Foto: Jan Riera


Hi ha una cara del confinament que ha quedat mig invisibilitzada i és altament alarmant: la manera com s’ha disparat la violència masclista. No poder sortir de casa, o haver-la de compartir amb l’agressor les 24 hores del dia durant setmanes i setmanes i mesos, ha aïllat encara més les víctimes, que recordem-ho: no són només les dones, sinó també els seus fills. Segons dades de l’Observatori de la Igualtat de Gènere de l’Institut Català de les Dones, durant el confinament, el telèfon d’atenció a les víctimes de violència masclista va passar de les 183 trucades setmanals a 319. I en total, del gener al setembre del 2020 es van rebre nou mil trucades.

Davant d’aquesta realitat, la promotora Sunmusic ha impulsat Som aquí, un cicle de concerts en què dones professionals de la música cantaran per denunciar la situació en què viuen tantes dones. El tret de sortida serà el 8 de març de la mà de Maria del Mar Bonet. I és així com, durant dues setmanes, la sala Luz de Gas de Barcelona –que com totes les sales de concerts i com tot el sector cultural està patint les conseqüències d’aquesta pandèmia– s’obrirà i es transformà en l’escenari de Mayte Martin, Gemma Humet, Elena Gadel, Marta Robles, Beth, Balkan Paradise Orchestra i Sara Roy. Totes elles han adaptat el repertori per apuntar-lo cap a una mateixa direcció: visibilitzar, a través de les cançons, un problema que no ens podem permetre que sigui invisible. Us convidem a tastar-ne el cartell, a comprar-ne entrades i a apostar per la cultura en un dels moments en què més ho necessita.


Maria del Mar Bonet.
Dilluns 8 de març a les 20:00.
Nosaltres les dones és un poema d’Edith Södergran que Maria del Mar Bonet va musicar a finals dels setanta a l’àlbum Alenar (SonyMusic, 1977). La cantantautora presenta un espectacle pensat especialment per aquest Dia Internacional de la Dona, i ho farà acompanyada de Dani Espasa al piano i a l’acordió. Plegats interpretaran algunes de les poetesses i autores que formen part de la discografia i del repertori de l’extens cançoner de la mallorquina.



Sara Roy.
Dijous 11 de març a les 20:00.
Va formar part del grup de música infantil Macedònia. També va participar en el reconegut concurs “Factor X España” amb el grup Noah. Després d’un any i mig treballant a l’estudi de gravació, treu el single Som, que arriba a les ràdios catalanes autoeditat i autoproduït, amb l’ajuda de Cases de la Música (Manresa). Amb el seu primer treball discogràfic a punt de veure la llum, la cantant segueix presentant els seus temes en format acústic acompanyada del músic i productor Jordi Pinyot.



Mayte Martín (entrades exhaurides).
Divendres 12 de març a les 20:00.
Amb una formació de luxe, elegant i rotunda, Mayte Martín recrea en aquest espectacle grans boleros clàssics, balades revestides d’una bellesa exquisida i temes del repertori llatí que cap espectador pot evitar cantar. És una experiència, com els bons boleros, impossible d’oblidar.



Balkan Paradise Orchestra.
Dijous 18 de març a les 20:00.
Presenta Odissea Tour, un nou espectacle treballat amb la coreògrafa Cristina Castellà i l’stage coach Mila von Chobiak, basat en el seu últim treball discogràfic, nascut durant el confinament. Una posada en escena impactant, enèrgica i festiva, fa que la BPO empatitzi amb el públic i emprengui un viatge col·lectiu on l’emoció, la força i el moviment incansable d’aquest equip d’onze instrumentistes de vent i percussió es transmeti des de l’inici fins al final del concert. Odissea ha esdevingut, sense voler, un nom profètic en aquests dies d’incertesa. Adaptant-se a la nova realitat i amb el públic assegut, la Balkan Paradise Orchestra canalitza tota la seva energia perquè ens la fem nostra.



Elena Gadel i Marta Robles.
Dissabte 20 de març a les 20:00.
“Les dones de la meva vida” neix de la necessitat de donar llum a tantes i tantes dones que ens han il·luminat el camí fet fins ara. Elena Gadel i Marta Robles estrenen fusió: Gadel i Robles fan renéixer, a veu i guitarra, cançons que han passat per les seves vides i creades per dones. Dones de discurs punyent i revolucionari. Dones que sacsegen a través del seu art. Petites joies que van arribar per quedar-se a la memòria i a la pell també dels que observen. Aquesta serà una nit especial perquè tornen a Luz de Gas, un dels escenaris que les ha vist créixer també com a professionals.



Beth.
Dimecres 24 de març a le 20:00.
Després de 7 anys de silenci discogràfic, la Beth torna als escenaris per presentar en primícia el directe del seu nou disc. En aquests anys la cantant i actriu ha compaginat els concerts en directe, el teatre, la consolidació d’una marca de roba per a nens (LittleLia), la publicació del llibre NYAM i també el naixement i criança del seu segon fill. Sempre compaginant les tres llengües amb què s’expressa: el català, el castellà i l’anglès, aquest 2021, la cantant tornarà a trepitjar escenaris amb més força i maduresa que mai.



Gemma Humet.
Dijous 25 de març a les 20:00.
Gemma Humet ha demostrat ser una de les artistes més compromeses i versàtils dels últims temps. Ha recollit premis com el Premi Enderrock del públic a millor disc de Cançó d’Autor de l’any 2015, ha col·laborat en més de 30 gravacions i discos, i ha actuat en directe al costat de Joan Manuel Serrat, Lluís Llach o Kepa Junkera, entre moltíssims d’altres. Humet presenta el seu nou disc Màtria, produït per Jordi Casadesús (La iaia, Núria Graham, Càntut…), que consta de 10 cançons pensades en clau feminista i que compta amb un so renovat i modern que barreja la caixa de ritmes i els sintetitzadors amb les melodies d’aires mediterranis i la seva càlida veu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa