L’escriptor Manuel de Pedrolo. Foto: Antoni Bedmar

Catorze recomana el debat Pedrolo, batalla oberta que, dins de la programació del festival Kosmopolis i amb la col·laboració de l’Editorial Comanegra, celebrarà el llegat literari de Manuel de Pedrolo el dissabte 1 d’octubre de 2022, a les 12 h, al Pati de les Dones del CCCB.

El poeta, dramaturg, contista, novel·lista, articulista i traductor Manuel de Pedrolo va néixer a l’Aranyó (Segarra) l’any 1918 i va morir a Barcelona el 1990. Autor de més de 120 obres de tots els gèneres és un dels escriptors més prolífics i fecunds de la història de la literatura catalana.

Pedrolo va voler normalitzar i posar a l’abast de tota mena de lectors la literatura en llengua catalana, i ho va fer experimentant amb tots els gèneres, des de la ciència-ficció, la novel·la negra i la narrativa breu, fins al teatre de l’absurd o la novel·la eròtica. Va arrodonir aquesta vocació traduint al català obres d’autors contemporanis anglosaxons i francesos. Les seves fermes conviccions ideològiques el van fer posar l’escriptura al servei del país i els seus problemes amb la censura van ser greus i constants. Malgrat que un bon nombre de les seves novel·les van veure la llum amb molts anys de retard, va ser un autor premiat en múltiples ocasions i molt popular entre els lectors.

El festival Kosmopolis proposa a Pedrolo, batalla oberta un combat literari dedicat a les infinites cares de Manuel de Pedrolo. Un ring on ningú prendrà mal, una àrbitre i sis contrincants armats de literatura que defensaran l’obra pedroliana que els ha marcat més. El públic, qui ho vulgui, també podrà pujar al ring dialèctic.

Hi participaran Núria Cadenes, Teresa Colom, Joaquim Carbó, Júlia Ojeda, Gerard Furest i Sebastià Bennasar i intentaran convèncer els oponents de començar l’aventura pedroliana per allà on digui. Ningú no pretendrà demostrar que n’ha llegit més que els altres, perquè Pedrolo és inabastable, però tots demostraran que som davant l’autor més polifacètic i més influent de la literatura catalana moderna. L’escriptora Anna Maria Villalonga, comissària de l’Any Manuel de Pedrolo el 2018, serà la mestra de cerimònies d’una vetllada que vol reivindicar la radical llibertat creativa de l’escriptor.

Què: el debat Pedrolo, batalla oberta.
On: al Pati de les Dones del CCCB.
Quan: el dissabte 1 d’octubre de 2022, a les 12 h.

Més informació.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa