El 2014 Tony Bennett (nom artístic d’Anthony Dominick Benedetto) va publicar, amb Lady Gaga, Cheek to Cheek, on van posar de moda clàssics del jazz. Al 2015, Tony, que tenia 90 anys, va dir a la seva dona, Susan Benedetto, que no recordava els noms dels seus músics. Ella li va escriure la llista i li va deixar sobre el piano perquè els pogués llegir. Com que l’oblit s’anava accentuant, al cap d’un any, van anar a l’hospital i la doctora els va dir que tenia Alzheimer, i els va donar un consell: “Si vol cantar, que canti, perquè és el millor per a ell. Hi ha tot de medicaments i tractaments per estimular el seu cervell, però per a ell no hi ha res més estimulant que actuar.”

Amb una pandèmia pel mig, aquest 2021 ha sortit publicat el disc de comiat que havia gravat el 2018 també amb Lady Gaga, Love For Sale, on il·luminen tot de clàssics de Cole Porter. Tot i que ell no és conscient que té Alzheimer, i tot i que la malaltia segueix fent el seu camí, aquest estiu Tony es va preparar per fer a l’agost, just quan feia 95 anys, dos concerts de comiat al Radio City Music Hall, cosa que va ser una gran sorpresa per als seus seguidors, ja que just aquest febrer la família n’havia anunciat el diagnòstic, i doncs, no s’esperava que tornés a actuar. La seva dona explica: “Quan va arribar el moment d’assajar va passar una cosa increïble: l’acompanyant de Tony, Lee Musiker, va començar a tocar i de cop ell havia tornat. No tenia les notes, ni l’ajudamemòries. No ens ho podíem creure: totes les seves velles cançons encara seguien aquí.”

En el darrer concert, al documental que us adjuntem, es veu com la seva dona, abans de sortir a l’escenari, el situa: “Estem en un concert i ara cantaràs”. Desorientat, l’acompanyen a l’escenari, s’obre el teló, veu el públic i es transforma de cop. Lady Gaga arriba i li diu: “Ei, Tony”, i ell: “Uou! Lady Gaga!” En una entrevista Lady Gaga va dir: “Quan vaig tornar a veure el Tony després del coronavirus, em deia reina, però no estava segura que sabés qui era jo. En aquell concert va ser el primer cop, en molt de temps, que deia el meu nom.” I va afegir: “No és una història trista. És emotiva. És difícil veure com algú canvia. El que és bonic d’això i el que ha estat un repte, és veure com l’ha afectat, però no en el seu talent”. Us n’ensenyem alguns vídeos que evidencien el poder que té la música, que fins i tot pot sobreviure al més devastador per a la memòria, l’Alzheimer.

Al concert que van gravar per MTV Unplugged el gener del 2021, Lady Gaga, concretant el títol de la cançó per situar-lo, li demana: “Toni, cantaries Fly me to the Moon? No hi ha ningú al món que la canti com tu.”

El concert sencer gravat el gener del 2021.

Quan Tony Bennett, en el seu darrer concert de l’agost, va recordar el nom de Lady Gaga.

El documental de 60 Minutes sobre la preparació dels deus dos últims concerts de l’agost.

Tony Bennett cantant el Fly Me To the Moon, el 1991.

Instagram de Lady Gaga.

Nou comentari

Comparteix