A Margalida

Vas volar sens dir res,/ deixant-nos només/ el cant del teu riure

Arxivat a: Cançó, El piano

“Mentre hi hagi memòria col·lectiva en aquest país, seguiré cantant aquesta cançó.” Joan Isaac va publicar el 1977 A Margalida, una cançó que parla de la companya sentimental de Salvador Puig Antich, el jove anarquista –nascut el 30 de maig del 1948– que va ser executat el 2 de març del 1974.

La mateixa Margalida Bover, en una entrevista a Nou Cicle, explicava: “Sempre recordaré quan vaig obrir la porta, ens vam veure i no vam deixar de mirar-nos. Va ser descobrir l’amor de la meva vida, la persona que voldries tenir sempre al teu costat. Des del primer moment vam parlar de tot i dels somnis que compartíem. Tenir quatre fills, viure a la Cerdanya, ens agradava la muntanya, passejar, caminar, una casa gran per compartir-la amb gent”.

Joan Isaac explica que “va ser una història molt viscuda, molt propera, perquè compartia el sofriment absolut d’una família i la ràbia social pel fet d’aquell assassinat, d’aquell judici sense proves”.  


Vas marxar no sé on.
Ni els cims ni les aus
no et saben les passes.
Vas volar sens dir res,
deixant-nos només
el cant del teu riure.

No sé on ets, Margalida,
però el cant, si t’arriba,
pren-lo com un bes.
Crida el nom
del teu amant,
bandera negra al cor.

I potser no sabràs
que el seu cos sovint
ens creix a les venes,
en llegir el seu gest
escrit per parets
que ploren la història.

No sé on ets, Margalida,
però el cant, si t’arriba,
pren-lo com un bes.
Crida el nom
del teu amant,
bandera negra al cor.

I que amb aquesta cançó
reneixi el seu crit
per camps, mars i boscos,
i que sigui el seu nom
com l’ombra fidel
que és nostra tothora.

No sé on ets, Margalida,
però el cant, si t’arriba,
pren-lo com un bes.
Crida el nom
del teu amant,
bandera negra al cor.
 

Comentaris

  Montserrat Samsó i Draper Març 2, 2018 3:03 pm
  Sempre estem amb tú. El teu assessinat una vegada més una gran injustícia del gobierno español / franquista. Et recordo molt en aquella habitació de casa teva tocant la guitarra i ensenyant-te els quatre primers acords. I les festes i teatres cada any pel sant de la mare, el dia de l'Immaculada. Un petó .
  Anònim Març 2, 2018 4:24 pm
  Mai oblidarem
  Anònim Març 2, 2018 5:14 pm
  Vaig plotear la teva Mort, mirant com muries, en aquella película que plasmaba la teva idiología, la teva força interna, per defensar la mentira que recau a sobra dels que pensem con pensabas tú, Salvador! Una mentira que encara ens persegeix ara! i que no ens deixa anar cap a on volem!
  M.S.D.D Març 2, 2018 11:51 pm
  et veig..... si..si....et veig ..... alla ens trovem.....sempre que fem un vi blanc..... si...si..a la riera et tenim.... tenim la teva imatge a la paret que hem la dolça mirada ens mires....ens mirem i no oblidem......
  Anònim Març 3, 2018 4:48 pm
  injusticia franquista
  Anònim Març 2, 2020 2:50 pm
  Recordo aquella matinada, pensava que no podria passar, pensava que Europa ho pararia, us recorda alguna cosa, molta tristor, aleshores i ara
  Jove 74 Març 2, 2020 3:50 pm
  Ni oblit ni perdó
  Anònim Març 2, 2020 5:41 pm
  Passen els anys, però mai s'oblidarà una injusticia com aquesta!
  Anònim Març 2, 2020 8:18 pm
  Ni oblit ni perdó
  Anònim Març 2, 2020 11:30 pm
  el negre sempre guantarà. INDEPEDENCIA I UNITAT, Oblideu els diners !!!
  lliri de Pastor Març 3, 2020 3:16 pm
  Salvador ja en saps que ahir volia anar a fer una missa per a tu, però la sordessa que pateixo de la oide ezquerra de naixement amb la greu pèrdua auditiva de la oida dreta i donat que en aquests moments fa dos messos que no puc utilitzar l'aparell auditiu per haver patit una infecció en la oida dreta i a més continuar després de la infecció patint un fong, vaig pensar que el que et vaig prometre la setmana passada ho compliré quan pugui possar-m'he l'aparell, ja en saps que sempre prego per la teva ànima, que en vull la llum més neta de Jesús per a tu, la que et doni la vida eterna, i que en ella en tinguis la felicitat. No vaig tenir noticíes de que estaves a la preso, no en vaig saber.n'he que t'havíen donat la mort sense ni tan sols un judici just, i que he sabut que van haver personalitat d'arreu d'Europa i també de personalitats catalanes que vanb pregar l'absolució per a tu, Salvador la vida és un temps en el que em de demostrar el que en sentim, i si el que sentim és pur, és bó, vol dir que has sembrat oprou vé el teu futur després de la vida física, jo sense ni tan sols coneixer-te personalment també hauría demanat per a tu la absolució, Déu coneix tots els fets de les persones, i ell en sap que en vas ser assessinat brutalment i inustament, i sé que t'estima i que et donará la pau amb els teus estimats, tan sols et dic una cosa Salvador per a haver-m'he vist sotmessa per la enorme manca d'audició que pateixo, en soc càndidata a implant clòquear, el quan procuraré tan com pugui per a no deixar-me¡l implantar, per als resultats amb que em podría trobar després d'implantada, per tan el que et dic és que tot i no havent complert la meva promessa quan pugui portar aparell auditiu faré una missa sols per a la teva ànima, per què en sé que en saps que en prego per a totes les ànimes que mai he tingut el goig de coneixer en la meva senzilla existència amb molts de problemes de salut genètics del col.làgen. Salvador si Déu vol després de la vida física algún dia ens coneixerem, t'envio amb aquest meu escrit els bàtecs del meu cor per a fer-t'he companyonia, i per a dir-t'he que sempre en serem uns bons amics. Lliri de Pastor

Nou comentari

Les flors de cada mes
Un calendari ens ensenya què floreix, de gener a desembre, en un jardí molt especial de Londres
Més entrades...