Foto: Obra Social «la Caixa»


Dos equips de joves catalanes han resultat guanyadores en la primera edició dels Premis Educaixa que impulsa l’Obra Social «la Caixa» entre alumnes d’ESO, batxillerat i cicles formatius de grau mitjà. Durant una jornada d’esperit emprenedor al CosmoCaixa de Barcelona s’han atorgat tres tipus de premis: Premi Repte Emprèn, Premi Incubadora Repte Emprèn i Premi Repte BigData.

Premi Repte Emprèn

35 projectes dels 1.232 presentats a tot l’Estat van participar en el Campus Repte Emprèn 2018, unes jornades que van tenir com a objectiu estimular la cultura emprenedora i innovadora entre la comunitat educativa. Alumnat i professorat han experimentat, desenvolupat i millorat els seus projectes, gràcies a l’assessorament i el treball amb experts de diferents àmbits professionals. Cinc d’aquests projectes han resultat guanyadors del Premi Repte Emprèn, i els seus equips impulsors viatjaran el juliol a Silicon Valley, el principal focus dels Estats Units en innovació, emprenedoria i desenvolupament tecnològic, on tindran l’oportunitat de participar en tallers i treballar en equip, a més de gaudir de l’assessorament d’empreses líders a escala mundial.

Foto: Obra Social «La Caixa»


L’objectiu del Premi Repte Emprèn són els desafiaments als quals els alumnes s’hauran d’enfrontar durant la seva estada a Silicon Valley, que han estat dissenyats pels partners dels Premis Educaixa, Fundació Everis, Eurest, SegurCaixa Adeslas, DXC Technology i KPMG, segons la naturalesa de cada projecte i l’objectiu de l’entitat, i permetrà a l’equip explorar, aprofundir i aplicar millores en la seva proposta. De manera especial hi haurà un sisè repte proposat per l’Obra Social «la Caixa», que s’adreçarà a un sisè equip format pels professors acompanyants de cada grup d’estudiants.

L’equip dels Salesians de Sarrià (Barcelona) ha guanyat el Premi Repte Emprèn amb un projecte basat en polseres amb sensors mediambientals incorporats que detecten els nivells de contaminació per prevenir malalties respiratòries. Tindran el repte d’ampliar-ne la funcionalitat. Els altres equips guanyadors han treballat en projectes al voltant de l’estalvi energètic, la contaminació acústica o la detecció precoç de malalties i altres problemes de salut en animals de companyia.


Premi Incubadora Repte Emprèn

L’objectiu és ajudar l’alumnat que ha participat en edicions anteriors del Premi Repte Emprèn en l’evolució dels seus projectes emprenedors a través de la capacitació i l’acompanyament en línia per part de professionals i experts en la incubació de negocis. Cinc dels dotze equips que hi han participat han tingut l’oportunitat d’exposar, davant d’un jurat constituït pels partners dels Premis EduCaixa, de quina manera ha impactat el seu projecte en el territori, i intentar convèncer-los de per què val la pena invertir en el seu projecte.

Foto: Obra Social «la Caixa»


Dels cinc projectes, el jurat ha escollit guanyadors el projecte Take This Way de Barcelona, conformat per quatre noies de segon de Batxillerat dels Salesians Sant Àngel de Barcelona, una aplicació per viatjar en transport públic que valida el bitllet amb el mòbil i que pot transferir dades entre diversos usuaris, i FeelingCells de Bilbao, dispositiu format per cèl·lules peltier per subministrar energia elèctrica mitjançant la transformació d’energia amb el contrast de temperatures. Cada partner ha invertit EduCoins (moneda fictícia) en els projectes que més els han convençut. Els dos equips guanyadors han estat premiats amb la participació en el YouthStart European Entrepreneurship Award 2018, a Dublín.


Premi Repte BigData

Vuit equips van ser seleccionats i es van presentar a la La Datató, on durant tres dies intensos d’activitats van abordar el repte «Ciutat del Cap dia 0», emmarcat en l’Objectiu de Desenvolupament Sostenible 11 de l’ONU. Es va plantejar als participants un problema real de sequera extrema que està vivint Ciutat del Cap, que ha dut les autoritats a plantejar de tancar l’accés a l’aigua. A partir de l’anàlisi de dades, l’objectiu passava per entendre les causes que poden haver conduït a aquesta situació i utilitzar l’analítica per prendre possibles decisions que poguessin ser palanques de canvi d’aquesta situació.

La Datató va acabar amb una presentació que, davant del jurat, els vuit equips van mostrar allò que havien investigat i les possibles solucions de canvi que havien deduït. Dos d’aquests equips han estat seleccionats per fer un viatge formatiu a Silicon Valley, juntament amb els guanyadors del Premi Repte Emprèn. Aquests són alumnes del Colegio Nuestra Señora de las Mercedes (Granada) i del Colegio Nazaret Oporto (Madrid).

Foto: Obra Social «la Caixa»

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa