L’escriptora, coach i artista Emilie Wapnick explica en aquesta xerrada TED per què les persones amb diversitat d’interessos professionals són tan necessàries com els especialistes en un tema concret.1. Alceu la mà si la pregunta “què vols ser quan siguis gran” us va provocar alguna mena d’ansietat.

2. Jo no vaig poder respondre mai aquesta pregunta. El problema no és que no tingués cap interès, sinó que tenia massa interessos.

3. Després de la secundària, vaig començar a notar un patró bastant propi de mi: m’interessava molt un tema, m’hi endinsava del tot, fins que al cap d’un temps m’avorria perquè allò deixava de ser un repte. I aleshores m’interessava per una cosa diferent.

4. Aquest patró m’angoixava per dues raons: perquè no sabia com podria transformar aquella manera de ser en una carrera professional i perquè em preocupava que la meva incapacitat per triar una dedicació fos símptoma que alguna cosa fallava dins meu.

5. En algun moment, la pregunta “què vols ser quan siguis gran” passa de ser un exercici bonic a una qüestió que ens pren el son. És una pregunta que ens obliga a escollir. La noció d’una vida focalitzada en una àrea està massa idealitzada a la nostra cultura. És la idea del destí o de la vocació vertadera.

6. Què passa si tens curiositat per molts temes i vols fer moltes coses diferents? No hi ha lloc per a tu en aquest marc mental. Et pots sentir sol, orfe d’objectius i pots pensar que hi ha alguna cosa que no rutlla dins teu.

7. No hi ha res de dolent en tu. Ets una persona multipotencial.

8. Un multipotencial és algú que té molts interessos i capacitats creatives. També podríem dir que ets una persona erudita o renaixentista.

9. Es pot veure la multipotencialitat com una limitació o una mancança. Però ser multipotencial és una fortalesa. Els multipotencials tenen tres superpoders: la síntesi de noves idees nascudes de la intersecció d’interessos, l’aprenentatge ràpid i l’adaptabilitat, una habilitat molt important per prosperar en el canviant segle XXI.

10. La societat hauria d’encoratjar les persones multipotencials a ser elles mateixes. Tenim problemes multidimensionals i necessitem pensadors creatius no convencionals que sàpiguen afrontar-los.

11. Imaginem que ets un especialista, que vas sortir del ventre de la teva mare sabent que volies ser neurocirurgià pediàtric. No pateixis, tampoc hi ha res de dolent en tu.

12. De fet, alguns dels millors equips el formen un especialista i un multipotencial. L’especialista aprofundeix en el tema i el multipotencial aporta al projecte la seva amplitud de coneixements.

13. Als multipotencials massa sovint se’ls anima erròniament a ser més com els seus companys especialistes.

14. Reconcilieu-vos amb el vostre cablejat intern, sigui quin sigui. Si resulta que sou multipotencials, seguiu les vostres passions i exploreu-ne les interseccions. El món us necessita.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Multipotencial a juny 13, 2019 | 13:39
    Multipotencial juny 13, 2019 | 13:39
    M.acaben d.alegrar la vida...resulta que soc multipotencial!!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa