Vista de les sales de Laura Lima. Balé Literal. Foto: Miquel Coll, 2023.


Catorze recomana Balé Literal, l’exposició del Macba que s’endinsa en el món de l’artista Laura Lima (Minas Gerais, Brasil, 1971) a través d’una instal·lació seva que mai s’havia vist en un museu. La va presentar el juny de 2019 a l’encreuament de carrers de la galeria A Gentil Carioca, a Rio de Janeiro. Era una gran instal·lació formada per objectes, maquinària, pintures i artefactes que passaven arran dels edificis i interactuaven amb el públic. I ho feien en un moviment coreogràfic, en una dansa de l’absurd, gairebé peripatètica, que es valia d’un mecanisme rudimentari i de l’energia de diverses persones, tot plegat orquestrat per Laura Lima. Amb una simplicitat extrema, l’artista aconseguia una instal·lació d’un gran efecte, amb un bestiari d’objectes de tota mena i persones transitant-hi sense pausa, en una imatge precisa del nostre temps errant.

Balé Literal, comissariada per Elvira Dyangani Ose, es presenta en dues sales del Macba: a la primera, la gran, trobem una coreografia d’objectes que van des de pintures, teles i màscares fins a pancartes, poemes, plats voladors, astronautes o paraigües. A més, un grup de persones orquestrades per Lima s’encarreguen d’activar el ballet i penjar de fils els objectes, que es desplacen contínuament per l’espai. L’altra sala funciona com a magatzem d’artefactes que en qualsevol moment poden passar a formar part del ballet a la sala gran. Cal tenir en compte que les hores d’activació de Balé Literal són les següents: els dilluns, dijous i divendres, de 12.00 a 18.00; els dimecres, de 15.30 a 18.00; els dissabtes, de 12.00 a 19.00; i els diumenges, d’11.30 a 14.30. A banda, també hi ha activitats relacionades al voltant de l’exposició.

María Berríos, directora de Conservació i Recerca del Macba, diu que les obres de Lima “són un repte per a les institucions; es va tardar gairebé deu anys a deixar d’anomenar-les performances.” I és que ja fa pràcticament tres dècades que Lima treballa obsessivament en aquestes “obres que són vida.” L’artista deiu que “és important entendre que la manera com es disposa el ballet cada vegada que es fa és fràgil i intensa, com la vida i com les lluites.” Lima va estudiar filosofia, i això es nota en la seva obra artística: els objectes que dansen en Balé Literal remeten idees que ha anat covant al llarg del temps. El 1999, va fundar l’organisme RhR, amb un glossari que incloïa conceptes com ara la filosofia del no-res, allò que no és funcional, el buit o el fracàs.

El seu compromís conceptual és rigorós i també es pot veure en el seu grup d’obres més conegut, Homem=carne/Mulher=carne, en què humans i animals s’empraven com a mera matèria que ha de seguir una sèrie d’instruccions una vegada i una altra. La presentació de Balé Literal al Macba és una oportunitat per descobrir com Lima desestabilitza i transforma conceptes i definicions acceptades a través d’objectes en moviment, objectes dansaires.


Què: Laura Lima. Balé Literal.
On: al Macba.
Quan: fins al 25 de setembre.
Més informació.

Vista de les sales de Laura Lima. Balé Literal. Foto: Miquel Coll, 2023.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa