Foto: Palau de la Música


Catorze recomana els tres Concerts bachians que l’orquestra els Vespres d’Arnadí, dirigida per Dani Espasa, interpretarà al Palau de la Música aquest dilluns de febrer a les 20:00.

Tal com explica el musicòleg Xavier Chavarria, “Bach va conèixer el nou stile concertato que s’havia gestat i desenvolupat a Itàlia gràcies a còpies i partitures que va tenir a les seves mans i que servava a la seva biblioteca. Coneixia la música d’Antonio Vivaldi: ja a Weimar, entre el 1713 i el 1714 va transcriure nou Concerts del venecià, cinc dels quals pertanyien a L’Estro Armonico (un recull publicat només tres anys abans), i els va convertir en tres concerts per a orgue sol i sis concerts per a clave que superen en sofisticació els originals. Aquell nou estil brillant, contrastat, i tan allunyat de les severes realitzacions i de les polifonies escolàstiques de la música germànica li va despertar molt d’interès i el va empènyer a compondre’n de nous. Els sis concerts de Brandenburg són fills d’aquesta curiositat i de l’afany de dotar la seva música d’una major varietat tímbrica.”

“El recull està datat el 24 de març de 1721, l’època en què treballava a la cort de Köthen al servei d’un jove príncep melòman, Leopold, que l’admirava molt i que disposava d’una orquestra amb divuit músics excel·lents amb la qual Bach va poder experimentar. En cadascun d’aquests sis concerts va utilitzar una instrumentació diferent, brillant i amb combinacions sense precedents, en què els solistes tenen passatges de gran lluïment. I el cinquè concert, el que sentirem avui, té tres solistes: la flauta, el violí i el clavicèmbal, per al qual Bach escriu, al final del primer moviment, una formidable cadenza de 65 compassos plena d’harmonies agosarades i amb un treball que va més enllà del virtuosisme, i que converteix aquesta obra en l’embrió del que acabaria sent el concert per a piano i orquestra modern”.

El programa que escoltarem consta de tres concerts de Johann Sebastian Bach (1685-1750): el Concert per a clavecí i orquestra núm. 1, en Re menor, BWV 105, el Concert per a oboè i violí, en Re menor, BWV 1060R i el Concert de Brandenburg núm. 5, en Re major, BWV 1050. Els intèrprets són Farran Sylvan James, violí solista; Maria Roca i Kathy Leidig, violins primers; Alba Roca i Elisabeth Bataller, violins segons; Natan Paruzel, viola; Hannah Freienstein, violoncel; Mario Lisarde, violone; Marina Durany, traverso solista; Pere Saragossa, oboè solista i Dani Espasa, clave i director.

Què: Concerts bachians.
Quan: el dilluns 11 de febrer a les 20:00 (concert de 70 minuts sense pausa).
On: al Palau de la Música.

Més informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa