Pau Casals i Defilló va néixer al Vendrell el 29 de desembre del 1876 i va morir a San Juan (Puerto Rico) el 22 d’octubre del 1973. El violoncel·lista, director d’orquestra i compositor és un símbol de la pau i de la llibertat arreu del món. El 24 d’octubre del 1971 va rebre la Medalla de la Pau de l’ONU. Per a ell va ser tota una sorpresa, ja que hi era per dirigir-ne l’orquestra. Per tant, el discurs que escoltem i llegim va ser improvisat. El recordem revivint-lo i emocionant-nos amb El cant dels ocells.


Aquest és l’honor més gran que he rebut a la meva vida. La pau ha estat sempre la meva més gran preocupació. Ja en la meva infantesa vaig aprendre a estimar-la. La meva mare –una dona excepcional, genial–, quan jo era noi, ja em parlava de la pau, perquè en aquells temps també hi havia moltes guerres. Per això les Nacions Unides, que treballen per l’ideal de la pau, estan al meu cor. Disculpeu-me per prendre el vostre temps, però deixeu-me dir una cosa. Sóc català. Catalunya és avui una regió d’Espanya. Però què ha estat Catalunya? Catalunya ha estat la nació més gran del món. Us diré per què. Catalunya va tenir el primer Parlament democràtic, molt abans que Anglaterra. I a Catalunya hi va haver l’inici de les nacions unides. Totes les autoritats de Catalunya al segle onzè es van trobar en una ciutat de França –que aleshores pertanyia a Catalunya– per parlar de la pau. Al segle XI A favor de la pau al món i en contra de la guerra i de la inhumanitat de les guerres. Això era Catalunya. Estic molt content i emocionat de ser aquí.

Fa molts anys que no toco el violoncel en públic, però crec que he de fer-ho en aquesta ocasió. Tocaré una melodia del folklore català: El cant dels ocells. Els ocells, quan són al cel, van cantant: “Peace, Peace, Peace” (pau, pau, pau) i és una melodia que Bach, Beethoven i tots els grans haurien admirat i estimat. I, a més, neix de l’ànima del meu poble, Catalunya.Pau Casals toca «El cant dels ocells» a La Casa Blanca el 13 de novembre del 1961:

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Lidia serra ros a setembre 21, 2017 | 17:25
  Lidia serra ros setembre 21, 2017 | 17:25
  Quin mont més meravellós hauriem tingut, si totes les persones d'aquest mont de la raça que siguin ens asemblesim amb el gran mestre *PAU CASALS* *Una molt bona persona*
 2. Icona del comentari de: Dionisia. a octubre 22, 2020 | 16:19
  Dionisia. octubre 22, 2020 | 16:19
  Admirem el seu art i agraïm-li la coherència entre les seves idees i els seus actes!!! Un català universal que ens honora!
 3. Icona del comentari de: Jaume Garriga Pascual a octubre 23, 2020 | 10:31
  Jaume Garriga Pascual octubre 23, 2020 | 10:31
  M ' he emocionat. Tinc 63 anys i vaig veure la cerimonia a TV1.Tinc a un armari un disc de vinil del concert i desconxia alguns fets.John F Kennedy visitava El Mestre cada vegada que anavava a Puerto Rico.Tanmateix les administraciond de Kenned i Johnson varen continuar donsnt suport a la Dictadur?del General Frsnco.Soc Llicenciat en Matematiques pet la UAB i he llegitbt molts llibres sobre Historia. I
 4. Icona del comentari de: AnònimRoser Palarea i Gil a octubre 23, 2020 | 12:05
  AnònimRoser Palarea i Gil octubre 23, 2020 | 12:05
  El gran mestre Pau Casals tenia una gran esperança amb la ONU. Tal vegada hagués estat així... Ara ens sembla que no es reuneixen per fer un món on regni la Pau. Ho desitgem i esperem que arribi a ser així un dia... proper.
 5. Icona del comentari de: Marc Sorribes a octubre 29, 2020 | 20:56
  Marc Sorribes octubre 29, 2020 | 20:56
  Avui dia encara fa estremir aquest petit discurs que va pronunciar en Pau Casals. Va dir moltes veritats, malgrat que ja era un home d´una edat avançada no va perdre els seus orígens. Recordem que era l´any 1971. Tot i tenint aquesta edat encara feia algun i altre concert com els de Prada de Conflent. Un home amb una vitalitat extraordinària, defensor dels drets humans i, per cert, un gran músic. Només cal sentir Sant Martí del Canigó interpretat per moltes cobles de sardanes. Veiem que s´emociona al final, i em deixo alguna cosa més de les moltes que podria comentar. El més important és que la pau ha de ser el motor primordial en tota societat.

Nou comentari

El piano

Comparteix

De mi

Som de carn i os i som esquerda
Comparteix

Paranoid Android

When I am king / You will be first against the wall
Comparteix

No ho puc fer per tu

Si ets bo per començar, també vull veure si ho acabes
Comparteix

Something

I don't want to leave her now/ You know I believe and how

Passadís

Equipo Crónica. Sense títol, 1972. Aquarel·la i guaix sobre teixit, 54 x 39 cm.
Comparteix

Tots van ser Picasso

Els Espais Volart exposen la col·lecció de 400 tapets decorats per artistes i escriptors en solidaritat amb el pintor
Comparteix

La Venus de Botticelli

14 obres d'un dels artistes més reconeguts del primer Renaixement
Comparteix

La soledat segons Hopper

14 obres de l'artista més representatiu de la pintura estatudinenca del segle XX
Comparteix

Soc infermer i només tinc dues mans

14 il·lustracions sobre la rutina del personal sanitari

Comparteix