener de 1835 al Théâtre des Italiens de París. A Barcelona, el 14 de desembre de 1836, al Teatre de la Santa Creu.

9. I Puritani explica la història d’Elvira i Arturo, un amor marcat per la guerra entre protestants –els puritans del títol, partidaris d’Oliver Cromwell–, i els catòlics que donaven suport a la Casa Estuard.

10. L’òpera està originalment ambientada a l’Anglaterra del segle XVII, però la producció que presenta el Liceu situa inicialment l’acció a la Irlanda del Nord del segle XX. Annilese Miskimmon, directora artística, és nascuda a Belfast. És quan Elvira perd el cap que l’acció es trasllada a l’època de Cromwell, el seu context original.

11. La Guerra civil anglesa va enfrontar parlamentaristes i reialistes entre els anys 1642 i 1651. Després de tres períodes de conflicte, al Regne Unit es consolida la monarquia parlamentària com a sistema polític fins a l’actualitat.

12. A causa d’un malentès, Elvira creu que el seu enamorat l’ha enganyada i abandonada, perd el cap i Arturo es converteix en fugitiu. La història avança entre deutes familiars, la bogeria d’Elvira i l’intent de reparar la situació, personal i política, per poder arribar –qui sap– a un final feliç.

13. Bellini va morir a 34 anys, pocs mesos després d’acabar de composar I Puritani, per causa d’una infecció intestinal.

14. Va ser enterrat al cementiri del Père-Lachaise, a París, on avui hi ha les tombes de moltes altres celebritats com Maria Callas, Marcel Proust i Jim Morrison. Les seves restes, però, van ser traslladades el 1876 a la Catedral de Catània, el seu lloc de naixement.


I Puritani
,
al Gran Teatre del Liceu

Òpera en tres actes de Vincenzo Bellini sobre un llibret de Carlo Pepoli.

Direcció musical: Christopher Franklin

Direcció d’escena: Annilese Miskimmon.

Funcions:

21 d’octubre (diumenge) a les 18:00.

Primera: part 1 h 15 min.
Pausa: 30 min.
Segona part: 1 h 21 min.

Durada total aproximada: 3 h 15 min.
(45 minuts abans de l’inici de totes les funcions, al Foyer té lloc una sessió informativa gratuïta amb la informació bàsica de l’òpera així com un resum argumental.)

Repartiment:
Lord Gualtiero Valton (governador general, pare d’Elvira): Gianfranco Montresor.
Lord Giorgio Valton (germà de Gualtiero): Marko Mimica i Nicola Ulivieri.
Lord Arturo Talbo (cavaller, enamorat d’Elvira): Javier Camarena i Celso Albelo.
Elvira (filla de Gualtiero, enamorada d’Arturo): Pretty Yende i María José Moreno.
Sir Riccardo Forth (comandant de l’exèrcit purità): Andrei Kymach i Mariusz Kwiecien.
Sir Bruno Roberton (oficial de l’exèrcit purità): Emmanuel Faraldo.
Enrichetta Di Francia (vídua de Carles I Stuart): Lidia Vinyes-Curtis.

Amb l’Orquestra Simfònica i el Cor del Gran Teatre del Liceu.

Pretty Yende i Marko Mimica, al Liceu. Foto: A. Bofill

Lidia Vinyes-Curtis i Pretty Yende, al Liceu. Foto: A. Bofill

Pretty Yende i Cor del Liceu. Foto: A. Bofill

Javier Camarena, al Liceu. Foto: A. Bofill

Pretty Yende i Javier Camarena, al Liceu. Foto: A. Bofill

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa